ANNO 1904

Allt du behöver veta om Västerås Sportklubb

29/1 1904 29/1 1904

Jag hör ramsan i mitt inre. I minnet beger jag mig till en vintrig Rocklunda Bandystadion. Med solen i ögonen. Skären från isen, handskdämpade applåder från publiken. Hasse Johansson som tog ner en lyra från Josen och nätade. Allt ackompanjerat av Kalle och hans ”Hejsan alla är ni klara”. Få saker är så mycket VSK som det.

29/1 1904 29/1 1904

Andra gånger väcker ramsan minnen som utspelades några hundra meter söderut, till ett allt som oftast blåsig Arosvallen. Exempelvis kvällen då Brage slogs tillbaks med 6-1 och Grönvitt blev allsvenskt. Euforin på läktaren och Listons tårar från sidlinjen. Jag glömmer det aldrig. Det kunde ha blivit starten på något stort.

29/1 1904 29/1 1904

Uppsala och Studenternas, när hag hör de orden är jag omedelbart tillbaks. Till bandyns guldår, när Lärstaden för en söndag i mars blev ett grönvitt tempel. Med fansens sånger, Pelle Fosshaugs galna genialitet och Hasse Johanssons alla mål. Högerarmen upp i en enkel gest medan vintersolen glänste i det grönvita emblemet. Det framkallar fortfarande stolthet.

29/1 1904 29/1 1904

Jag glömmer aldrig den 1 november 2015. När VSK precis säkrat förnyat kontrakt i norrettan, via 4-2 mot Södertälje, och därmed räddat sin existens. Jag passerade bandyhallen och hörde fansens sång i ryggen: ”Sköna gröna VSK, Sköna Gröna VSK”. Det tändes ett hopp där och då. Vägen upp har varit brokigare än jag anade då, men att det ännu finns ett hopp har vi den här kvällen att tacka för.

29/1 1904 föddes alltså VSK, 114 år sedan idag. Klubben i våra hjärtan som gett oss ömsom euforisk lycka som neurotiskt sinnelag och gråa hårstrån. Har delgett er några av mina starkaste minnen, det finns många fler i min bank. Jag hoppas emellertid att vi de kommande åren får uppleva nya och ännu starkare händelser. Stort grönvitt grattis!

Facebook Comments Box