ANNO 1904

Allt du behöver veta om Västerås Sportklubb

Andra segern i rad mot Allsvenskt motstånd.

För andra veckan i rad städade VSK av ett allsvenskt lag rätt så enkelt, 3-0 mot BP är ett bra resultat. Att VSK nu har 5-0 totalt mot två allsvenska lag över två matcher är positivt, det hade lätt kunna vara 7-8 mål för VSK än att motståndarna hade fått göra ett mål.

Det finns en ganska logisk förklaring till att VSK är bra, det är ett samspelt lag gentemot de flesta andra lag. Det är en oerhört stor fördel när man möter meriterade lag uppifrån som idag har en ny tränare som ska lära sig ett nytt system. Att VSK är samspelta redan nu är ingen nackdel, jag tror faktiskt det här är något som kommer göra att det nya kommer in lättare men även ge en fördel tidigt på säsongen gentemot andra lag. Men visst, vi har sett VSK göra många bra försäsonger tidigare utan att det synts något i serietabellen.

Daniel Ask har imponerat med sitt spel de inledande två matcherna.

Jag tycker det är många spelare som har höjt sig ett snäpp gentemot förra året, både Daniel Ask och Olle Edlund ser riktigt bra ut och skulle lika gärna kunna vara vårat ordinarie centrala mittfält. Jag ser det inte som en omöjlighet att någon av dem ändå petar Ribeiro/Gambos som avslutade säsongen med att vara givna i startelvan. Utifrån dagens match tycker jag att både Edlund och Ask gjorde större avtryck ifrån sig än vad Gambos gjorde i sina förstsa minuter i år, men är så klart ingen rättvis jämförelse.

En annan spelare jag tror mycket på är Patric Åslund, jag tycker han legat bakom bygget av de offensiva aktionerna i de två inledande matcherna. Han är arkitekten bakom Simons mål genom att lyckas dra en BP spelare för att sen passa snett inåt bakåt till Simon . Nu har även Åslund ett utgående kontrakt och det vore högst önskvärt att han förlänger. Det återstår och se om han kan peta någon spelare men just nu tycker jag han faktiskt förtjänar att få starta, men var? Kanske blir det som ytter ändå, men svårt och peta någon som gör mål.

Jaheem Burke gör sitt första mål för VSK ur en snäv vinkel.

För Jaheem Burke fick nämligen starta i andra halvlek och är nog den position som Åslund har störst chans att kunna knipa. Men Burke gör ett mål som kommer från lite av ett Filip Tronêt vinkel med fyra BP spelare mellan sig och målvakten. Det ska ju inte gå att göra mål då men ändå sitter den. Fick känslan att han ändå inte var helt nöjd med sin insats, efter målet så var det nästan mer frustration i hans ansikte än glädje. Jag kan tycka han var lite osynlig och fick inte de där djupledsbollarna han behöver för att få visa sina styrkor.

Jabir Abdihakim Ali firar sitt första mål i sin VSK debut.

Debutanten Jabir Abdihakim Ali tycker jag såg bra ut, han borde faktiskt ha gjort två mål. Målet kom efter att Ask brytit en boll som kommer till Simon som gör en lätt passning till Jabir som sätter den distinkt i mål. Jag tror vi inte behöver oroa oss över om han kommer göra mål eller inte i Superettan, det är frågan mer om vad vi har för alternativ bakom honom.

Det tråkiga beskedet idag kom nämligen innan match när Miguel Sandberg återigen har drabbats av att axeln hoppat ur led. Nu är det oklart hur länge han kommer vara borta, men han spelade inte matcher på två månader sist det hände. Men ska också ha varit petad av andra spelare när han kom tillbaka. Skadebeskedet på Miguel gör att det centrala anfallet ser väldigt tunt ut, nu körde Patric Åslund där i andra men är nog mest en nödlösning. Det känns spontant lite tunt, men VSK kan nog vara lite kyliga och avvakta och se hur det går med Miguel.

Alexander Douglas

En spelare som jag tyckte fick en tuff inledning förra året i VSK tröjan är Alexander Douglas, men jag tyckte han var bättre sista tio matcherna och nu de inledande två matcherna i år så har han sett riktigt bra ut. Han är väldigt offensiv och det var han som bröt en boll som passar direkt till Simon, som sätter den till Åslund för att sen göra en assist till Simons mål. Det är många gånger han tar en stor roll i det offensiva arbetet och under matchen höll han nästan på att göra än soloräd genom hela BP. Första halvan av serien förra året så blev jag alltid lite orolig när Alexander Douglas startade, men den oron har jag inte längre.

Avslutningsvis så måste jag nämna spelare som Simon Johansson och Frederic Nsabiyumva, det är två spelare som är våran absoluta spets. Det är lätt och glömma bort dem när alla nya ansikten kommer, men de två står alltid för ett toppinsats. Simon Johansson gör 1+1 idag, han är våran viktigaste offensiva spelare. Frederics intåg i VSK är ju den som skapat lugnet i backlinjen, det är en helt annan defensiv nu än vad vi såg för ett år sedan.

Min startelva mot AIK i Svenska cupen ser just nu ut så här

Anton Fagerström

Alexander Douglas, Frederic Nsabiyumva, Herman Magnusson

Simon Gefvert, Daniel Ask, Martin Gambos, Max Larsson

Simon Johansson, Jabir Abdihakim Ali, Patric Åslund

Jag petar nog Burke i förmån för Åslund, men det är ganska jämnt skägg. Är det så att det inte blir en förlängning på Åslund så skulle jag kunna tänka mig köra Burke. När man har en av de lägsta ekonomierna i hela superettan är spelarförsäljningar oerhört viktigt, då måste man utveckla spelare där man kan få betalt för.

Nästa vecka väntar Vasalund, jag tycker inte det är superviktigt att använda det som ett genrep mot AIK då VSK är så pass samspelta redan. Om jag hade varit tränare hade jag sett till att försöka lufta laget och ge Danne speltid i målet och rotera på några positioner för att ge alla speltid.

//HLFacebook Comments Box