ANNO 1904

Allt du behöver veta om Västerås Sportklubb

Vi älskar att hata Örebro

För det otränade ögat är Västerås och Örebro rätt lika. Städerna turas om att vara störst och ligger även geografiskt nära varandra, någonstans längst E18 mellan Stockholm och Oslo.

I skrivande stund är Västerås ett par hundra invånare fler än Örebro, men någon självklar storebror är man inte. Relationen mellan de två städerna påminner snarare om två styvsyskon som oönskat hamnat under samma tak.

Även om Västerås i de flesta hänseenden historiskt är den självklart bästa staden har Örebro SK sedan mitten på 80-talet nått betydligt fler sportsliga framgångar än sin grönvita konkurrent.

Eftersom Örebro på så många sätt är uppenbart sämre än Västerås har kommunpolitikerna desperat försökt hitta saker som de är bättre på. ÖSKs nuvarande ordförande Kent Persson var tidigare moderat oppositionsråd och en av dem som mer än gärna smutskastade Västerås. I en debatt om jobb och integration sa han att ”Södertälje är fel kommun att hämta idéer från. Det vore som om ÖSK skulle åka till Västerås för att lära sig spela fotboll.”

Med så raljanta kommunpolitiker är det inte konstigt att västeråsarna har svårt för Örebro. Ett annat exempel på det var när SVT Tvärsnytt skulle delas upp och bli Örebronytt och Västmanlandsnytt. Tvärsnytt gjorde ett inslag där de gick runt på stan i de två städerna och frågade folk vad de tyckte. Från Örebro hördes flera röster från personer som tyckte att det skulle bli kul med fler nyheter om Örebro. Men när SVT intervjuade en västeråsare sa de inte att det skulle bli kul att höra mer om Västerås. Nej, då var kommentaren istället att det skulle bli skönt att inte behöva höra några nyheter från Örebro.

Som VSK-supporter har man sjungit både en och två ramsor om ÖSK och slummen i Örebro. Trots att lagen inte spelat i samma division på 17 år lever rivaliteten kvar. Därför finns det en extra nerv inför derbyt på söndag. Om VSK kan upprepa försäsongens seger mot ÖSK skulle det inte bara betyda tre viktiga poäng utan även att Västerås för första gången sen 80-talet är bättre än Örebro i ALLA avseenden.

Vi ses på söndag!

Facebook Comments Box