ANNO 1904

Allt du behöver veta om Västerås Sportklubb

Dags att ta reda på var VSK Fotboll står

Idag är det dags för VSK och spela säsongens försäsongsmatch mot Dalkurd FF, en klassisk försäsongsmotståndare för VSK. Även om försäsongsmatcher är svåra att dra allt för många slutsatser av så är det viktigt för båda lagen och se var de står, båda är ju nykomlingar i denna serie för i år.

Dalkurd har just nu väldigt få kontrakterade spelare och kommer med all säkerhet ha en hel del provspelare på plats som får visa upp sig. De kanske inte kan räkna med allt för många svar efter matchen i och med det. VSK kanske kan räkna med lite fler svar men ett stort frågetecken finns så klart.

I och med att det var så länge sedan VSK Fotboll spelade elitfotboll finns det nästan ingen i klubben spelare och ledare inkluderade som har någon vettig referensram runt hur det är att spela där. Förutom det har så klart både fotbollen i sig och kvalitén i Superettan förändrats sedan VSK hälsade på där senast.

Den som nu säger att VSK kan prestera si eller så i serien är inte trovärdiga, det finns helt enkelt för lite faktisk data för att göra några vettiga gissningar i dagsläget.

Det vi kan säga utifrån statistik är att lag som likt VSK kommer från Div 1 Norra och som har behållit stommen i sin trupp från föregående år när man tar steget upp i Superettan har ofta gjort bra ifrån sig under sitt debutår. Men bara för att det brukar vara sant innebär det inte att det måste vara så i år. En ytterligare sak vi kan sluta oss till är att det är många av lagen i serien som tycks jämna på papperet, då pratar vi omsättningsmässigt. Många av lagen har omsättningar runt 15-20 miljoner, vilket borde innebära att många lag kan slå varandra, borta- såväl som på hemmaplan.

Så, rent krasst, VSK kan lika gärna vara ett topplag i år men även riskera att åka ur beroende på hur säsongen utvecklar sig.

Med detta i åtanke blir årets försäsong extra intressant att följa då den mer än andra år kommer att ge svar på frågor som vi har. För visar det sig att matcherna i vinter inte går lagets väg och det visar sig att någon position har svårt att klara spelet i Superettan, ja, då finns tid och möjlighet att förstärka laget innan säsongen drar igång. Räkna med att allt som händer på planen noga kommer att analyseras av tränarduon för att hitta brister i spelare och system som måste åtgärdas innan seriestart.

Laget

Tittar vi på lagets prestationer förra säsongen råder inga tvivel om att VSK besitter bra försvarsspelare och har en vass målvakt i Anton Fagerström. Försvaret har nu förstärkts med Sean Sabetkar och kommer eventuellt förstärkas med en högerback som kan fylla Tsoukas skor när han sitter på läktaren avstängd var fjärde match. Vår reflektion är att försvaret borde hålla ganska bra nivå i Superettan då man har flera rutinerade spelare i Calle, Berisha och Batan som huserar där och som spelat på högre nivåer.

Mittfältet i VSK är kanske det största frågetecknet. Ingen som spelade på mittfältet förra året hade en helgjuten säsong. Jonas Hellgren var fantastisk på våren och Simon Johansson dito på hösten. I år måste båda ha en jämnare och hög prestationsnivå över hela säsongen. Många grämer sig över att Carlos Gaete Moggia har tvingats lämna och hade han inte varit fullt så skadebenägen hade han nog fått följa med uppåt. Nu har han ersatts av Filip Ottosson som säkert kommer gå in i startelvan men det är oklart för oss och rimligen alla andra exakt vilken nivå han håller då väldigt få har sett honom i aktion.

Men det är också ett mittfält med stor potential, vi får höra väldigt gott om Albin Sporrong som är i en ålder där utvecklingen kan gå väldigt fort. Simon har potential att vara en nyckelspelare i mittfältet och vi är glada att han har skrivit på för ytterligare två år. Filip Ottosson har fått oerhört goda vitsord söderut och kan utvecklas till en viktig spelare och vi vet alla vad Jonas Hellgren kan göra.

Under åren 2016 och 2017 gjorde sig VSK känt som ett anfallsglatt gäng och man gjorde massor med mål. Nyckelspelare i anfallet under dessa år var Karwan Safari och Filip Tronêt. I fjol hade Karwan problem med målskyttet och gjorde rent krasst en dålig säsong mätt med Karwan mått. Nu får vi hoppas att han hittar tillbaka till sin gamla form. Om inte har VSK utmaningar för då står det till Douglas Karlberg och Emir Smajic att leverera från den centrala anfallspositionen.

Emir har haft några tunga år och Douglas är visserligen en central anfallare men det är som ytter han levererat i VSK. Kanske är den centrala anfallspositionen en av de viktigare sakerna att reda ut nu under försäsongen. Klarar våra anfallare av att göra mål, eller måste positionen förstärkas?

På ytterposition är Filip Tronêt given och Douglas Karlberg kommer säkert utmanas av Samuel Holm och Emil Skogh. Det är viktigt att vi har spelare på kanterna som håller hög nivå om Filip blir skadad igen.

Med en Karwan Safari i den form han hade 2017, en hel Filip och sedan Dogge/Samuel/Emil/Emir så har VSK ett väldigt kompetent anfall. Men som ni märker, det finns en hel del om och men här. Försäsongen får vissa oss vad vi står i vårt anfallsspel.

Även tränarparet är något och fundera över. Tomas Gabrielsson och Joakim Gunnarsson är helt oprövade den här nivån och bara ett halvårs erfarenhet att leda ett lag på division 1 nivån.

Nu är frågan är hur stor påverkan tränarna har i praktiken. Kevin Johansson intervjuades av Geflepodden och ställde frågan hur stor VSK förbättrade defensiv skulle krediteras Anton Fagerström kontra Fredheims taktik? På samma sätt kan frågan ställas – var höstens succé frukten av den taktik Gabrielsson/Gunnarsson använde kontra att Filip Tronêt var frisk och kunde leverera?

Thomas Gabrielsson lever och andas fotboll och är oerhört taktiskt kunnig och han får nu en hel försäsong på sig att gnugga in i laget den fotboll han vill att laget ska spela och VSK därmed stå för. Hur han lyckas, ja, vi får avvakta och se. Försäsongen kommer helt klart ge oss en fingervisning.

Det är fortfarande lång tid kvar tills säsongen börjar och jämfört med Dalkurd så har VSK större delen av truppen klar. Det finns möjlighet att förstärka om det behövs. Det ska vara en rutinerad spelare på väg in i VSK men vi vet inte så mycket mer, men vi antar att det är in i mittfältet.

Som alla inser, det är många frågor och en hel del undringar just nu. Matchen idag mot Dalkurd kommer ge oss de första svaren på de frågor vi har. Det enda vi alla kan vara helt eniga om i detta läge är att vi inte vet vart det slutar, men att det ska bli oerhört spännande. Som vi längtat efter det här, låt det nu börja!

Facebook Comments Box