ANNO 1904

Allt du behöver veta om Västerås Sportklubb

Blåsbogården är tillbaka med nytt VSK-mode

För två år sedan startade västeråsdesignern Jonas Hedström klädmärket Blåsbogården för att ta fram VSK-relaterade kläder av hög kvalitet. Nu lanserar han en ny hemsida och nya kläder. 

Jonas Hedström är inte bara VSK-supporter, han är även modedesigner utbildad inom både skrädderi i Uddevalla och modedesign på Textilhögskolan i Borås. Våren 2022 lanserade han klädmärket Blåsbogården och tog fram två t-shirts och en sweatshirt. Plaggen tillverkades i Portugal levererades tillsammans med lyckogurkfrön, direkta avkommor från Bohnsacks originalfrön från 1728.

– Reaktionerna var väldigt goda och ganska tätt inpå lanseringen blev jag kontaktad av VSK Fotbolls representanter för att göra det officiellt för klubben, säger Jonas Hedström. Båda parter har varit måna om att få till ett samarbete, men efter två år av möten och flertalet förslag på kollektioner har vi inte lyckats hitta en form som funkar för både klubben och Blåsbogården. Men det kanske är bra ändå nu med facit i hand, då jag som designer kan vara något friare i både utformning och kommunikation. 

De nya plaggen som tagits fram är tre stycken jacquardstickade tröjor. Jacquard är en stickningsteknik som möjliggör avancerade mönster i stickade plagg då flera färger/garner löper på samma rad. 

Dessa tröjor beställer man på förhand och får vänta några veckor på leverans. Men de är av så god kvalitet att leveranstiden kontra livslängden på plagget väger upp. Som ett stort tack för tålamod lovar Blåsbogården dyrt och heligt att dessa aldrig kommer att produceras igen. Så det blir ett exklusivt gäng som kommer kunna bära dessa över många år framöver.

– Priset är så pressat det kan bli om man jämför med andra märken som gör samma typ av varor av samma kvalitet, säger Jonas Hedström. Om försäljningen går bra kommer jag kunna bygga ut hemsidan med fler artiklar om någon månad. Det finns en hel del plagg och accessoarer på min dator som väntar på att få se dagens ljus. Har man hängt med på instagram, eller kikar in där, kan man få ett litet hum om vad som komma skall. 

Försäljningen av de nya plaggen har gått bra så här långt och förhoppningen är att rasslar till ordentligt de kommande dagarna. 

– Det har varit mer frågor om storlekar och passform än beställningar hittills, men pendeln svänger nog strax med tanke på hur många frågor det har varit. Ett tips till alla som funderar på storlekar, leta fram måttlistan som i beskrivningen av varje plagg och mät en favorittröja du har hemma enligt tabellen. Jag har fått göra många uppskattningar av kroppsform och storlekstabeller, det är inte alltid helt lätt haha.

Blåsbogården finns till för att stödja Västerås Sportklubb och skapa en starkare identitet mellan staden och den grönvita idrotten. Blåsbogården är inte tillfälliga sportsliga resultat utan handlar om historien, framtiden och Sportklubbens roll i den. Namnet på klädmärket är hämtat från den plats där Västerås Sportklubb bildades 29 januari 1904, Blåsbogården.

– Det är ett namn som inbitna supportrar förstår innebörden av, men som är diskret nog att bara kunna vara vilket tjusigt klädmärke som helst. 

Han ska göra Blåsbogården till ett exklusivt klädmärke för att hylla VSK – ANNO 1904

www.blåsbogården.se 

Facebook Comments Box