ANNO 1904

Allt du behöver veta om Västerås Sportklubb

VSK Fotboll: Samtal med Kalle Karlsson och några av spelarna

Som brukligt när VSK fyller år, samlas supportrar på Bistro 65:an innan avmarsch mot Blåsbogården och själva firandet. Det konsumeras mat och öl och snackas VSK högt och lågt.

Som också är brukligt bjuds tränare och spelar in för en frågestund där supportrarna får fråga och undra om det ena och det andra.

I år var VSK Fotbolls assisterande tränare Kalle Karlsson inbjuden att komma till 65:an. Med sig hade han spelarna David Engström och nyförvärvet Pontus Fredriksson.

Följande text är ett sammandrag av de viktigaste punkterna som dryftades i dialogen mellan supportrar och företrädare för VSK Fotboll.

Ett första tema som kom upp för diskussion var huruvida tränarteamet tänkte ställa upp backlinjen i år. Tänkte man sig spela med en trebackslinje eller var det bara det vi råkade få se i första träningsmatchen mot AIK.

På det svarade Kalle att vi helt klart kommer att få se en trebackslinje fler gånger. Han tillstod att man i princip har två system som man jobbar med. Där ett är med en trebackslinje och det andra med en fyrbackslinje.

Vidare resonerade han om att givet hur truppen ser ut med relativt få renodlade ytterbackar så är det väl troligt att det kommer att bli en hel del matcher där man kommer att använda sig av en trebackslinje.

Då de båda spelarna som närvarade faktiskt är mittbackar fick de frågan om skillnaden i att spela i en tre- respektive fyrbackslinje.

David svarande att det är svårare att spela i en trebackslinje av den anledningen att färre är vana att göra det. Det innebär i sin tur att backlinjen, men egentligen hela laget måste ha väldigt klart för sig vilka ansvarsområden man har i försvarsarbetet, annars kan det bli rörigt och riskfyllt. Båda spelarna är dock helt trygga med att spela i en trebackslinje.

 


 

Nästa fråga handlade om vad vi kan räkna med att få se för typ av förändringar i spelet jämfört med gångna säsongen.

Kalle var tydlig med att man avsåg att behålla det VSK gjorde riktigt bra ifjol, omställningsspelet. Där menade Kalle att VSK kanske var bäst i hela Superettan på att utföra det spelet och att det är givet att behålla det.

Vidare meddelade han att vi kommer att få se ett mer utvecklat press- och återerövringsspel från VSK:s sida i år. Vi fick se början på det i matchen mot AIK, men det kommer att utvecklas ytterligare och bli än mer organiserat.

Ett annat område som Kalle nämnde att man kommer att jobba med är hur VSK ska anfalla mot lågt stående försvar. Kalle konstaterade att trenden i fotbollen går mot lägre försvar där man backar hem mot eget straffområde och avvaktar anfallen, för att sen få till bollerövring och en omställning.

Han menade på att det finns flera sätt som man kan tackla detta på och som har börjats användas i Allsvenskan, med inspiration utifrån. Ett sånt sätt är att skapa lokal överbelastning i anfallen, dvs att samla flera spelare på en liten yta för att på så sätt få passningsalternativ och försvåra för motståndaren att försvara sig effektivt.

Vi konstaterar att VSK provade lite av det spelet i en del av fjolårets träningsmatcher, men var inget som senare användes, inte på något systematiskt sätt i alla fall.

Kalle konstaterade vidare att när det gäller anfallsarbetet måste laget få en bättre jämvikt på vilken kant anfallen sker. I tränarparets genomgång av alla fjolårets matcher konstaterade man att 80% eller till och med mer av alla målchanser kom till från högerkanten.

Alla kan förstå att det inte är optimalt (något som vi skrev om många gånger), utan en bättre styrning av spelet behövs så att fördelningen blir mer jämn.


 

Naturligtvis kom frågor om hur det går med den offensiva värvning som utlovats. Kalles svar där var att det rullar på och att man har ett antal spår öppna med olika spelare. Nu är läget sånt att bollen inte ligger hos VSK utan rimligen då hos spelarna som ska bestämma sig hur de ska ha det.

Målet är fortfarande att se till att en värvning sker före laget åker på träningsläger den 10 februari.

Kalle reflekterade också att det inte bara är dåligt att vänta lite med en värvning. Ju längre tiden går, ju bättre spelare får du för den slant du har avsatt till lön i budgeten. Det blir alltid en avvägning av att vilja sätta truppen tidigt, men också att ha is i magen och vänta ut de spelare som vill hamna i Allsvenskan men som förr eller senare måste inse att det inte blir så och därför måste fixa med spel i Superettan.

I vilket fall hade Kalle gott hopp om att det skulle nappa på någon av de krokar man har ute.

Det blev också en diskussion om alla de centrala mittfältare truppen besitter, sju stycken. Det är många och Kalle höll med om det. Vi kan räkna med att det blir utlåningar men också att någon kommer att lämna föreningen.


 

Det diskuteras också under frågestunden hur tränaren och spelarna tänkte runt årets serie och vad man såg hända nu under silly-season.

Kalle svarade att han inte kunde se att någon första- eller ens andraliga i Europa är så infernaliskt jämn som Superettan är. Det är ett getingbo och det är väldigt små marginaler. Vidare sa Kalle att många av lagen har rustat för årets säsong och att många av lagen har riktigt bra 1-13 spelare. Det är i princip omöjligt att säga vilket lag som finns uppe i toppen och hur det sen faller sig.

David höll med och sa att det är väldigt jämn serie. Som spelare måste man verkligen ge allt i varje match, det finns ingen prutmån på detta eftersom att man direkt förlorar matcher om laget inte toppresterar. Det är så små marginaler och det blir väldigt viktigt att få ihop gruppen och att den jobbar ihop för att vinna matcherna, det är det lilla extra vapen man kan ha i kampen om poängen.


 

Avslutningsvis pratades det om matchen på lördag och vad vi kunde räkna med att få se då.

Där var Kalle tydlig med att det är många av spelarna som har småskavanker och att det därför är många som är borta till den här matchen. Det kommer nog bli ungefär samma lag som senast, något annat är inte möjligt.

Han menade på att det säkert var någon som spelade lite för länge i matchen mot AIK, men att det inte fanns folk att byta med. Akademin var dessutom på läger i Halmstad då och man ville inte hålla någon av deras spelare hemma för att sitta på bänken i denna match.

David berättade att han igår onsdag gjorde sitt första riktiga träningspass med laget efter sin operation. Det känns mycket bättre nu och han kommer att kunna vara med en stund på lördag mot Dalkurd.

Slut på rapport.

Facebook Comments Box