ANNO 1904

Allt du behöver veta om Västerås Sportklubb

ANNO 1904 analyserar nuvarande spelartrupp – VSK Fotboll 2018

VSK Fotboll - Sollentuna FF, VSK Tifo leverar

Nu har annandagsbandyn klarats av och det sista av sillsalaten har slunkit ned. Hög tid med andra ord att i denna julspecial göra en djupdykning i hur truppen i VSK Fotboll ser ut just nu och hur lagbygget börjar gestalta sig inför nästa år. Som en extra krydda betygsätter vi också respektive lagdel inklusive tränare på en 5-gradig skala där måttstocken är toppklassnivå i Div 1. Kommentera gärna om ni håller med oss eller kanske ännu hellre om ni inte håller med oss.

Manager

Manager: Tor-Arne FredheimSom vi tidigare sagt i vår TaF-special har VSK Fotboll värvat en meriterad manager.

https://www.facebook.com/notes/anno-1904/anno-1904-tor-arne-fredheim-special/768455430008911/ Det ska bli intressant och se vad som kommer hända med honom på rodret. Även om vi initialt var väldigt skeptiska så har det känts bättre för varje dag som går. Det finns helt klart andra tränarnamn i serien som är mer intressanta och kanske har högre potential, men frågan är om de är redo för en managerroll och en klubb som VSK. Vad vi hört så här långt ryktesvägen är att TaF kommer vara flexibel med spelsystemet och utgå från truppen han har. Vi känner redan ett visst förtroende för TaF när han bara någon dag gammal på jobbet sajnar en deal med Karwan Safari.

Något som övriga i klubben inte klarat av på två månader. Tydligen blev inte dealen dyrare än ursprungsförslaget som Karwan fick och dessutom är kontraktet på två år. Något som TaF krävde för att ens förhandla med Karwan. Sånt tydligt ledarskap är vad som behövs för att ta klubben framåt och för att utveckla spelartruppen.

Ett orostecken är att det flyter runt rykten om att TaF pratar om avancemang 2019. Om det stämmer är det en felfokusering från TaF:s sida. Det är förståeligt att han vill ha tid på sig för att lyckas. Men han måste nog förstå att klubben, supportrar – ja alla som bryr sig, kräver att vi ska gå upp 2018. Hans viktigaste uppgift nu är att få in vinnarmentalitet i spelarnas huvuden, vi måste bara vinna den här skitserien och ta klivet redan nästa år.

Betyg: 4/5

Kommentar: Vi chansar här, men TaF:s tidigare tränargärningar antyder att han med rätt trupp kommer göra det jobb han ska, men tills han bevisat det får betyget vara temporärt.

Målvakt

Målvakter: Daniel Svensson, Anton Fagerström (ny)

Ut: Alexander Lundin och Andreas Olsson

Även om Alexander Lundin hade rutin från Allsvenskan så fanns det frågetecken om hur kompetent han egentligen var som målvakt. Hans räddningsprocent var relativt låg och så fick han trots allt inget förlängt kontrakt med Falkenberg trots att de åkte ur. Det är lätt att vara efterklok och säga att det där visste vi redan så varför värvades han?

Man ska komma ihåg att i fjol fanns relativt få målvakter med kompetens på marknaden som skulle kunnat spela för VSK. Dessutom tvingades Mjällby värva innan det fanns några Vigge-pengar, så budgeten var mycket begränsad. För de pengar som lades ned fick vi nog en så bra målvakt som vi kunnat få. Det är nog snarare så att Alexander aldrig borde stått i Allsvenskan och tjänat de summor han gjorde där. I botten är felbedömningen Falkenbergs inte VSK:s. Vi betalade för och fick en målvakt som höll medelhög Div 1 standard, no more no less. Det är så klart väldigt positivt att Anton Fagerström värvats till VSK. Det är en målvakt som varit Norrettans bästa i flera säsonger

Att han hållit nollan i över 30% av matcherna säger en hel del och vi minns ju alla hans Neuer-räddningar mot VSK våren 2016. Anton är en målvakt som sätter igång spelet snabbt och han har en bra passningsfot som han litar på. Vi kommer att få se snabba tillslag som sätter igång kontringar och som kommer resultera i poäng. Vi är också glada över att Danne är kvar i VSK. Han gjorde en väldigt bra höst efter att återerövrat tröjan från Lundin. Danne har trots sin relativa ungdom varit med många år nu i VSK och han har hela tiden visat att han vill utvecklats.

I år tog han ett kliv till och vi kan redan nu fastslå att om Neuer inte presterar på max kommer Danne plocka tröjan även av honom nästa år. Faktum är att många supportrar tyckte att Danne mycket väl kunde ha varit första keeper nästa år och att VSK borde prioriterat andra positioner. Det är ett gott betyg till Dannes allt bättre målvaktsspel.Med Anton i truppen har vi garanterat en av seriens bästa målvakter, kanske den bästa. Bättre målvakter än så här har vi inte haft på länge.

Betyg 4/5

Kommentar: Vi har inte sett Anton i aktion än men vi tror mycket på honom och det är fullt möjligt att betyget ska vara högre. Vi får avvakta och se. Det vi dock vet är att Danne kommer flåsa Anton i nacken vilket borgar för stenhårda träningar och högsta tänkbara konkurrens. Minsta misstag på plan kommer resultera i bänknötande, oavsett vilket namn målvakten har.

Försvaret

Försvarare: Mathias Benker, Robin Blommé, Ilir Berisha, Calle Svensson, Dennis Persson, Dennis Botchey(ny)Ut: Alex De CarolisAtt De Carolis lämnade VSK är en liten besvikelse för oss. Vi tycker att han under säsongen växte och visade att han kunde spela både som vänsterback men även göra fina insatser som vänsterytter. Han hade två spetsegenskaper som delvis saknas i både årets och kanske nästa års VSK. Dels hade han något som ingen annan i VSK riktigt har, ett bra skott på fasta situationer och var väldigt duktig att lägga bollen exakt där han ville på hörnor. Dels har han en vilja att alltid ge allt i alla situationer oavsett motstånd och var resultattavlan visar.

Den inställningen behöver fler i VSK Fotboll ha om vi ska gå hela vägen. Synd som sagt att han fick foten, han var en liten favorit hos oss i sin roll som inhoppare och komplementspelare. Dennis Botchey är ny i föreningen och kommer närmast från IFK Västerås. Det är alltid svårt och veta var en yngling som Botchey står och om han är bättre eller sämre än De Carolis.

Det är säkert som det brukar vara med unga spelare att de kan prestera oerhört bra i vissa matcher som sen varvas med sämre dito. På sikt är vi övertygade om att detta var en bra värvning och att han kommer att lyckas som fotbollsspelare. Vi tror han får speltid redan nästa år när Benker eller Persson missar matcher pga skador eller avstängningar. Även om Kevin Custovic också konkurrerar med honom om speltid som högerback så tror vi att i och med Dylans uttåg ur föreningen att Kevin kommer få chansen högre upp på plan i första hand. Skador på ffa spelarna i mittförsvaret är nästa säsongs magsårsångest.

Både Ilir Berisha och Robin Blommé har haft problem de senaste säsongerna och om båda går sönder samtidigt blir det tunt i mitten. Visserligen finns Benker som egentligen är mittback som alternativ. Men då måste vi lita till Custovic/Botchey som ytterback och då blir det lite tunt på två positioner i försvaret. Vi har bara råd att en mittback av två skadebenägna är trasig vid varje given tidpunkt. Om TaF får för sig att spela med en trebackslinje, då rimligen med tre mittbackar vill vi nog se ytterligare en mittbacksvärvning.

Det behöver inte vara någon meriterad värvning men det måste vara någon som är snabb och klarar av man-mot-man spelet som blir extra viktigt när man kör en trebackslinje. I vårt resonemang om backlinjen utgår vi ifrån att Dennis Persson är tillbaka i gammalt gott slag efter sin skada och att han gör sina vanliga raider på vänsterkanten.

Om TaF väljer en offensivare uppställning med bara tre backar är Dennis en given spelare på mittfältets vänsterkant. Är alla i backlinjen friska ser försvarsuppställningen mycket bra ut. Vi kommer helt klart ha en av seriens bästa försvar om inte det bästa. Tillsammans med Neuer i målet räknar vi kallt med att vi släpper in mindre än ett mål i snitt per match nästa säsong. Som jämförelse kan nämnas att Brage släppte in 26 mål på 26 matcher i år.

Betyg 5/5

Kommentar: Vi har helt enkelt ett toppförsvar med Div 1 mått mätt. Det blir inte så mycket bättre med mindre än att vi måste langa ut en hel del pengar för att ersätta någon.

Centrala mittfältet

Kevin Custovic, Simon Johansson, Carlos Gaete Moggia, Jonas Hellgren, Boris Ljevar, ev Fredrik Lundqvist.Ut: Dylan KosikDet stora tappet på mittfältet är Dylan Kosik. Inte nog med att han kan spela på mittfältet. Han är även en bra backup som både vänster- och högerytter. Han är en av de spelare som spelat mest för VSK Fotboll under säsongen så det känns konstigt att klubben inte lyckats komma överens med honom om en förlängning.

Att han ska slösa bort sin talang i Div 3 med VIK Fotboll känns bara barockt, speciellt när vi nu vet att han vill fortsätta i VSK. Vi hoppas och tror att sista ordet inte är sagt i #Dylangate. Fram till sista januari har klubben och han på sig att komma överens. Om någon vet status på Fredrik Lundqvist får ni gärna meddela oss.Med Jonas, Simon och Carlos som startspelare på mittfältet har VSK en trio som passar för just 4-3-3. Simon har i år tydligt visat att han är spelaren på mitten som ska vara offensiv och skapa anfall och fördela bollar.

Jonas Hellgren understödjer och kan växla med Simon i den offensiva rollen medans Carlos tar ett tydligare defensivt ansvar. Med en ny tränares intåg är det oklart hur TaF tänker runt spelsystem och positioner på mittfältet. Han har sagt att han kommer bygga spelsystemet efter truppens spets och VSK har mycket av sin spets i tre centrala mittfältare, eller egentligen i centrallinjen med mittbackar och Karwan i en central forwardsposition.

Ett 4-4-2 system skulle innebära att någon av de tre centrala mittfältarna petas eller att någon flyttas ut på kanten, tex Simon. I ett sådant system skulle Simon spela till vänster och Filip till höger på mittfältet. Problemet med det systemet är att Simon är den bästa offensiva mittfältaren vi har och vi undrar om han kommer till sin fulla rätt på en kant? Vi är i alla fall svagt skeptiska till det. Ett sätt att använda Simon där han hör hemma är att spela 3-5-2. Då får han spela i mitten och Dennis Persson får bli vänsterbreddaren och Filip till höger.

Det kanske är det allra mest logiska spelsystemet med den spelartrupp vi har just nu. Problemet är att vi är sårbara på mittbackspositionerna då vi bara har tre mittbackar och vi vet att någon kommer vara skadad under säsongen. En dark horse på det centrala mittfältet är Kevin Custovic. Han visade redan förra säsongen att han vill spela A-lags fotboll sina unga år till trots. Han gjorde en rad bra framträdanden när han fick chansen på flera olika positioner. Med ytterligare en försäsong i kroppen i Div 1 tempo kommer han ha utvecklats ytterligare och får säkert chansen till spel på sin favoritposition på det centrala mittfältet, om inte annat som inhoppare eller som ersättare om någon av de andra går sönder.

Boris Ljevar är trotjänaren som sällan gör en dålig match. Nästa år får han nog acceptera att vara en super-sub som hoppar in och stänger matcher med sin defensiva förmåga. Orosmomentet med Boris är som alltid hans benägenhet att skada sig. Vi kan bara hoppas att fystränarna gör underverk med honom. Precis som med försvaret håller det centrala mittfältet högsta Div 1 klass.

Faktum är att två i start-trion, Jonas och Carlos är rutinerade Superettan-spelare. Simon skulle mycket väl kunna spela i SE om han ville. Mjällby ville ta med honom till Gävle när han drog och det är ingen slump att Simon och klubben kom överens om nytt kontrakt dagen efter att Mjällby stack, efter att ha tragglat med förhandlingar under två månaders tid.

Betyg 5/5

Kommentar: Inget annat lag i serien kommer kunna ställa upp ett mer namnkunnigt centralt mittfält i sin startelva. Med alla friska kommer vi dominera mittplanen i matcherna, så bra är de.

Yttrar

Filip Tronêt, Koyar SalimiUt: Rinor NushiFilip Tronêt är en av seriens bästa spelare om han är frisk. För VSK är det ett dilemma att ha en av seriens bästa spelare i truppen men som man sällan kan använda fullt ut. I praktiken var hela den här säsongen ett enda långt skadehelvete för Filip. Även om han spelade i början av säsongen var det med smärtor som hämmade honom. Det är så klart svårt att bygga sitt spel runt en fantastisk spelare som Filip när han allt för sällan kan vara med och göra sig själv rättvisa. När både Filip och Koyar Salimi har haft rejäla skadeproblem senaste säsongerna ser det väldigt tunt ut på ytterpositionerna just nu. Rinor Nushi, Dylan Kosik och Alex De Carolis har lämnat klubben.

Just nu har vi bara Filip och Koyar som naturliga yttrar och dem kan vi helt krasst inte räkna med. För TaF handlar det nog lite om att göra ett vägval hur han vill att laget ska spela. Med nuvarande trupp är nog det mest rimliga att gå från 4-3-3 till 4-4-2 eller 3-5-2. Då är vi inte beroende av renodlade yttrar utan kan förlita oss de väldigt starka kort som vi har på mittfältets ytterpositioner. Sannolikt då Filip och Simon/Dennis som startspelare med Kevin C och Koyar som back-ups. Om TaF ändå känner att han vill spela 4-3-3 kan förutom Koyar och Filip också Emir till nöds användas på en ytterposition. Det är inte optimalt men han har ändå förmågan att spela på en kant. Det är också möjligt att Douglas Carlberg kan användas som ytter även om han likt Emir egentligen är central anfallare.

Framtiden får utvisa om det är möjligt. I ett 4-3-3 system utan förstärkningar får nog TaF prova sig fram till vad som kan fungera med de spelare som står till buds. Egentligen är det dock så att om VSK ska fortsätta att spela 4-3-3 behöver truppen förstärkas med två naturliga yttrar (pga skadebenägenheten hos de vi har). Det får gärna vara spelare likt Dylan som också klarar av att spela på någon av mittfältets kanter också för att möjliggöra flexibilitet och möjlighet till att ställa om positioner löpande under en match.

Betyg 2/5

Kommentar: VSK:s klart svagaste lagdel just nu. Egentligen är den ju inte det då Filip finns här. Men hans skador gör att vi inte kan räkna med honom eller Koyar för den delen. Vill TaF spela med renodlade yttrar måste han värva in spelare som är så bra att de kan starta matcher och göra det bra.

Anfallare

Emir Smajic, Karwan Safari och Douglas Carlberg (ny)Ut: Allan KosikVi kan konstatera att VSK Fotboll i sitt nuvarande stall på 18 spelare har tre (3) renodlade centrala anfallare. De har i och för sig olika spelstil men de är verkligen renodlade strikers som egentligen inte gör sig själva full rättvisa på någon annan position.

Det här är ett lite klurigt problem för TaF hur han ska använda dessa spelare på bästa sätt. På många sätt skulle det kännas konstigt att låta Karwan eller Emir starta på bänken när man vet vilken kapacitet som finns hos dem. Om man anser det finns det nog bara ett sätt att hantera situationen och det är att köra ett system med två toppforwards som VSK provade i höstsäsongsstarten i år. Framgångarna uteblev som bekant men kan nog främst skyllas på att det var ett helt nytt lag som skulle spelas ihop efter alla sommarvärvningar.

Med två toppforwards utgår 4-3-3 uppställningen och TaF får köra 4-4-2 eller möjligen 3-5-2 för att få plats med våra anfallare. Det blir onekligen spännande att se hur TaF tänker runt den här lilla nöten.

Betyg 5/5

Kommentar: Vi har årets skyttekung i laget och vi har en Emir Smajic som vi vet har kapacitet och vi har en lovade toppforward i Douglas Carlberg. På den här nivån blir det inte så mycket bättre.

Slutsats med nu gällande truppOm VSK har alla spelare friska och ett fungerande spelsystem leker vi hem serien. Om ni inte tror oss, vänta till bettingsajterna kommer ut med oddsen på serieseger. Ni kommer märka att det inte är lönt att spela på. Som ni dock inser finns det några problem med de två antagandena. VSK kommer att ha skador på nyckelspelare även nästa år. I år har det varit extremt men vad är det som säger att det inte blir samma visa nästa år med samma nyckelspelare i truppen som kan gå sönder. Även om många lag har lika många spelare skadade över säsongen som VSK är problemet att många av de skadade i VSK är borta under längre perioder. Akropolis hade nästan lika många skadade men de spelarna missade bara totalt runt 30 matcher. För VSK var det över 70 matcher.

Gällande spelsystemet är det just nu helt oklart vad TaF tänker och tycker om VSK och hur han vill spela. Vill han lämna 4-3-3 för något annat och kanske ännu viktigare, vill han fortsätta med den utpräglade possession-fotboll Mjällby införde i år. Oavsett vad han väljer måste spelarna klara av det och det kräver träning och övning. Är vi redo 8:e april med de idéer som TaF vill införa i truppen? Ingen kan veta, det återstår att se. I vilket fall vet vi att det som alltid kommer krävas mycket av alla inblandade för att vinna serien. Med den här spelartruppen har VSK goda chanser, bättre än på många år. Vi räknar dessutom med ytterligare förstärkningar då klubben signalerat att truppen ska vara minst 20 spelare + juniorer, så minst två till skall värvas. Spännande tider väntar…

Facebook Comments Box