ANNO 1904

Allt du behöver veta om Västerås Sportklubb

ANNO 1904: Försäsong och sillynytt!

Nu har flera lag i Norrettan kört igång med sina försäsongsmatcher. Generellt är det ganska svårt och skriva något om respektive match då det ofta är bristfällig bevakning. Lagen tenderar dessutom att så här års byta ut hela elvorna i paus, vilket gör prestationer och resultat än mer kluriga att dra några slutsatser ifrån.

Degerfors IF – Carlstad United 3-2

Hos Degerfors provspelar sedan en lång tid tillbaka BK Forwards skyttekung Erik Björndahl. Han gjorde två av målen i matchen och kanske kom han iom det ett steg närmare kontrakt. VSK-bekantingen Oliver Ekroth fick starta hos Degerfors, men vi har inga uppgifter kring hans prestation. Carlstad United har som bekant haft spelarflykt, så de hade kallat in provspelare till matchen. Bland annat fanns målvakten Matt Silva från Bodens BK och Micha Yanez Hernandez från IFK Kumla på planen. Det är inga spelare vi vet så mycket om men Micha drog på sig 9 gula kort på bara 13 matcher vilket är en bedrift i sig. Båda målen i Carlstad gjordes av U19 spelaren André Niklasson. CU är i desperat behov av en målspruta och det återstår och se om en junior kan vara lösningen på detta problem.

BK Forward – Örebro Syrianska IF 1-0

Enda målet i matchen kom på straff. Enligt NA ska det ha varit stolpe, stolpe, målvaktens rygg och in i mål. Synd att inte det finns på film. Från tidningsartikeln kan vi också läsa att BK Forward letar en anfallare av hög kvalité. De räknar rimligen med att Björndahl hamnar i Degerfors och han gjorde ändå 24 mål förra året och får ses som ett stort tapp. Nästa vecka besöker BK Forward Solid Park Arena för att möta VSK.

AFC Eskilstuna – Karlslunds IF 3-0

Hos AFC provspelar Karlslunds mittfältare Laurie Bell och gjorde självklart det första målet när hans klubb stod för motståndet. Värt att nämna är att 3-0 målet gjordes av gamle VSK-spelaren Peyman Alkoyun som numera huserar i Eskilstuna City, men lånades in till denna match för att fylla ut truppen. Karlslund har lyckats värva Bissarnas Simon Esséus som flyttat till Örebro för studier, han var aktuell för även BK Forward och Rynninge också men valde tillslut Karlslund.

Gefle IF – Team TG 2-2

En match vi som många andra varit nyfikna på. Hur skulle Johan Mjällbys nya klubb klara av att möta ett Team TG som försvagats sedan i höstas. Under lördagskvällens redaktionsmöte som gick av stapeln på diverse vattenhål i staden gick snacket att TG mycket väl skulle kunna vinna denna match.

Visserligen gick Gefle gick som en raket förra hösten, men man har tappat många spelare och framför allt tränaren och taktikern Poya Asbaghi. Gefle inledde matchen starkt och tog ledningen med 2-0. Men TG kommer igen och utjämnar efter att först gjort mål på hörna och sedan utjämnade Chennoufi på en nick. I andra halvlek ska TG varit de bättre laget då Gefle pga tunn trupp var tvungen och slänga in juniorer. Friskolan fick ett mål bortdömt och gick på slutet in för och vinna matchen. Även om Gefles trupp kan sägas vara tunn får man nog säga att TG har ännu mindre spelare att slänga in i dagsläget. Just nu har man bara 12 utespelare under kontrakt och ytterligare 2 målvakter. Laget behöver flera nyförvärv och man hade med sig provspelarna Juuso Laitinen (mittback, PS Kemi) och Victor Tideman (Gimonäs) till matchen. Enligt rapporter ska de ska ha gjort bra på sig och om det löser sig med det praktiska som jobb och liknande kommer klubben förmodligen värva båda.

Sollentuna FF – Arameiska-Syrianska IF 0-1

Vi vet inte så mycket mer om denna match än att Sollentuna bytte ut nästan hela startelvan i paus och att de själva tyckte att de det bättre laget i första och det sämre i andra. Aremiska har gjort en förmodad bra värvning i Marijan Cosic, som är fostrad i Djurgården men som spelat de senaste två åren i Åtvidaberg och Superettan. Senaste säsongen startade han 11 matcher och fick hoppa in i ytterligare 7.

Västerås SK

Egentligen inga nyheter kring spelartruppen som läckt ut. Ska vi ändock tolka stjärntecken gissar vi med en viss övertygelse på att Savy Tsouka ligger bra till för att få ett kontrakt. Det internationella transferfönstret stänger snart (31 januari). Vi misstänker att Tsouka borde vilja ha klart med en klubb innan dess för och inte återigen riskera att bli klubblös. Han lär ju inte ha så många andra optioner till kontrakt eftersom han befinner sig i Västerås.

Akropolis IF

Under söndagen presenterade Akropolis två nyförvärv. Den förste var Sotirios Nikopoulos som ansluter från Sollentuna, men spelade med Akropolis 2012 när de åkte ut Norrettan. Sotririos är högerback och spelade varenda minut förra året med Sollis förutom när han var avstängd (2 matcher). Man ska ändå se hans återvändande till moderskeppet som en ersättningsrekrytering för Manolis Nikolakakis som lämnat för Ergotelis, ett lag i grekiska andraligan. Från just grekiska andraligan och dess bottenlag Panegialios har Akropolis hämtat Anastasios Papachristos, en vänsterback som fick sparsamt med speltid där under gångna hösten.

Syrianska FC

Syrianska ställde in sin träningsmatch mot Linköping och i lördags när de skulle spelat mot Värmbol så ställde Värmbol in den träningsmatchen. Tufft att inleda försäsongen med två inställda försäsongsmatcher. Laget saknar fortfarande tränare men verkar köra på ändå med att rekrytera spelare.

Ytterbacken Isa Demir byter från Assyriska tillbaka till Syrianska där han har spelat tidigare. Han hade skadeproblem inledningsvis förra säsongen och börjar bli till åren (32), men håller säkert okej nivå fortfarande. Från Ljungskile anländer yttern Omar Jagne. Han hade en tuff vår där och gjorde inte ett endaste mål, men han har tidigare tillhört Dalkurd och presterat bra när han spelade i Norrettan och Superettan tidigare.

Från Enskede har SFC värvat målvakten Abdulmasih Keriakes. Det kanske inte är någon stjärnmålvakt då han oftast tillhört bottenlag i Norrettan. Klubben förlängde också med sin försvarare David Yarar och dessutom målvakten Dejan Garaca. Han har mycket rutin från Superettan men han är också kontroversiell då hans namn figurerat i samband med konstiga matchresultat.

En mindre meriterad värvning är Daniel Reza Hossein Tabrizi från Varbergs GIF (div 2) som där bara fick göra ett inhopp förra året. Oklart vad han kan tillföra en SE-aspirerande klubb. Faktum är att alla i SFC pratar om att de ska gå upp i Superettan i år när de presenteras som nya spelare för omvärlden. Uppenbarligen har klubben den interna målsättningen som de då förmedlar till spelarna. Men för att bli ett allvarligt hot mot VSK behöver de hitta både mer spets och bredd.

Assyriska FF

Samtidigt som Syrianska värvade tillbaka Isa Demir värvade Assyriska hans ersättare Stefan Batan. Som de flesta vet kommer Stefan närmast från Hammarby FF där han totalt sett fick spela en ynka halvtimme förra säsongen. Han har dock massor med rutin och borde hålla hög nivå fortfarande.

Facebook Comments Box