ANNO 1904

Allt du behöver veta om Västerås Sportklubb

Annandagsbandy

Dagen före annandagsderbyt mot Tillberga luftar jag lite funderingar kring de bristande publiksiffrorna. Något som oroar mig mycket.

VSK Bandy är med sina 20 SM-guld Mesta Mästarna. Något att vara stolt över. När jag varit i andra städer och berättat att jag är västeråsare har ofta VSK kommit på tal. Det framgångsrika Bandylaget är i väldigt hög grad förknippat med Västerås i positiv mening. Emellertid tycker jag att den framgångsrika historien skymmer sikten för verkligheten. Eventuella skavanker kan lätt slås tillbaka av devisen: Vi är mesta mästarna!’

Dagen före annandagen, svensk bandys nationaldag, tar jag tillfället i att belysa bandyn ur publiksynpunkt. För det är ofta ödsligt tomt i ABB Arena Syd, Varken Sandviken eller Villa lyckades lockade någon större publik och mot Motala senast var det beklämmande få, 707 stycken, som letade sig till arenan. Det är alarmerande i mina ögon. I en så pass stor stad, med så mycket bandyhistoria.

Publikstommen numera består av oss som är från 35 och uppåt, som har en lång historia med VSK samt de kids som själva spelar bandy. Däremellan har vi några förlorade generationer. Bland folk mellan 20 och 30 tycks bandyintresset närmast obefintligt. Det allt digrare utbudet av internationell fotboll är säkert en starkt bidragande orsak. Man kan se sina lag varje helg, beundra favoritspelarnas snyggaste tricks på youtube varhelst man befinner sig och däremellan styra sitt favoritlag till titlar via Fifas tv-spel.

Frågan är om bandyn kan stå emot kung fotboll framfart? Alla kan nog dra sitt strå till stacken. Lokal media kan definitivt fronta bandyn mer, klubben kanske kan besöka skolorna inför säsongerna. På 90-talet, när jag växte upp, fick alla skolungar ”VSK-fans” kort med vilka vi tog oss in gratis på matcherna. Det väckte nyfikenhet och fångade upp många unga. Jag vet att ungdomar, upp till 16, kommer in gratis även idag men dessa kort väckte intresse och skapade en tillhörighet som saknas idag.

Räcker det? Nja, i mina ögon krävs det även att man på något vis gör om seriesystemet. Nu känns det som att enda lunk på ena skridskon i väntan på kvartsfinalerna.

Jag är ingen expert som sitter på självklara svar till dessa frågor. Bandy och VSK ligger mig dock varmt om hjärtat, det gör mycket ont att gå på bandymatcher som inte har mer än 700 åskådare. Det är en kraftig indikation på att sporten inte mår så bra helt enkelt. Tyvärr kan varken 20 SM-guld eller parollen ”mesta mästarna” ta udden ur detta faktum.

Facebook Comments Box