ANNO 1904

Allt du behöver veta om Västerås Sportklubb

VSK Fotboll letar offensiv förstärkning – här är ett gäng som borde finnas på klubbens radar

Som alla har märkt jagar VSK Fotboll offensiv förstärkning. Provspelarna avlöser varandra på träningarna och man kan lätt få för sig att klubben nu jagar någon talang som kan växa in i lagets forwardsbesättning.

Men allt är inte vad det verkar. De hoppfulla spelare som nu besöker klubbens träningar är där för att kunna utvärderas. I det tysta som inte syns utåt jobbar förstås klubben med att knyta mer etablerade namn till sig. Spelare som inte behöver träna och provspela i de kommande träningsmatcherna. De har sedan länge visat sin kvalité.

Som vi nämnt i våra sillyuppdateringar finns det inte särskilt många offensiva guldkorn kvar på marknaden som är lättillgängliga, då i form av Bosmanspelare eller sådana som man kan räkna med kommer att lånas ut från tex en Allsvensk klubb.

Men vi har nu grävt i arkiven och rådbråkat våra hårddiskar på möjliga namn som VSK skulle kunna värva som offensiva krafter inför kommande säsong. Vi tar med alla vi kommer på utan att säga att någon är mer sannolik än någon annan, vi visar bara på vad som finns tillgängligt inom de budgetramar som VSK kan tänkas ha.

Låt oss då börja.

Isaac Boye, Örebro SK. Isaac får nog anses vara lite av ett långskott i de här sammanhangen då han sitter på ett kontrakt med ÖSK. Han var dock utlånad till Umeå FC ifjol och det är absolut inte omöjligt att ÖSK vill göra något liknande i år. Speciellt nu då man just tog in Erik Björndahl till truppen. I UFC gjorde han ett starkt intryck och var lagets bästa målgörare med 12 baljor och var på många sätt starkt bidragande att UFC kunde nå kvalplatsen. Väl i kvalet gjorde han sen mål mot Frej, vad kan man mer begära av en forward? I Umeå var han ensam spets i anfallet och skulle konkurrera om en liknande position i VSK.

Ahmed Awad, kontraktslös (tidigare Dalkurd FF). Ahmed är en riktigt skicklig spelare som är läcker att beskåda när han flyter fram med bollen nära fötterna. Han är hal och teknisk och tar sig fram i de offensiva lägena och skapar målchanser åt sig själv eller sina medspelare. Han är rätt målfarlig inte minst i höstas, då han gjorde 9 av sina 10 mål. Det 10:e målet gjorde han så klart mot VSK i den sista matchen på vårsäsongen. Ahmed skulle nog passa utmärkt i ett VSK som spelade 4-3-3, kanske allra helst då på en kant. Men han passar även som forward i 3-5-2, 3-4-3 eller 4-4-2.

Chidi Omeje, kontraktslös (tidigare Gif Sundsvall). Chidi har varit skadedrabbad, inte minst de senaste åren och det talar förstås emot att värva honom. Väl hel och ren är han dock riktigt bra, särskilt när han tidigare spelade med Dalkurd för några år sedan. Han var även skicklig när han var i AFC:s sold. Chidi är en forward som gillar att ha bollen och är någon som man kan spela upp på och sen kombinera med centralt i banan.

Sargon Abraham, IFK Göteborg. Sargon ryktas ha bra betalt i Blåvitt, men trots sin lön får han inte mycket speltid. Han var säsongerna 17-18 skyttekung i Degerfors, där han var en riktig måltjuv och gjorde 11 mål på 17 matcher säsongen 2018. Det fick Änglarna att värva honom. Men i Göteborg har det som sagt gått trögare. Sargon skulle man kanske kunna tänka sig på lån. Degerfors behöver honom i alla fall inte, så konkurrensen därifrån är utraderad. I VSK skulle han vara aktuell som central forward. Vore väl trevligt att ha honom i truppen och att han får avgöra för VSK i cupmatchen mot IFK.

Richard Yarsuvat, kontraktslös (tidigare Norrby IF). Är Boråssonen allt för hemkär för att flytta på sig igen? Han har indikerat att han gärna spelar i Allsvenskan, men ännu är inget klart och det mest troliga är väl att Richard får vara kvar i Superettan, om han nu inte hittar någon utländsk klubb som vill ha hans tjänster. Norrby har tappat kvalité mot i fjol och Yarsuvat vill nog, gissar vi, spela i ett bättre gäng, så varför inte VSK. Han har faktiskt vågat sig utanför kommungränsen och spelat ett år i Dalkurd och det blev succé med 17 mål. Trots framgången var det hem till gården igen i Borås året efter med spel i Norrby. Vi tror dock att han är sugen på ett nytt äventyr, kanske kan det bli ett grönvitt dito. I sina bästa stunder är Richard en sällsynt bra måltjuv på superettanivå. Han skulle mycket troligt komplettera VSK:s anfallsuppsättning på ett fint sätt, rent spelmässigt.

Denni Avdic, kontraktslös (tidigare AFC Eskilstuna). Denni ryktades till superettan redan i somras och när nu AFC åkte ur blev han Bosman och tillgänglig för andra klubbar. Frågan är om Denni verkligen är en forward längre? Han har spelat mycket på mittfältet och det var länge sedan han var riktigt målfarlig. En gång i tiden var han dock allsvensk målkung för Elfsborg, men det var 10 år sedan. Nu känns han mer som på dekis och är knappast ett förstaval för VSK.

Aniekpeno Udoh, kontraktslös (tidigare Ljungskile SK). Kraftpaket och målkung i Ljungskile ifjol och hösten 2018. Han tycks dock inte ha något intresse av att vara kvar i LSK då han tyckte att tränare Wålemark inte prioriterade honom tillräckligt hårt. Udoh är en riktigt vass målskytt i division 1-sammanhang, och relativt ung. Siffrorna är bra, 18 mål för LSK ifjol och de egenskaper han besitter låter spännande.

Ekin Bulut, Vasalunds IF 26 mål i division 1 är stor respekt. Han har själv sagt att han siktar på allsvenskan, men så lär inte bli fallet. Att värva Ekin är ingen given succé, men en måltjuv är han ju definitivt. Sannolikt ska han dock inte vara ensam forward, men med bra spelare runt omkring sig som kan leverera bra bollar kan han säkert göra mål även i superettan. Behöver köpas loss.

Liridon Selmani, IF Karlstad. Liridon är en del av det nystartade Karlstadsprojektet och spelade i fjol i Karlstad BK. Han har ett bra målfacit i division 1 under tre säsonger i rad med 11-17-16 mål för respektive säsong och precis som för Bulut, med bra spelare runt omkring sig kan det bli mål även i Superettan. Behöver köpas loss.

Jakob Orlov, kontraktslös (tidigare Jönköpings Södra). Jakob är en extremt erfaren forward som gjorde bra med mål i Allsvenskan när han spelade i Gefle. I J-Södra ifjol gjorde han 7 mål på 15 startade matcher och 5 inhopp, ett helt okej facit och han är nyttig för lagets anfallsspel i övrigt. Samtidigt, VSK behöver inte fler åldringar så han är knappast ett förstaval.

Leo Englund, Sandvikens IF. Skyttekung i både Skellefteå och Sandviken. Leo provtränade med GAIS i november 2019, men det verkar inte ha renderat i något kontrakt för Leo. Oklart varför, kanske är Göteborg utanför Leos comfort zone. Frågan är om Leo håller i superettan? Det är svårt att säga, men han är extremt farlig på division 1-nivå och höll uppe Sandviken när laget gick sämre än tänkt 2019. Rätt stor och tung centertank.

Philip Hellquist, IF Brommapojkarna. Philip är lite av en flyttfågel som varit vass i BP med sju mål 2019, trots att han var skadad halva säsongen (cykelolycka). Tidigare i karriären har Philip även varit mittfältare, så han kan nog nyttjas på många offensiva positioner. Vi vet inte vad Philip vill, kanske vill han utomlands en sväng innan han blir för gammal. Men blir han kvar i Sverige är han en mångsidig spelare som håller god klass i Superettan.

Då är det bara för sportchef Blommé att lägga pannan i djupa veck, fundera en stund och bestämma sig för vem han ska värva.

Facebook Comments Box