ANNO 1904

Allt du behöver veta om Västerås Sportklubb

Annandagstankar

VSK föll mot topplaget Villa Lidköping i eftermiddags.Mer eller mindre som väntat. Slutresultatet vittnade om en hedersam förlust. 5-8 är ingen skam mot en gigant som Villa. Det speglar dock inte matchbilden. Till stora delar var det en rejäl överkörning.

Villa, med sin totalbandy pumpade på för fullt från matchstart. 1-5 blev halvtidssiffrorna och då ska man ha klart för sig att det var ett resultat i underkant. Henrik Kjellsson tvingades till flera toppräddningar.

Gästerna fortsatte ösa på tills cirka en kvart återstod av matchen. Då slappnade man av och tillät Grönvit gå från 2-7 till 5-7. Det var mer ett utslag av att Villa slog av lite på takten än att VSK fick en Lidnersk knäpp.

Det blev en förlust med bara tre bollars marginal men det hade, eller kanske rentav borde, ha blivit en tvåsiffrig storförlust. Igen, får man säga med tanke på den nyligen avlagda förlusten mot AIK.

Det väcker en fundering hos mig. Ska det behöva se ut så? Med all respekt för att elitserien har tre makalöst bra bandylag i just Villa, AIK och Edsbyn – det känns som att VSK måste bromsa det här blodflödet.

Att våga och vilja spela offensivt även mot de allra bästa motståndarna kan tyckas vackert. Det blir dock på tok för dyrköpt mot kompletta lag som Villa och AIK.

Idag släppte Grönvitt in 8 baljor, mot AIK, för en knapp vecka sedan, 9. Det hade i bägge fallen kunnat bli betydligt fler insläppta. Man skulle med lätthet kunna sammanställa en kavalkad av Kjelssons räddningar under dessa drabbningar. Flertalet av målen kom dessutom till alldeles för lätt.

Jag vill se en förändring. VSK borde anpassa spelet efter motståndet. Man har visserligen förlorat rejält med spets de senaste åren i och med Simon Janssons och Martin Lindströms sortier. Det finns dock en stomme i laget som varit med på hela resan under de senaste decenniet.

En stomme som kan visa upp åtskilliga SM-Guld och finaler. Deras erfarenhet borde borga för en helt annan stabilitet. Man måste kunna ge det en chans genom att försvara sig bättre som lag och vara på tårna från avslag. Med mindre vackert spel och mer cyniska aktioner.

Ingen kommer kunna rå på topptrion under säsongens gång men VSK behöver göra en liten taktiskt kursändring så man inte åker på för stora stjärnsmällar. Sådana kommer nagga självförtroendet och påverka resultaten i övriga matcher.

Facebook Comments Box