ANNO 1904

Allt du behöver veta om Västerås Sportklubb

Anno 1904: Så här slutar Superettan

Äntligen dags att publicera den årliga gissningen för hur det faktiskt kommer gå i Superettan när höstdimmorna lägger sig i november. Utan att skryta så är vi övertygade om att vi lägger ner mest energi i hela Sverige på att försöka få detta rätt.

Men som alla vet, det spås bli den jämnaste och osäkraste Superettaserien på länge i år. Det råder dessutom stor osäkerhet hur ett antal lag kommer att formera sig när serien nu drar igång, vilket gör det svårt att tippa form och tänkta prestationer.

Men men – jobbet ska göras ändå. Här är nu vår tabell – med motiveringar.

16. Syrianska FC

Det här är kanske lite önsketänkande, vi erkänner det direkt, så alla vet det. Självklart har Syrianska FC en stark trupp på pappret. Men laget är långt efter de övriga lagen i serien när det gäller att sätta sitt spelsystem. Oavsett vem de möter nu i början av serien kommer de förmodligen att förlora. Det är inte önsketänkande utan det var vad vi såg i fjol i Div 1 Norra, då man också hade en kanontrupp mätt med den seriens mått.

Degerfors, Frej och Varberg kanske inte är några omänskliga motståndare, men det kommer mycket troligt bli 0 eller bara någon enstaka poäng. När Syrianska efter tre omgångar av dåligt spel och kanske inga poäng kommer de kicka tränaren ( ifjol skedde det efter omgång 5 och stryk mot VSK).

Sen börjar spiralen nedåt. Rykten om läggmatcher, bortplockade från bettingsajterna, skulder hos kronofogden och fler kickade tränare är ingredienser vi känner igen sen tidigare år.

När sommarfönstret öppnar kommer en handfull okända spelare från Rumänien och Albanien ansluta som tidigare representerat ökända matchfixningsklubbar. Där har ni Syrianska FCs säsong, det lär knappt vara någon på läktaren när det går dåligt för laget och Norrettan 2020 är förutbestämt, om ni frågar oss.

15. IK Frej

Det ska så klart bli intressant och se hur det går för minibajen. Känslan vi får efter att ha följt utvecklingen är att de som gynnas av Frejs farmarstatus är alla andra lag, utom just Frej.

Truppen kommer vara fylld med Bajen-juniorer som ska försöka visa framfötterna men i själva verket inte är vana att spela seniorfotboll med allt vad det innebär. Det kommer saknas några kilon, det kommer gå lite för långsamt och vara lite för valpigt för att det här ska bli bra.

Dock finns det bra spelare i laget, vi vet att målvaktsparet är bra med Tim Erlandsson som spelade för AFC i Allsvenskan men framförallt att Jonas Olsson var en av de bättre målvakterna i Norretan förra året. Erfarenhet finns också i Daniel Sliper som förra året gjorde 9+9 i Örgryte, men när han skojade till det på upptaktsträffen på frågan varför det blev IK Frej och svarade ”Ingen annan klubb var intresserad” så kändes det som att det ändå fanns en viss sanning i det.

Försvaret kommer att hållas ihop av Degerlund, men han är bara 20 år och det är ingen garanti att han kan vara pappan som försvaret behöver för att prestera det som krävs.

I hela denna ekvation finns en x-faktor, och det är Hammarby. Frågan är hur mycket man är beredda att satsa i reda pengar på det här samarbetet. Hur gärna vill man att IK Frej ska spela i SE även nästa år? Man kan fixa spelare i sommar som håller laget kvar, men är man beredd att lägga de miljoner som krävs?

Vi pratade med en tränare i en Stockholmsklubb med insyn. Hen lät förstå att det här samarbetet kommer bara vara några år, sen dör det av den enkla anledningen att det kommer kosta mer än det smakar för Hammarby. Vi får se hur det går. Grundtipset är i alla fall att Frej seglar ned i Div 1 och lär ha svårt att komma tillbaka, om man nu ens överlever Bajenkramen.

14. GAIS

Klubben hade ingen bra fjolårssäsong trots högt uppskruvade förväntningar. Läget i år är inte bättre med sämre ekonomi, färre spelare och en djup och ständigt växande spricka mellan de många supportrarna och klubbens starke man Bosko Orovic som förvisso ”bara” är tränare men drar i många trådar i klubben, enligt vad folk säger. Kort och gott, GAIS är långt ifrån en klubb i harmoni med sig själv. Sånt brukar i en lång serie också visa sig på planen.

Med en tunn trupp och tom kassakista som förhindrar värvningar i sommar finns en klar risk att GAIS spelar med folk på planen som inte ska spela i Superettan, och resultaten blir därefter. Vi tror att laget fortsätter med sin tämligen bleka uppenbarelse under årets försäsong och tar med det under stundom svajiga spelet in i årets seriespel. Det lär ge onödiga baklängesmål och förluster.

13. Dalkurd FF

Av vissa topptippade Dalkurd tror vi kan få en tuff säsong. På sociala medier känns det som att klubbledningen är inne på deras SF-forum och försöker dämpa all kritik mot klubbledningen. Det snackas om transferbomber hit och dit, men de tycks aldrig ansluta.

Med en vecka kvar av transferfönstret går det att ställa sig frågan om det nuvarande Dalkurd är det lag vi kommer få se spela i år? Mest meriterade som skett under försäsongen är en seger mot Varberg BoIS. Vi som såg matchen konstaterar att Varberg var bedrövligt dåliga och tempot var i Div 1-klass. DFF har haft problem med lag från Norrettan och bara spelat oavgjort mot Sollentuna och Akropolis. Men framförallt åkte de på däng av Sandvikens IF med 3-1 som både Brage och VSK körde över totalt. Visst, försäsong och allting men det går inte att säga att DFF imponerat så här långt.

På sillysidan har så klart många spelare lämnat sen AS. Simon Alexandersson är den mest meriterade nyförvärvet och han måste så klart lyckas för att det ska bli något av det här. Självklart har vi bra koll på Norrettanspelarna Dillan Ismail (Umeå FC), Emil Berger (Rynninge IK) och Filip Anger (Akropolis IF). De är förstås duktiga men som en måttstock kan vi säga att det är nog bara Dillan Ismail vi hade kunnat tänka oss i VSK.

Skulle Dalkurd göra verklighet av sina utlovade transferbomber som de verkar vilja sprida rykten kring, så kan de absolut bli ett bra lag. Men få supportrar kommer leta sig till Gävle för att se deras matcher. De kommer spela på en plan de knappt tränar på och de har inte imponerat under försäsongen. Hur man än vrider och vänder på det här, det är fler saker som talar emot än för, att Dalkurd ska bli ett topplag i år. Det finns lite floppvarning över denna säsong, återstår att se om vi har rätt eller fel.

12. IK Brage

Förra årets succélag i Superettan gjorde en fantastisk vår men en lika urusel höst om nu ribban var vårens resultat. Den dåliga höstformen har fortsatt in på årets försäsong. Tittar man på matcherna som spelats har Brage egentligen inte gjort ett enda resultat som imponerar. Man har haft mycket skador och nya spelare som ska lära sig Bragespelet. Framåt har man varit uddlösa och bakåt har försvaret läckt oroväckande mycket. Som sagt, det har varit en prövningens vinter för Brage.

Som alla vet är det svårt att upprepa succésäsonger för nykomlingar, Brage lär inte vara något undantag. Det kommer att gå tyngre i år. I andra omgången möter man VSK på ett fullsatt Solid Park Arena i Västerås. Det är en viktig match för båda lagen, som kan definiera säsongen.

11. Varberg BoIS

Förra året fick Varberg kvala mot Oskarshamn och lyckades till slut hålla sig kvar i Superettan efter mycket om och men. Det är egentligen ingenting under försäsongen som har imponerat resultatmässigt. Bästa insatsen är ett oavgjort resultat mot IFK Göteborg och att man slog Norrby IF. Laget har egentligen inga nyförvärv som skrämmer men samtidigt heller inga större spelartapp. Det lär nog återigen bli en tuff säsong där de är inblandade i streckstriden.

Nyckeln för Varberg är deras mittfält som är lagets bästa lagdel. Kan man få upp den energi och vilja man visade mot Hammarby på bortaplan i Svenska cupen när man tryckte tillbaka Bajen i andra halvlek, ja då finns hopp om att undvika nedflyttningsstriden. Men om man spelar som man gjorde mot Dalkurd i matchen efter, så blir det svettigt.

10. Norrby IF

Alla experter tippar alltid Norrby som ett bottenlag som ska åka ur. Nu har Boråshumlan bevisat för den samlade fotbollsintelligentian att den kan flyga, trots att det inte ska vara möjligt. Med små resurser har man fått ihop funktionella startelvor som fått jobbet gjort. Lite talar för att det inte ska bli så i år också.

Visst, man har åkt på däng i vinterns matcher mot seriekonkurrenter, Örgryte, Varberg och J-Södra har varit för svåra. Men man slog faktiskt GAIS med 3-1. Men Norrby har varit riktigt bra mot bättre lag, uddamålsförlust mot Häcken och oavgjort mot AIK inger respekt. Försvaret är ramstarkt och kan man bara få igång Yarsuvat och Rexhepi framåt så kommer målen också. Norrby har visat att man kan bygga lag av krokiga spikar, i årets jämna serie landar man en 10:e plats, just för denna förmåga.

9. Mjällby AIF

Många tippar Mjällby AIF i botten, inte vi. Laget lekte hem Söderettan förra året och även om den serien är av lite lägre kvalité än Norrettan, så ska laget inte underskattas.

Kom ihåg att Oskarshamn var oerhört nära (1 mål) från att slå ut Varberg förra året som kom tvåa i Söderettan, tolv poäng bakom Mjälby. Det är lätt och luras att tro att några lån från Malmö FF inte ska vara mycket att hänga i granen. Men tänk på att de likt VSK har man många bra spelare i truppen allaredan.

Förra sommaren värvade de Andreas Birgersson som gjorde 16 mål för Lunds BK på lika många matcher på våren. Andreas hade trots den meriten svårt att ta en plats i deras startelva under hösten. Det här är ett underskattat lag, like it or not. Laget har inte gjort några dåliga resultat under försäsongen, slog Syrianska med 5-0, uddamålsförlust mot Bajen i genrepet. Enda plumpen är ett oavgjort resultat mot Landskrona. Nja, Mjällby åker inte ur, vi är säkra.

8. Trelleborgs FF

Att tippa tabeller är en process, där lag flyttas fram och tillbaka innan man är nöjd med resultatet. I en första gissning satte författaren av den här artikeln Trelleborg på fjortondeplats, mycket på grund av den dåliga försäsongen. Men genast protesterade flera på redaktionen och hävdade att Trelleborg minsann har ett bra lag och kontentan blev att TFF flyttades upp till en åttondeplats. Absolut har klubben lyckats behålla bra spelare. Ta 19-årige Felix Hörberg på mittfältet som exempel. Förra året i AS var han ordinarie i startelvan, hur bra kommer han inte att vara i Superettan nu när han har fått utvecklats ytterligare över en vinterträningsperiod.

TFF är ett lurigt lag. De har inte rosat marknaden på försäsongen, men vi tror att det blir fler rosor i seriespelet. De hamnar i mitten. Från den här positionen kan de sen bygga vidare med de 50 miljoner de fått att disponera för en ny satsning mot Allsvenskan.

7. Degerfors IF

Av det vi såg av Degerfors tidigt på försäsongen uppfattade vi det som ett riktigt bra lag som som såg ut att kunna vara högt upp i tabellen i år. Men sen dess har Kevin Wright lämnat för ÖSK och VSK-bekantingen Oliver Ekroth har åkt på en skada. Det gör försvaret extra tunt och sårbart skulle vi säga.

Det som gör att vi drar ner deras placering är att de egentligen inte imponerat mot Norrettalagen de mött. Tex fick de bara oavgjort mot Sandviken som VSK krossade. Sen har de en uddamålsvinst mot Bissarna och en förlust mot Linköping. Enda meriterade vinsten känns som segern mot Syrianska men frågan är hur mycket den är värd.

Degerfors är inte dåliga på något sätt, ett lag med bra balans, effektivt spel och en skyttekung i Björndahl. Det räcker till en sjundeplats.

6. Västerås SK

Tvärtemot alla fotbollsexperter i Sverige tror vi att VSK kommer kunna överraska alla förståsigpåare och prestera ett spel som tar laget hela vägen till den övre halvan i tabellen. VSK har en bra målvakt, en bra backlinje och ett bra anfall. Det enda frågetecknet är hur mittfältet i sin helhet står sig mot övriga lagens mittfält. Lagets initiala styrka, innan erfarenheten är på plats är att startelvan i praktiken är den från Div 1 Norra och är väldigt samspelt.

Sjätteplats är orealistiskt säger kanske experterna, men dessa personer glömmer då bort att IK Brage gjorde samma resa förra året. VSK är lika Brage på många sätt. Man vann Div 1 Norra i stor stil och man behöll det samspelta laget som kryddades till en smula inför säsongen i SE, precis som Brage.

Vi kan inte se att VSK inte skulle kunna göra det lika bra som Brage ifjol. Förutsättningen är förstås att man får en bra start. Självförtroendet har man efter att vara obesegrade i försäsongsmatchandet. Med ett uns tur och lite medstuds kan VSK bli årets utropstecken i Superettan, det tror vi i alla fall.

5. Örgryte IS

Örgryte kanske har placerats lite långt ner i tabellen av oss. Det är egentligen avsaknaden av en utpräglad målskytt som är anledningen till att vi väljer att sätta ÖIS på en 5:e plats i år.

Det känns som om tappet av Diego Montiel var lite för stort och att man inte riktigt har lyckats kompensera förlusten med andra spelare eller spelsystem. Laget är bra i övriga delar och håller tätt bakåt, vilket kännetecknar ett topplag. Skulle ÖIS ha en målspruta skulle man kunna vinna serien. Resultaten på försäsongen är bra men innehåller en plump när de spelade oavgjort mot Oddevold och förlust mot J-Södra på hemmaplan var sur. Örgrytes dröm om allsvenskan får vänta något år tills man byggt klart truppen.

4. IF Brommapojkarna

Trots att BP har Sveriges största och bästa akademi är deras A-lag bara en mellanstation för de egna talangerna. Få stannar kvar för att spela någon längre tid i föreningen. Lagkaptenen Gustav Sandberg Magnusson är egentligen den enda BP-killen i dagens BP med någon längre historik i föreningen.

Resten av manskapet är inhyrda legoknektar som anslutit med uppdraget att ta upp klubben i allsvenskan igen. För besväret får de rikligt med guldpengar.

Försäsongen har resultatmässigt varit bra och de har vunnit och gjort de resultaten som kan förväntas av dem. De har vunnit mot sämre lag och tappat poäng mot de bättre.

Laget har många nya spelare som ska bli årets BP. Vi tror inte de lyckas fullt ut med att få till en anrättning som bär hela vägen till allsvenskan. De är med och nosar på kvalplatsen men den är retsamt nog inte inom räckhåll när serien går in i sitt avgörande i höst.

3. Östers IF

Det råder inga tvivel om att Öster kommer vara ett topp-3 lag. Av det vi såg av lagets spel på försäsongen såg det riktigt bra ut. Ett snabbt spel med fina kombinationer som kommer ställa till med kaos i motståndarnas backlinje. Framförallt har de lyckats behålla truppen från förra året och bygga ytterligare på den. Sånt betyder mycket för då kan man utveckla spelet ytterligare och bygga vidare på sitt system. Försäsongen har varit imponerande med seger mot självaste Malmö FF, men även mot Falkenbergs FF.

Experterna framför att Öster har ett för svagt försvar för att klara av årets serie på bästa sätt. Det kan man tycka, men det missar lite av poängen att Öster kommer ha bollen och styra spelet i långa perioder av matcherna och göra mål. Då behöver inte försvaret vara av allsvensk klass. Östers försvar är tillräckligt bra för att man ska nå sitt mål om topp-3 i årets tabell.

2. Halmstad BK

Vi sätter storfavoriten på en andra plats i tabellen. Anledningen är att alla, och då menar vi alla, förväntar sig att Halmstad BK ska springa hem detta. Vi vet från VSK:s säsong förra året som skyhöga favoriter i Div 1 Norra, hur svårt det är att bära favoritskapet. Det är så lätt hänt att det knyter sig för några av spelarna som underpresterar på grund av att målbilden är det den är. Pressen kan lätt bli för stor, även för den starkaste då ingen tolererar förluster.

Tittar vi på försäsongen har HBK gjort fantastiska resultat mot allsvenska lag. Oavgjort mot ÖFK, AFC samt Falkenberg och vinst mot Elfsborg och Sirius. Klart de resultaten gör att de ska vara favoriter. Men det är också i de tråkiga matcherna som HBK svajar. Oavgjort mot Karlstad BK och Mjällby AIF. Halmstad BK kommer vara laget alla andra lag vill slå. Det är mot dem alla lag kommer att överprestera och det gör att de inte vinner serien. Det kanske inte spelar så stor roll, de kommer gå upp ändå.

1. Jönköpings Södra

Det kanske är förvånande att vi sätter fjolårets elva som vinnare av Superettan. Men nu har Brännan fått en hel försäsong som tränare och resultaten är imponerande. Bara en uddamålsförlust mot AIK och resten idel segrar. Nu ser de inte ut att tappa Alexander Jallow i detta tranferfönster vilket gör att de kommer vara riktigt bra. Lyckas de behålla honom året ut så är man förmodligen ett allsvenskt lag 2020.

Andreas Brännström kanske inte har gjort de mest meriterade spelarförvärven men verkar ha vetat vad han vill ha. J-södra vinner Superettan. Enda frågetecknet vi har är vilka som ska göra målen som tar dem dit. Den frågan måste så klart få ett svar för att man ska lyckas.

Då säger vi grattis i förskott till J-södra och Halmstad till avancemanget 🙂

Facebook Comments Box