ANNO 1904

Allt du behöver veta om Västerås Sportklubb

ANNO 1904 BEUNDRAR: The perfect man with a perfect score

Det finns några, hur många vet vi inte. Vi vet att det inte kan vara särskilt vanligt, kanske en handfull totalt som har gjort det. De som har en perfekt poäng. Vi pratar förstås om de unika VSK-supportrar som någon gång i sitt liv under en säsong sett alla hemma- och bortamatcher i antingen fotbollen eller bandyn.

Under fotbollssäsongen 2017 inträffade det ovanliga att en supporter uppnådde en perfekt säsong. Han gjorde det i det tysta, utan åthävor eller skryt i sociala medier. Han bara åkte land och rike runt och stöttade sitt lag. Vi pratar förstås om elitsupportern Joakim ”Zocko” Lindborg som i fjol såg alla VSK Fotbolls seriematcher.

När vi på ANNO-redaktionen blev varse detta faktum, två månader efter säsongens slut, ringde vi genast upp Zocko för att höra lite mer om bravaden.

Att stötta sitt lag så till den milda grad att man ser lagets alla 26 seriematcher på plats väcker beundran och respekt hos alla andra supportrar. Bland övriga människor som ännu inte förstått storheten i VSK kan allt resande och alla kostnader för att se ett division 3 lag sparka boll te sig en smula världsfrånvänt, milt uttryckt. För Zocko tycks dock ingen uppoffring vara för stor.

– Jag älskar VSK, så jag försöker alltid se matcherna de spelar. Det avvikande är om jag inte ser en fotbollsmatch. Det är när jag inte ser matcher som det bryter mot normen, slår Zocko fast.

– Min tanke är alltid att se alla matcherna och jag utgår från att det ska vara så. Sen sätter ibland verkligheten käppar i hjulet för att jag ska lyckas. Jag brukar alltid missa en eller två matcher på en säsong, oftast på grund resor eller andra saker som planeras innan spelschemat släpps.

– I fjol lyckades jag dock hålla allt sådant borta från fotbollen och då kunde jag närvara på alla matcher och stötta laget, säger Joakim.

– Min familj och mina vänner känner mig vid det här laget. För dem är det inget konstigt att jag är upptagen någon dag varje helg från april till slutet av oktober med några veckors semester på sommaren, även om man såklart håller sig uppdaterad kring eventuella Silly-nyheter även då, konstaterar Zocko.

– Det kan bli en hel del pusslande för att kunna vara med på familjesammankomster och liknande.

Vissa har gjort det till en livsstil att följa sitt lag i vått och torrt och då brukar inte matcherna en gång i veckan räcka till för att stilla intresset och tillfredsställa behovet av VSK.

– Jag får väl erkänna att jag förutom matcherna också ser en hel del träningar med laget. Inte sällan är det också några andra supportrar där som man kan surra med och diskutera VSK:s förehavanden, säger Zocko.

Åter till resandet. Kan du beskriva en typisk bortaresa för läsarna?

– Nja, det finns väl inga typiska resor utan det kan se lite olika ut.

Hur då?

– Dels har vi det som många förknippar med bortaresor. Supportrar åker i en buss tillsammans till en bortamatch. Det sjungs och dricks öl och man har allmänt trevligt ihop. Det kan också hända att man tar flyg till matcherna. Det är oftast lite mer omfattande. Då får man gå upp tidigt, ofta en söndagsmorgon vid 6-7-tiden. Ta flygbussen till Arlanda. Flyga till Umeå eller Luleå. Ta flygbussen in till stan. Sitta på en pub och äta och dricka lite och sen ta sig till arenan. Sen blir det hela proceduren omvänt. Man är hemma ungefär vid midnatt.

– Men resorna kan också bestå av samåkning i bilar, minibussar, tåg, nattåg eller kanske cykel som till de lokala cupmatcherna. Alla resor har sin charm, konstaterar Zocko.

Att resa på så många bortamatcher tar som sagt tid i anspråk och inte minst en massa pengar för själva resorna och till det tillkommer dessutom pengarna som ska läggas på mat och dryck på pubar, restauranger och dyra flygplatssyltor.

– Jag tänker inte räkna ut vad jag lägger på resorna och kringkostnaderna. Det blir bäst så, fastslår Joakim skrattandes.

Vet du hur långt du har rest för att ta dig till seriens 13 bortamatcher?

– Nej.

Vi har räknat ut det åt dig. Du har rest 6974 km – nästan 700 mil eller en sjättedels varv runt jorden, det är onekligen imponerande.

Det är nytt år nu och dags att summera ihop den gångna säsongen, både höjdpunkterna såväl som de ganska djupa dalar VSK hamnade i då och då under säsongen.

– Jag tycker absolut premiären mot Assyriska var en höjdpunkt, säger Zocko. Folkets marsch var grym och det var fantastiskt på läktaren med all publik och alla supportrar. Sen vill jag nog också säga när Dennis Persson avgjorde på övertid mot Sandviken. Vi fick glädjefnatt, alla, spelare och supportrar, stort kramkalas utbröt, minns Joakim.

– Jag var bland de som var längst fram när Dennis hoppade upp i famnen på oss supportrar efter målet.

– Sen fanns så klart en del besvikelser under säsongen. Den största var att vi inte gick upp. Man sätts på prov som supporter men jag ångrar aldrig att jag åker på bortamatcherna. Men såklart kan vissa måndagsmorgnar vara riktigt tunga när man kommit hem sent och ska upp och jobba.

Avslutningsvis Joakim, hur går för VSK Fotboll i år?

– Det går nog bra får vi hoppas. Jag tror vi går upp. Vi har fått behålla de tongivande i truppen och vi har en ny målvakt och ny manager som förhoppningsvis kommer in med nytt blod och nya idéer. Sen behöver vi förstärka upp med ytterligare några spelare, framförallt på kanterna som det ser ut nu. Får vi till det tror jag att det kan bli riktigt roligt i år.

– Som vanligt planerar jag för att se alla matcherna, avslutar Joakim.

—————————————————–

Namn: Joakim ”Zocko” Lindborg
Ålder: 29 år
Bor: Västerås
Jobb: Ja
Hobby: Gissa en gång
Stöttat VSK sen: Sen jag var barn
Tips för att lyckas med a perfect score: Planering och hängivenhet.
Hoppas på i år: Att vi går upp
Hoppas på i år II: Att vi blir fler som ser alla matcher

—————————————————–

Det finns säkert flera supportrar därute som har gjort en perfekt säsong i fotbollen eller bandyn – låt oss veta så vi kan skriva om er också.

Facebook Comments Box