Superettan: Försäsongskollen V 6 – 20

Nu har träningsmatchandet i Superettan kommit igång på allvar. Totalt har 14 SE-klubbar spelat match i veckan. Här har ni ett kort referat från alla matcherna.

Halmstad BK – Tvååkers IF: 2 – 1

HBK valde att möta Hallandskollegan Tvååker på tisdagskvällen. Det var nog en bra uppvärmning för kommande drabbningar, ty lagen möts senare i mars i Svenska cupen. Vill man gnugga anfallsspel ska man välja Tvååker som träningsmatchmotståndare, ty de är väl organiserade i försvarsarbetet och jobbar hårt. VSK valde av just dessa anledningar att ta sig hela vägen till Varberg 2018 på sommaren just för att få möta ett försvarsskickligt lag inför återstarten i serien på hösten.

Den här matchen blev målsnål där HBK lyckades göra ett mål i varje halvlek och där Tvååker reducerade i slutet av matchen. Vart segern skulle gå var det aldrig något snack om men Halmstadslaget blandade och gav i denna match. Nu fick man öva anfallsspel och Tvååker fick nöta försvars-dito. Alla nöjda och glada.

Norrby IF – J-Södra: 1 – 0

I fredags seglade J-Södra iväg de sju milen till Borås. Ett lag med stärkt självförtroende när man veckan innan tvålade dit ÖSK på bortaplan och hade inget att be om ursäkt för. Då bör ju ett sen ifjol försvagad Norrby bli en munsbit. Men så blev det icke. J-Södra var utan chans i denna match och med lite bättre skärpa hos Norrbyspelarna hade det kunnat bli klart fler mål. Jönköpingsgänget gör helt enkelt en plattmatch och blir gång på gång sönderkontrade på gammalt gott Norrby-manér. Tränare Brännström är inte nöjd med prestationerna och skyller lite på en provspelare som misslyckades helt på sin centrala mittfältsposition. Nu åker laget på träningsläger och får se till att höja nivån igen. För Norrby gav matchen ett kvitto på att man fortfarande klarar av att utföra sitt adelsmärke i spelet – att ställa om blixtsnabbt.

GIF Sundsvall – AIK Fotboll: 1 – 0

AIK åkte till Sundsvall några dagar innan denna fredagsmatch och gnuggade sitt nya spelsystem. Man ville nog få ett kvitto på att det skulle se lite bättre ut än det gjorde i matchen mot VSK helgen innan. Sundsvall var nog revanschsugna efter att ha blivit tilltvålade av ÖFK helgen innan, nu var det dags att visa vad man kan.

Vad vi kunnat utröna liknade denna match ganska mycket den AIK spelade mot VSK. Det var kamp, ställningskrig och två lag som tog ut varandra i första halvlek. Giffarna tog dock ledningen medelst ett drömmål inprickat i krysset från utanför straffområdet. Helt otagbart. I andra halvlek var AIK det bättre laget men man lyckades för den sakens skull inte göra mål. Seb Larsson kostade dock på sig att missa en straff i matchens sista minut. AIK har gjort ett spelmål på tre matcher mot SE- och Div 1-motstånd. Norling säger att man ska vinna Svenska cupen, ja, då får man nog se till att spela bättre än så här. Sundsvall kan vara nöjda med fredagens dagsverke.

Varbergs BoIS – Halmstad BK: 1 – 2

HBK ligger inte på latsidan, två matcher samma vecka, nu borta mot Varberg. HBK vann matchen men man spelade mer än en halvlek med en man mer, så resultatet kanske inte är så imponerande ändå. Man tog i alla fall ledningen i början av första halvlek men Varberg kvitterade trots en man mindre. Matchen avgjordes i slutet på ett snyggt volleyskott. En bra match av HBK som visar upp stabilitet. Samuel Kroon, nyförvärvet från Umeå och offensiv mittfältare har snabbt kommit in i laget och levererar redan bra spel för sin nya klubb. Han kan bli ett utropstecken i år. Högerbacken Viktor Ljung utgick skadad i 25:e minuten.

VSK Fotboll – Dalkurd FF: 2 – 1

VSK följde upp den fina matchen mot AIK genom att på nytt göra en stabil insats som gav en odiskutabel vinst. Dalkurd började bäst men VSK tog över och vann bollar genom sitt aggressiva presspel. Mot detta hade egentligen Dalkurd inget svar utan fick ideligen sitt spel söndertrasat av en svärm vita bålgetingar som jagade boll och spelare över hela planen. Kvalitén i matchen var periodvis svag men lagen höll ändå ihop linjerna i spelet hyfsat. VSK gjorde två snygga mål och Dalkurd kvitterade sent. Ett dagsverke avklarat för båda klubbarna. För VSK:s del fick man ett kvitto på att man är på rätt väg med sin utveckling av spelet. Dalkurd har en bra bit kvar i sitt lagbygge.

Trelleborgs FF – IFK Värnamo: 2 – 0

Jonas Therns Värnamo fick åka till Trelleborg för lördagens träningsmatch. TFF vann men Värnamo stod emot bra och första halvlek var jämn, även om det blev ett mål på en genomstickare som nyförvärvet från Kalmar FF Måns Söderqvist satt i mål. I andra halvlek hade Värnamo medvind och TFF hade svårt med anfallen. Det blev ett mål till efter en tilltrasslad situation på en hörna. Båda tränarna är nöjda efter matchen då de fått se saker i respektive lags spel som de önskat se före matchen.

Kalmar FF – Östers IF: 5 – 0

Detta blev ingen rolig historia för Öster som fick möta ett i det närmaste ordinarie lag i första halvlek. Det var fart och fläkt i KFF:s anfallsspel och det gick undan, kanske en Nanne-effekt? Öster kom till spel med många offensiva pjäser borta med skador, bla Petrovic. man gick till vila med 4-0. I andra halvlek rullade KFF ut sin b-uppställning som fortsatte att trycka tillbaka Öster. Med lite bättre skärpa hade det blivit fler mål. Kalmar behövde nog det här med sig i bagaget för framtiden. Öster får nog bara lägga detta bakom sig och gå vidare till nästa match. Visst finns det att jobba på, försvarsspelet, men det är långt kvar till säsongen börjar.

Umeå FC – Friska Viljor: 5 – 1

UFC gjorde processen kort med Div 2-gänget från Örnsköldsvik som tagit sig upp till Umeå för att agera slaktlamm. Vi får hoppas matchen gav Umeå-gänget någonting, mer än att få spela en fotbollsmatch. Som vanligt är det problematiskt för Norrlandslagen att få tag i kvalificerat motstånd under försäsongen, det blir ofta såna här matcher som inte rimligen ger särskilt mycket. Positivt att anfallarna fick göra mål iaf, sånt kanske ger lite självförtroende.

IK Brage – Sandvikens IF: 4 – 0

Brage rivstartade säsongen genom att krossa det duktiga Div 1-laget Sandvikens IF. Kanske hade man lagrat energi hela vintern för det blev en flygande start, 3 – 0 efter åtta minuters spel. Efter 15 minuter var det 4 – 0. Två av målen gjordes av Leonard Pllana, nyförvärvet från GAIS. Noterbart är att Robin Sellin, genombrottsspelaren till höger har skolats om till vänsterback och ska tydligen ersätta till ÖSK flyktade Hjertstrand. Tränare Saarenpää var nöjd årets första match där man inte gav SIF någonting.

Degerfors IF – Syrianska Örebro: 2 – 1

Degerfors krossade duktiga Linköping City förra helgen, 6-1 slutade den matchen. Nu skulle man möta ett nyuppflyttat Div 1 gäng. Då borde det bli ännu fler mål. Men det blev det inte. Det blev närmast en reaktion på förra helgens spel. I första halvlek hade Degen bollen men fick inte till mycket till anfallsspel. Man lyckades dock ta ledningen och även göra 2-0 i andra halvlek. Syrianska kvitterade sent men är nog nöjda med tillställningen där man höll spelet väl uppe mot Degerfors och ska på intet sätt skämmas för sig i denna match. Degen vann, men mycket mer än så kan man nog inte ta med sig från denna match.

AFC Eskilstuna – Akropolis IF: 4 – 1

Inget snack om vart segern skulle hamna när de båda lagen möttes i sin första träningsmatch för i år. I AFC fanns dock bara fyra spelare från fjolårets trupp med från start i denna match. Det var många nya spelare som skulle lära sig varandra. Akropolis utnyttjade en sådan förvirring när man gjorde mål i 10:e minuten på ett missförstånd backlinjen.

Man vände dock snabbt på matchen till 2-1 och drygade sen ut ledningen med två mål i slutet. Tränare Melkemichel var nöjd men kämpar nu med att plocka ut vilka han ska värva bland alla provspelare som passerade revy i den här matchen. På lördag morgon efter fredagens match mot VSK drar man på träningsläger och då vill man nog ha några fler spelare klara för klubben. Vad Akropolis höll på med är inte gott att veta, ingen rapporterar runt det laget, inte de själva heller.