ANNO 1904

Allt du behöver veta om Västerås Sportklubb

VSK inleder alltid starkt för att sedan tappa

Filip Tronêt

I år har VSK haft en gemensam trend i alla matcher, man inleder starkt för att sedan havera. Faktum är att VSK tagit ledningen i fem av sju matcher i år, men ändå bara tagit två vinster. Så låt oss titta lite närmare på detta. Nu finns inte Akropolis matchen med då statistikbolagen ännu inte hunnit analysera den men utifrån matchbilden så lär det stämma in på hur det såg ut.

VSKs sex inledande matcher uppdelat i sex 15 minuter perioder

Första halvlek

Totalt sätt så har VSK klart bättre statistik än motståndarna i första halvlek, gör fler mål, dubbelt så mycket högre expected goals (xG) och runt hälften så många fler avslut än motståndarna. Det är dock så klart dåligt att släppt in 0,83 mål när motståndarna statistiskt enligt xG bara borde gjort 0,37. Det är en relativt stor avvikelse.

Om vi först tittar på hur målen har kommit till för VSK så har målen kommit under första halvlek och jämnt fördelat tidsmässigt under första halvlek. Tittar vi på xG så ligger det runt 0,19-0,29 i varje tidsperiod på 15 minuter under första halvlek, avsluten ligger runt 2,17-2,5 vilket är väldigt jämnt fördelat. Men det intressanta är hos motståndarna där siffrorna skiljer sig åt, första kvarten har de inte lyckats göra något mål än och det syns även i xG och skottstatistiken som är väldigt låg men ökar ju längre första halvlek lider. Sista kvarten i första halvlek har motståndarna gjort dubbelt så många mål än VSK. Lägger vi till Akropolis matchen har motståndarna gjort över ett mål per match i snitt sista kvarten innan halvtid.

Andra halvlek

I andra halvlek har VSK direkt svag statistik, laget har inte gjort ett endaste mål första 30 minuterna i år och har också där lägst expected goals. Statistiken blir bättre ju längre andra halvlek lider men just första delen av andra är en genomgående svag period där. Första kvarten i andra är den period där VSK skapat absolut minst i matcherna. Motståndarna är även lite bättre än VSK att komma till avslut.

Sista kvarten av matchen är för VSK generellt än bra period där laget skapar mycket och framförallt mer än motståndarna.

Generellt över hela andra halvlek har VSK lite sämre statistik än motståndarna, VSK kommer till mer avslut men har ändå lägre xG och släpper in fler mål.

Funderingar

Det är intressant att VSK alltid inleder starkt och även avslutar starkt. Men det finns att jobba på och framförallt att precis innan halvtid och direkt efteråt. En viss förklaring till hur det ser ut så här finns i att VSK oftast gjort det första målet, det förändrar matchbilden och målgörande laget slappnar av lite och bevakar ledningen. Finns det något VSK kan förändra i halvtidssnacket? Bör man utnyttja möjligheten att byta ut spelare i halvtid oftare nu när det är fem byten.

Det tycks som VSK avslutar starkt, om det beror på matchbilden eller en kombination av att man bytt in spelare går att ställa sig. Om det är så att det är bytena som gett effekt så kanske fler byten bör göras tidigare.

Facebook Comments Box