ANNO 1904

Allt du behöver veta om Västerås Sportklubb

ANNO 1904 Tippar: Utgången av Norrettan 2018 – så här blir det

Då är det äntligen dags för höstdelen av denna nådens säsong 2018. Efter sju sorger och en del bedrövelser både i år och tidigare säsonger har nu VSK Fotboll ett riktigt slagläge för att bärga segern i Div 1 Norra. Bollen är rund och så vidare, inget är klart innan det är klart, allt kan hända och så vidare. Allt detta sagt tror vi att säsongen slutar så här när spelarna i de olika lagen kliver av planen för sista gången i år i början av november.

16. Arameisk-Syrianska IF

Det är svårt och ta Arameiska seriöst med alla rykten om läggmatcher detta år. Man har egentligen ett bra lag trots att man tappat Nahir Oyal till Syrianska. Men det finns massa osäkerhet i och kring klubben som både handlar om misstankar om läggmatcher, sparkade tränare och massa nya spelare som ska spelar in. Tränare Partin får svårt att lyckas med all röra som finns och försvarsspelet har varit lagets akilleshäl så här långt och lär fortsätta vara så. Visst, det är bara tre poäng till kvalplatsen men vi vill och hoppas att Arameiska blir degraderade, vi placerar dem sist i Norrettan med glädje.

15. Skellefteå FF

Det är inte omöjligt som bottenlag ta in sex poäng för att nå kvalplatsen på de 13 omgångar som återstår. VSK plockade in 9 poäng på 12 omgångar hösten 2015 men då var det med en rad förstärkningar i laget. Nu har Skellefteå FF plockat in två spelare där Spanjoren kanske är den som på pappret kan göra skillnad för laget men det skulle nog behövts några till tror vi. Dock är serien jämnare i år än 2015 och Skellefteå har varit nära att skrälla flera gånger men inte orkat riktigt matchen ut. Det tyder på att truppen är lite tunn och eftersom de inte förstärkt mer så tror vi de åker ur även om de kan gå om ett eller två lag och till sist vara nära kvalplats.

14. Assyriska FF

Assyriska är en svårbedömt lag. Vi misstänker att de lider av ett ekonomiskt dopat Syrianska som roffar åt sig allt vilket gör värvningar svårare och framförallt dyrare. Tyngsta tappet är så klart Stefan Batan till VSK, men de har även tappat spelare som Durmaz och Eliasson som ändå håller division 1 nivå fortfarande. Nyförvärven imponerar inte, vi trodde Agrest skulle vara en intressant spelare då både Carlstad och VSK varit intresserade av hans tjänster men vi har fått signaler om att han kommer få det tufft i division 1 från personer som har koll på honom. Assyriska kan gå lite hur som helst, är spelarna friska så kan de utmana alla lag i serien, men just nu befinner de sig i en nedåtgående spiral och det är till och med troligt att det blir division 2 nästa år. Det vi ser är gruppsykologins mörka sida i spel, hur individuellt bra spelare tillsammans inte lyckas prestera då de är i fel sammanhang vid fel tidpunkt.

13. Sollentuna FF

Det största tappet i Sollentuna är att man blivit av med sin assisterande tränare till Dalkurd. Enligt uppgifter ska detta vara den taktiska hjärnan i Sollentuna och även om han ska vara kvar två dagar i veckan och stötta laget, kommer hans fokus vara Dalkurd och det här är ett stort tapp då laget kommer komma sämre förberedda till matcher och det är inte omöjligt att det kan kosta platsen i division 1 till slut när serien summeras. På spelarfronten är det bara en spelarförändring vi har sett och det är Nigerianen Henry Offia som varit utlånad från Sirius och som nu kallats hem till fadershuset. Det är så klart ett tapp och det återstår och se hur stor påverkan det har på spelet.

12. Karlslunds IF

VSK har haft det tufft i båda mötena mot Karslunds IF vilket ändå tyder på att de har en hel del kvalitéer. I allt väsentligt har de spelat jämnt med alla lag i serien men ändå fått dålig utdelning när matcherna är slut. Nu har de sålt en spelare Deniz Yaldir till Turkiet men det är inte lagets bästa spelare även om det så klart är ett tapp. Nyförvärven skrämmer inte heller, värvningen från Superettan Aaron Zahui Bazoukou gjorde inget större avtryck i Eskilstuna City dit han var utlånad i våras. Karslund har växt in i division 1 kostymen för varje match, det är inte omöjligt att de kan klättra i tabellen med befintlig trupp och vi sätter dem därför ovanför kvalplatsen.

11. Team TG

Just nu befinner sig TG under strecket i tabellen och riskerar att åka ur, men man har gjort kompetenta förstärkningar i Pettersen och Elalmis och har dessutom flera spelare på väg tillbaka från skador. Friska och hela kan de vinna över alla lag i serien. Det bör inte vara några problem att undvika streckstriden och med lite flyt och kan man vara årets höstlag.

10. IK Rynninge

Inför säsongen tokdissade vi på Anno-redaktionen Rynninges chanser i Div 1 men vi mindes också vad BK Forward tränaren sa om att Rynninge kunde bli ett topplag. Sanningen tycks vara någonstans mitt emellan. Nu har laget tappat sin mittback Hasler och ytterligare några spelare och hösten kommer bli tidpunkten då de ska visa för sig själva och övriga i serien hur bred trupp de egentligen har. Vi tror att man kommer få det tufft att ta ytterligare placeringar utan vår dom blir att laget kommer ligga på den nedre halvan av tabellen utan att för den skull vara inblandade i bottenstriden.

9. BK Forward

Vi har listat BK Forward som ett av höstens flopplag. De sålde en av sina viktigaste spelare Josef Ibrahim till Degerfors och hämtade in en mittfältare på lån från samma klubb. Ok, BK Forward spelade bra mot VSK trots att Ibrahim och Andersson saknades p.g.a avstängningar. Men det är bara tre spelare i Forward som regelbundet synts i målprotokollet och nu tappar de en viktig pjäs i anfallet och inget tyder på att det ska finnas en kompetent ersättare. Hösten kommer gå i moll och det kommer därför bli ett ras för BK Forward till den undre halvan av tabellen.

8. Sandvikens IF

Kanske övervärderar vi Sandvikens IF som står som motstånd i höstpremiären för VSK. Men Sandviken fick ihop spelet de sista omgångarna och såg oerhört starka ut och faktum är att nästan hälften av säsongens poäng togs på de sista fem matcherna. Dessutom värvades det friskt i Juli där York Rafael (Värnamo) och Jacob Hjelte (Gefle) lånades in och senare värvades Rasmus Lindgren (Kvarnsveden) samt Samuel Naiwo (Piteå) in. Ingen kanske är någon spetsspelare men det ger en bra bredd till truppen och flera av dem lär gå in i startelvan. Det här kommer bli en svårslagen motståndare i höst, endast 2 förluster på de senaste nio matcherna tyder på att de kan klättra en hel del om nyförvärven slår väl ut och kommer in i laget.

7. Umeå FC

I Umeå FC känns det lite som att man har gett upp säsongen. De har inte värvat någon typ av spetsspelare i sommarfönstret utan väljer att matcha in tre juniorer istället. Ett klokt val då ekonomin inte äventyras. Två av junisarna har dessutom varit två av landets bästa målskyttar även om det varit i division 3, men mycket kan hända i deras ålder. Trots den potentialen känns Umeå FC ändå lite avslaget, de lär inte ha något med toppstriden och göra i alla fall utan får harva vidare i mittenskiktet av tabellen.

6. Akropolis IF

Akropolis har haft en tung vår och har just nu elva poäng upp till kvalplatsen. Detta sagt vet vi att de varit ett riktigt bra höstlag de tre senaste åren. Man har värvat in en ung spelare från BP som spelat mycket pojklandslagskamper och som gått till Akropolis för att få speltid. Han kommer säkert få det också, men det är ingen värvning som kommer förändra hösten för Akropolis, avståndet är för stort upp till toppen och de hägrande platserna som ger avancemang. Man kan säkert plocka några placeringar men problemet är att Bangura inte lyckats ersätta fjolårets skyttekungar som öste in mål. Utan dem och med en svag Bangura är man inte bättre än så här.

5. Nyköpings BIS

Just nu ligger Bissarna på den nedre halvan av tabellen, men de har haft en oturlig säsong men många skador och de åkte på en hel del avstängningar som resulterade i flera förluster i matcher som de borde ha vunnit. Nog för att Christian Kouakou försvunnit till Brage och det är ändå en skyttekung av rang, men av vad vi har förstått kan Ekin Bulut passa Bissarna ganska bra då man kör ett två-manna anfall istället för hur Akropolis spelar med en ensam anfallare på topp. Man har även hämtat in en hel del spelare från utlandet som gör oss lite oroliga, Bissarna har haft en väldigt bra historik på utlänningar. Nyköping kommer klättra i tabellen och i våra böcker blir det till plats fem.

4. Syrianska FC

Nu blir nog många förvånade över att vi placerar Syrianska på plats fyra i sluttabellen när många tänker att de bör vara VSKs främsta utmanare om seriesegern. Visserligen har laget värvat friskt (som vanligt) men det är bara yttrar och laget hade redan seriens bästa kantspelare i Mutumba och Rajalakso och i våra och mångas ögon har man prioriterat värvningarna lite tokigt. Visst är Sosseh en grym striker som kommer göra fler mål än Ranegie men det är inte i offensiven som Syrianska har haft problem under säsongen utan i defensiven. Och faktum är att trots allt värvande i sommar har de inte plockat in en enda vettig förstärkning till backlinjen. Laget ska ta in sex poäng på 13 omgångar på Carlstad United och det är inte omöjligt eftersom de har ett inbördes möte som kan minska gapet snabbt. Men United har femton fler gjorda mål så det är i praktiken sju poäng som ska plockas in. Visst kan det gå men det är en stor utmaning då man har en ny tränare och massor av nya spelare som ska skolas in i ett system som den nya tränaren vill ha och de har bara 10 dagar på sig att göra det. Vi såg själva hur det gick för VSK förra hösten med massa nytt folk som skulle in och avgöra åt oss. Det tar tid innan saker och ting sätter sig, det gällde VSK i fjol, det gäller Syrianska i år. Skulle laget åka på ett eller två oväntade poängtapp de första matcherna är det nog kört. Vinner de inte mot United lär det bli ganska deppigt i laget och då kommer nog flera lockas av att göra en läggmatch eller två och när serien summeras tror vi faktiskt att Syrianska kommer att ha tappat placeringar i tabellen.

3. FC Linköping City

Ett lag som är riktigt bra är Linköping City. Just nu är de lite bortglömda när det pratas toppstrid och det säkert något som passar dem utmärkt. Inför omstarten är de visserligen åtta poäng efter Carlstad, men vi tror att CU kommer tappa poäng i mötena med VSK och Syrianska, det är troligt att det blir två oavgjorda matcher där. I och med det kommer även Linköping kunna blanda sig in i leken om i vart fall kvalplatsen. Problemet idag är dock att flera av nyckelspelarna verkar ha skadeproblem, Michael Uwezu har opererat axeln och Yasuoka Takuto har problem med framsida lår, båda är tongivande spelare i Linköping. Ytterligare två spelare på bänken har skadeproblem vilket gjort att klubben värvat en hel del spelare i sommar även om de inte är någon spets. Tanken var att ta in två brassar men föreningen hade inte råd utan fick nöja sig med division 2 spelare av blandad kvalité. Om Linköping får rätsida på skadorna och kan få tillbaka sina spetsspelare snabbt kommer de ha en bra utgångsposition där de kommer kunna smyga med medans all press är på övriga topplag. Vi tror att det är tillräckligt för att de ska kunna plocka en placering, kanske två. Innan vi fick kännedom om skadorna hade vi dem som tvåa, nu sätter vi dem på en tredje plats när säsongen ska summeras.

2. Carlstad United

Carlstad har imponerat under våren, endast en förlust inkasserades vilket är strongt. Men man svajade faktiskt till under den andra halvan av våren och av de sista åtta matcherna vann man bara tre, resten blev oavgjorda. Vi misstänker att Carlstad inte är vana att spela under press när de är favoriter och det har sett lite mer nervöst ut på slutet av våren. En annan förklaring till svajet är att nyckelspelaren Oscar Lander varit skadad andra halvan av våren och även Uchenna Ike fick en längre avstängning på slutet. Carlstads trupp känns oerhört tunn, startelvan är riktigt bra men de som sitter på bänken skrämmer inte direkt. Nu ryktas det att de har gjort klart med en Brasse som de inte gått ut med än i offentligheten. En möjlig förklaring till det skulle kunna vara att de väntar på visum och uppehållstillstånd. Om detta stämmer lär det dock dröja innan han är spelklar och slänga in en Brasse som kan ligga efter i fysen och inte kan spelsystemet kan vara riskabelt för stabiliteten i laget. Men man räknar säkert med att gradvis låta honom växa in i laget och det är i vilket fall smart att försöka värva spets då laget är tunt och sårbart för skador på snart sagt alla av startspelarna. Om man åker på några skador i höst kommer det leda till annars oväntade poängtapp, så sårbara är man. Vi tror det kommer komma ett ras då man i en kombination av stress och skador inte riktigt får till det längre. Det kan leda till att de tappar andraplatsen och då är både Linköping och Syrianska där och nosar. CU är för första gången i klubbens historia ett villebråd för andra lag – det blir nog lite för mycket för spelarna i laget.

1. Västerås SK

Vem sparkar en tränare i serieledning? Jo ett lag som vill vinna serien. Vi är mer övertygade nu att VSK kommer vinna serien än efter Karlslunds matchen. Det är faktiskt tveksamt om VSK hade haft en realistiskt chans och vinna serien med Fredheim som den som bestämde i och med att han tappade omklädningsrummet och att spelarna faktiskt revolterade mot hans spelorder i vårsäsongens sista match. Nu lyser det harmoni om truppen och både ledare och spelare känner sig taggade till 100% inför uppgiften att vinna serien. Det är egentligen inga stjärnor som VSK värvat, visst Stefan Batan är riktigt bra men framförallt får vi en intelligent spelare som kan spela på flera positioner och som vet vad som krävs för att spela om en serieseger. Det är inte alls säkert att Getachew kommer gå in i startelvan, men han kommer få starta matcher och det finns gott hopp om att han utvecklas till något riktigt bra. Sen finns det en väldigt lovande spelare i Hugo Rödlund som sina 17 år till trotts ser riktigt bra ut och kommer få speltid. Kanske kan han göra det så bra att han utmanar om en plats i startelvan. Det finns många som säger att VSK har mycket press, men det har det alltid varit, varenda säsong har det varit press. Inget annat lag i serien är så mediabevakat, har så många fans som tycker och tänker om lagets prestation och som ständigt har höga förväntningar. Det har aldrig varit pressen som varit problemet för VSK-spelarna, det är skadorna. Enda hotet mot serieseger är hur skadeläget ser ut i oktober, men samtidigt kommer laget inte ha speciellt många toppmatcher andra halvan av hösten utan kommer kunna vinna matcher med en decimerad trupp.

Här är vår sluttabelll:

1. Västerås SK
2. Carlstad United
3. Linköpings FC
4. Syrianska FC
5. Nyköpings BIS
6. Akropolis IF
7. Umeå FC
8. Sandvikens FF
9. BK Forward
10. IK Rynninge
11. Team TG
12. Karslunds IF
13. Sollentuna FF
14. Assyriska FF
15. Skellefteå FF
16. Arameisk-Syrianska IF

Skriv gärna en kommentar om det är något ni inte håller med.

Facebook Comments Box