ANNO 1904

Allt du behöver veta om Västerås Sportklubb

Allt ni behöver veta inför lottning av Svenska Cupen (lördag 17.00)

Vad kan då pigga upp mer än ett ”Allt om Svenska Cupen” från Anno?  Nä tänkte väl det.

På lördag klockan 17.00 lottas svenska cupen på TV4play och fotbollskanalen.se. Vi har samlat allt vi tror ni vill veta

Lottning

Som vanligt är det 8 stycken 4-lags grupper där lag 1 och 2 i år kommer att vara 16 lag från Allsvenskan. Vi vet redan att VSK är det högst rankade laget utanför dessa 16 lag från Allsvenskan (eftersom samtliga allsvenska lag kvalificerade sig för Svenska Cupen), vilket gör att vi med säkerhet vet att vi kommer bli rankade som lag ”C”, dvs en hemmamatch mot det sämst rankade laget, och två bortamatcher mot allsvenskt motstånd.

IFK Luleå och  Nordic United FC är de enda lag som inte spelar i Superettan / Allsvenskan som är kvalificerade (Degraderade AFC och J-Södra som förlorade sina kvalmatcher). 

Ranking av grupperna

I år när vi spelar i allsvenskan är det inte längre ”Roligast bortamatch” som är vår grund för ranking. Vi kommer möta alla ”roliga” lag i Allsvenskan ändå. Det är alltså helt enkelt så att vi kommer gradera grupperna utifrån chans för VSK att ta sig till kvartsfinal! Vi rankar grupperna från lättast till svårast!

Grupp5: Värnamo, Halmstad

Här är vår drömgrupp. Båda lagen är väldigt bra och Värnamo gjorde en fantastisk höst. Men inget av lagen är konstgräslag och matcherna kommer sannolikt spelas på ett fält i utkanten av städerna inför några få hundra besökare. Båda har sannolikt en realistisk inställning till Svenska cupen också där laget inte står och faller med en seger i den. Vi kan inte hitta en grupp som känns rimligare att vinna än denna!

Grupp1: Malmö FF, Varberg

Här är en outsider. Malmö FF är Sveriges största och bästa lag. Men hur står det till med motivationen till cupen? Vår chans är att man ställer ut skorna och inte är fullt motiverade. Lägg där till att Malmö FF:s enda riktiga akilleshäl ty vara konstgräs. Varberg slog vi 2023, de kommer ha en helt ny trupp och kommer fokusera på seriespelet. Tveklöst det allsvenska lag vi har störst chans mot!

Grupp2: Elfsborg, Degerfors

Elfsborg klara för Europaspel. Lite antiklimax efter det tappade guldet, och sen ett Degerfors som bygger om & bygger nytt. Gruppen känns inte helt omöjlig

Grupp8: Sirius, IFK Norrköping

Sirius är på gång och blir en tuff nöt, utan tvekan. Men Norrköping kommer ha en ny tränare, sannolikt nytt spelsystem och mycket nya spelare. Det finns chans även i denna gruppen

Grupp6: Kalmar FF, AIK

Nu börjar det bli tufft. Två lag som har ambitioner och gärna skulle vilja ta en plats i Europa. Två ”mittenlag” i allsvenskan, som i sina toppar spelar väldigt bra, men också har en hel del dalar. Att ta 4-6 poäng i matcherna mot dessa känns utmanade

Grupp3: BK Häcken, Brommapojkarna

Häcken är alltid bra i cupen, ja faktum är att Häcken faktiskt nästan alltid är bra. Det kan vara det enskilt svåraste laget i cupen nästa år. BP är BP och lyckas nästan alltid få ihop ett bra lag. Båda lagen vana med konstgräs och få spela på sina hemmaplaner, en klar nackdel för VSK

Grupp7: Hammarby IF, Mjällby AIF

Hammarby som vill till Europa är knivigt. Ett närmare fullsatt Tele2 i premiären kommer också  betyda mycket anspänning och nerv. Mjällby är ett typiskt mittenlag, men är samtidigt riktigt bra. Återigen inte riktigt ett konstgräslag, och får ju inte heller spela på Strandvallen, men totalt sett en riktigt tuff grupp.

Grupp4: Djurgårdens IF, IFK Göteborg

Här har vi den kanske roligaste gruppen, men ack den svåraste. Djurgården gjorde en mellansäsong, ändå kom man fyra. Man vill ut i Europa och ska visa det här. Göteborg blandade och gav enormt under förra året, men hade sannolikt sin skitsäsong förra året. Med lite mer fingertoppskänsla i värvningar kommer laget inte vara ett bottenlag under 2024. Vinner vi den här gruppen, ja då kan vi lika bra vinna allsvenskan!

Spelschema

Premiären spelas 17-19 februari, och då möter vi första laget i grupperna ovan på bortaplan. I andra matchen som spelas helgen efter, möter vi andralaget på bortaplan, och i tredje omgången möter vi sedan det icke seedade laget hemma på Hitachi Energy Arena, och den spelas 2-4 mars.

Kvartsfinal är sedan helgen efter, för att sedan bli semifinaler 16-17 mars.

Finalen spelas 9 maj!

Facebook Comments Box