ANNO 1904

Allt du behöver veta om Västerås Sportklubb

David Burubwa, en spännande spelare

I måndags presenterade VSK Fotboll sitt första nyförvärv till herrlaget, nämligen David Burubwa som ansluter från IF Sylvia. Med tanke på att David varit en rotationsspelare i år som blandat inhopp är det kanske några som höjer på ögonbrynen och undrar vad det här är för någon spelare? Det finns några saker som dock sticker ut här som gör att vi kanske ska bli lite mer intresserade. VSK har de senaste två veckorna ha provspelare på plats, det hade varit lätt att låta Burubwa provspela men ändå valde man att slå till direkt. Det finns två möjligheter här, antingen var en annan klubb intresserad som gjorde att VSK slog till eller så valde man att slå till nu och inte efter ett provspel som garanterat hade läckt ut i media. Oavsett orsak ser jag det som en positiv sak att man slog till. Dessutom att man gjorde det nästan direkt när säsongen var klar verkar detta vara en spelare som VSK verkligen ville ha. Att VSK skriver på ett fyraårskontrakt visar också att det är en spelare man tror mycket på, annars hade det blivit ett kortare kontrakt. Allt detta sammanlagt har gjort mig väldigt nyfiken på vem denna David Burubwa är.

Vanligtvis så finns det inte så där jättemycket information om en spelare, men NT skrev en lång artikel om honom som 16 åring när han precis blivit uttagen till landslaget. Han berättar om sin pappa som var politisk aktiv i Kongo och hur de tvingas fly och hur de sen får flytta runt i Sverige innan de landar i Linköping.

Burubwa berättar att fotbollen har varit viktig under hela sitt liv och att han tackar Jesus för att han gav honom denna gåvan och utvägen. I tidningsintervjun med NT berättar han att han hade en dröm att försörja sin mamma, även om jag inte tror att VSK betalar ut några höga löner så frågar jag honom om han har samma drivkraft att hamna där någon gång?

– Att kunna försörja min familj genom något jag älskar är ett privilegium och något jag önskar och strävar mot. Att ge tillbaka det jag fått är en biblisk princip. Mina föräldrar, familj och vänner har gett mig allt.

I intervjun med VSK fotboll när han presterades nämner Taha Ali att vi supportrar tog väl om honom, jag ber honom utveckla på vilket sätt han menar att vi tog hand om Ali?

– Jag följde VSK under den tiden han var här, han fick enorm support både på och utanför planen. Fansen uppskattar nog den typen av kreativa spelare. VSK är välkända för deras passionerade fans.

Avslutningsvis så rundar vi av med det vad han har för målbild för nästa år.

– Jag vill bidra och göra skillnad när vi kommer in i sista tredjedelen på planen. Helt enkelt lyfta laget med mina kvalitéer som de andra bidrar med sina.

Spindeldiagram från WyScout för David Burubwa

Nu är statistik alltid lite missvisande för spelare som fått hoppa in mycket under en säsong, det är lättare att vara bra mot trötta spelare. Men det finns oerhört intressanta mätvärden hos David Burubwa. Även om han inte slår så många krossbollar har han haft absolut spets på leveranserna i Division 1, det är inte många som har haft högre träffsäkerhet. Nu rör det sig bara om 13 krossbollar men det tyder att det finns något där, för det finns andra mätvärden som backar upp ett fint spelsinne. Även på antalet nyckelpassningar utifrån speltid så ligger han i topp, i kombination med en hög spetskvalite på passningsprocent så har det resulterat i att även har gjort väldigt många assist utifrån speltid. Det är tydligt att Davids främsta egenskaper är ett fint spelsinne. Visst finns det bra en mot en statistik, men den är inte extrem utan det som verkligen sticker ut är hans spelförmåga. Kanske inte någon fantastisk avslutningsfot men han kommer skapa lägen för andra spelare.

För att höra för mig lite hur detta gick till kontaktade jag både Herman Ottosson och Kalle Karlsson för att höra hur de resonerat. Kalle berättar att de blev intresserade av honom när de tittade på matcher och statistik för Division 1.

– Han har dykt upp när vi tittat, han har spännande egenskaper vi ville få in. Han är duktig på ytan mellan mittfältet och backlinjen, säger tränaren Kalle Karlsson.

När jag frågar sportchefen Herman Ottosson om David Burubwa var en viktig pusselbit då han var först ut.

– Det är dels skönt att komma igång med ett namn på plats. Men också utifrån hur truppen ser ut, där vi inte har så många ”tior”. Säger sportchefen Herman Ottosson.

Angående varför VSK inte valde att köra provspel trots att mer meriterade spelare provspelade i veckan svarar Herman.

– Först och främst är det en spelare vi följt under en längre tid. Men också på grund av dem spetsegenskaperna som vi identifierat och sökt efter som David besitter. Det gjorde det mer intressant att göra klart direkt.

När jag försöker luska på vilka förväntningar vi ska ha så säger Herman bara att det är tränaren som tar ut laget så vi fick gå till Kalle för att få ett svar.

– Vi har potential, snarare än en färdig spelare. Säger Kalle Karlsson och tonar ner förväntningarna en aning.

Det långa avtalet på fyra år tyder dock på att det är en spelare som VSK tror långsiktigt på. Herman Ottosson utvecklar tankarna kring det långa avtalet.

– I vår strategi vill vi rekrytera unga, utvecklingsbara spelare, som kan leverera över tid i klubben. När spelaren har levererat för oss sitter vi i ett bättre förhandlingsläge med ett längre avtal. Vi är väl medvetna om vart vi befinner oss i näringskedjan och med bra avtal kan vi över tid öka omsättning och satsa mer i nya spelare.

Sammanfattningsvis så har VSK fått in en spelare i David Burubwa som har varit med om en hel del, men det verkar också ha stärkt honom och gjort honom väldigt målmedveten. VSK verkar iallafall varit väldigt angelägna att signa honom så fort som möjligt, jag ser det som ett gott tecken, att man vet vad man vill ha. Nu kanske David inte blir en startman första året men nu finns det gott om tid att växa in i det.

Välkommen till VSK David Burubwa, vi ser fram emot showen!

/HL

Facebook Comments Box