ANNO 1904

Allt du behöver veta om Västerås Sportklubb

VSK Fotboll har problem – anfallsspel på juniornivå

VSK Fotbolls match mot Nyköpings BIS blev en sorglig historia på fler än ett sätt. Det var matchen där spelarna för sig själva demonstrerade sin bristande professionalism i att inte komma till matchen med rätt inställning och fokus. Inte ens efter paus när man hade chansen att nollställa och hitta ny energi fick man till det, tvärtom faktiskt, det blev än mer lojt i andra halvlek och Nyköping tog över matchen fullständigt. Det här var också matchen där det blev tydligt att laget saknar en ledare på plan som kunde ta tag i situationen och driva på, som kunde peppa och ställa krav på sina medspelare. Det blev tyst i laget, ingen som försökte mana på.

Sammanfattningsvis – det var en katastrofal prestation från de allra flesta i laget, med ett lysande undantag i Anton Fagerström. Men man vinner inga matcher när lagets keeper är bäst på plan.

VSK kommer inte vinna någon serie med det här spelet, det är ett som är säkert och visst får man säga att det är oroande att det faktiskt är andra matchen på kort tid där man på bortaplan anträder gräsrektangeln med helt fel inställning och blir överkörda av motståndarna. Det är nu hög tid att spelarna tittar sig själva i spegeln och frågar sig varför jag kom ut på planen utan energi och vilja. Varför hade jag inte fokus på min uppgift, varför gjorde inte jag det jag blev tillsagt av tränaren att göra? Varför tog jag inte löpningarna, varför hjälpte jag inte min medspelare genom att röra mig till lediga ytor och varför gick jag inte in i närkamperna med energi och vilja att vinna bollen. Svaren på de här frågorna måste varje enskild spelare nu möta sig själv med.

Hur man än vrider och vänder på en sådan här förlust. Varje spelare har att svara för mot fansen, de som betalar deras löner och alla som jobbar ideellt i föreningen, varför gjorde inte jag mitt jobb idag. Varför svek jag mig själv, laget och alla andra. Det som skedde idag får inte ske igen.

Matchen mot Nyköping visade också på den strukturella brist som finns i hur tränarstaben bygger upp anfallsspelet. Nu efter att snart halva serien har spelats är det under all kritik att tränarna med Tor-Arne i spetsen inte lyckats mejsla fram linjerna i anfallsspelet, hur löpningarna ska tas, hur bollen ska förflyttas osv. Det är rent ut sagt patetiskt hur lag i botten av serien kan läsa sönder oss och helt nolla vårt anfallsspel. Den bristen är inte bara spelarnas fel utan ansvaret ligger i första hand på tränarna som har att instruera spelarna hur de ska göra. Utifrån vårt sätt att se på det är det här det största hotet mot att inte lyckas nå säsongens mål finns. Utan funktionellt anfallsspel, inget avancemang.

Rent krasst ligger det till så här. Supportrar, tränare och andra kan önska förstärkningar till laget i sommarfönstret och klubben kan ta in de mest fantastiska spelarna. Men utan ett funktionellt system inom vilken anfallsdelen av spelet bedrivs kommer det att misslyckas lika fullt.

VSK Fotbolls anfallsspel var på juniornivå mot Nyköping och det har haltat i många matcher. Vi som står bredvid har tolererat att anfallsspelet varit tafatt och andefattigt för vi har allt som oftast lyckats vinna ändå. Men det står allt mer klart att om vi ska vinna den här serien måste linjerna i anfallsspelet förändras och förbättras. Nu är det hög tid att börja lyckas med vårt anfallsspel och inte som nu – hoppas att de löser sig med att vi inte släpper in några bollar.

Det är helt givet att vi under hösten kommer hamna i fler matcher som liknar den mot Nyköping. Lagen har läst oss nu och har hittat sätt att stoppa vårt anfallsspel i sin linda. Nu vilar ansvaret tungt på tränarstaben att få till anfallsspelet för resten av säsongen. Som det såg ut i den här matchen kan det bara inte få göra igen.

Vi hoppas innerligt att vi inte ska behöva skriva den här typen av reflektioner fler gånger i år. Nu måste laget och tränarna komma samman och göra analysen, varje person måste titta sig själv i spegeln och konstatera vad som måste göras bättre till nästa träning och till nästa match. Alla får knyta näven i byxfickan och hitta fokus igen och se till att köra över nästa motståndare.

Kom igen GRÖNVITT

Facebook Comments Box