ANNO 1904

Allt du behöver veta om Västerås Sportklubb

VSK Fotboll inför premiären – vad vet vi

På lördagskvällen genomförde Anno 1904 sin första uppesittarkväll med en rad gäster från klubben. Det var spelare, ledare och tränare som fick ge sin syn på läget hos sig själva, laget och förutsättningarna inför årets säsong. Här är en kort sammanfattning av innehållet och några reflektioner. Du kan så klart se hela sändningen i efterhand – perfekt söndagsaktivitet och vi kan lova att gästerna gjorde ett mycket bra jobb och svarade väl på våra frågor.

Våra tre spelare som intervjuades var Simon Johansson, Filip Tronêt och William Videhult. Vi intervjuade också sportsligt ansvarig i styrelsen, Ado Sadzak och assisterande tränare Kalle Karlsson.

Uppesittarkvällen i sin helhet

Försäsongen före corona

Våra gäster var eniga i att VSK var ett väl förberett lag som var redo att ta sig an premiären i början av april. Ado Sadzak berättade om VSK:s strategi att senast i februari ha truppen färdig och att man därför kunnat träna ihop laget på ett bra sätt under februari och mars.

Något som spelare och tränare lyfter fram särskilt med försäsongen är stabiliteten i laget, tryggheten i spelet och inte minst, hur väl försvarsarbetet fungerat. Kalle Karlsson anmärker att anfallsspelet i sina stunder haltat men att det sett allt bättre ut vartefter tiden gått.

Försäsongen under corona

De dryga två månader som varit extra försäsong beskrivs av alla som en speciell period. Det förklaras för oss att det i perioder varit svårt med motivationen, när man inte vetat om och när säsongen ska dra igång. Tränarparet bestämde sig därför tidigt att inte genomföra speciellt många taktiska träningar, som kräver hög intensitet och närvaro. Istället har mycket av träningarna i april och maj gått ut på att hålla igång och försöka ha kul, trots rådande omständigheter. Det har varit mycket spel, men nu när datumen blivit klara har intensitet och fotbollstaktiken fått ta över igen.

Rätt givet känner man sig nu än mer förberedd för seriespel. Simon Johansson reflekterar över några av sina nya lagkamrater och konstaterar att Pedro ”Ribban” Ribeiro kommer vara en fantastisk förstärkning på mitten. Som Simon säger, Ribban har en härlig förmåga att slå de där insticken och hitta emellan motståndarna och få fram bollen. Han nämner också Ahmed Awad som en riktigt fint nyförvärv. Simon säger sig också förstå varför tränare Askebrand valde att plocka med sig Filip Almström-Tähti från ÖIS till VSK. Enligt Simon är Filip en riktigt skön snubbe som är väldigt all-round på fotbollsplanen. En tränardröm med andra ord, båda på och utanför planen.

Alla nämner att Emil Skogh konserverat sin försäsongsform och att han är grym på träningarna. De bekräftar också rapporter vi fått om att han fortsätter att träna på egen hand när de andra går in i omklädningsrummet. Det är allt ifrån teknikträning till löpning typ ”idioten” som Emil ägnar sig åt för sig själv på planen. Det tycks uppenbart att han bestämt sig för att ta Superettan med storm i år.

Vilken spelare blir årets utropstecken i VSK

De flesta deltagarna klarar inte av att bara nämna en spelare, utan vill gärna lyfta fram fler. De flesta nämner dock William Videhult som en som kommer att få sitt genombrott i år. Douglas Karlberg och Emil Skogh nämns också, precis som David Engström.

Hur går det för VSK i årets Superetta?

Som så ofta slingrar sig gärna spelare och tränare på den frågan, så skedde också delvis här. Alla framhöll korrekt att det i praktiken är omöjligt att veta hur de andra lagen ser ut och vad man som spelare kan förvänta sig att möta. Flera tog premiärmatchen mot AFC som exempel. Förvisso möttes lagen i februari men sen dess har AFC byggt ett helt nytt lag och ingen har en aning om hur de kommer att spela. Med andra ord är det svårt att veta.

När vi ändå pressar spelarna får vi fram att de vill att VSK ska vara ett topplag i år, de vill se Grönvitt där uppe, som de säger. Tränare Karlsson är mer försiktig och framhåller att VSK förvisso är bättre än i fjol, men att det kan sägas om många av lagen i serien. Hur det hela utvecklas går inte riktigt att sia om. Kalle konstaterar att försvarsspelet ser bra ut och att han känner trygghet där. Nyckeln till framgång ligger i hur väl man lyckas med sitt anfallsspel och han håller fram vikten av variation mellan kantanfall och centrala dito.

Filip Tronêt konstaterar på en tittarfråga att årets uppsättning av grönvita krigare är den bästa som han har spelat i så här långt.

Våra reflektioner

  • Det är uppenbart att det råder stor harmoni i truppen där tränarparet tillsammans med spelarna lyckats rida ut coronakrisen och klarat av att behålla både förstånd och fotbollsform.
  • Det är också uppenbart att truppen är vässad jämfört med i fjol och som Filip Tronêt konstaterar, det här är den bästa uppställning Grönvitt han har spelat i. Det säger så klart något om årets förutsättningar.
  • I sändningen gav Annos programledare sina egna tips på hur säsongen kommer att sluta. Tipset blev placering 2 och 4, dvs att förhoppningarna ligger på ett riktigt bra resultat i år. Hur det sen går kan bli något helt annat. Men det vi nog kan förvänta oss är det som Unibet illustrerar i sin senaste oddsättning om vem som vinner årets Superettaserie.

Vinnare:
Halmstad 3.80
Jönköpings Södra 7.00
GIF Sundsvall 8.00
IK Brage 8.00
Örgryte IS 8.00
Västerås SK 9.00
Degerfors IF 10.00
AFC Eskilstuna 18.00
GAIS 18.00
Östers IF 18.00
Dalkurd FF 31.00
Norrby IF 31.00
Trelleborgs FF 31.00
Akropolis IF 41.00
Ljungskile SK 41.00
Umeå FC 51.00

Vi kan konstatera att HBK är klara favoriter till seriesegern hos Unibet. Bakom dem är det sedan sex lag med nästan samma odds för serievinst. I praktiken kan oddssättarna inte göra skillnad på dessa sex lag, där VSK är ett av dem. Unibets ansatts är förmodligen den rimliga. VSK är ett av en rad lag som har sådan kvalité att de kan vara med och hota uppåt om allt stämmer i år, men att man lika gärna kan bli ett mittenlag.

Vi ser sedan i tabellen att det är ett stort hopp oddsmässigt ned till övriga lag. Oddsskillnaden speglar så klart en bedömt kvalitetsdifferens mellan topp-7 lagen och övriga. Oddssättarna är nog helt rätt ute här. Detta sagt så kommer flera bedömda topplag att gå sämre än tänkt och några som bedöms vara destinerade för den undre halvan kommer att överraska, så som det alltid är i Superettan.

Vart VSK hamnar i allt detta, ja, som vanligt återstår det att se men som Kalle Karlsson säger, vi ska vara bättre än i fjol.

Facebook Comments Box