ANNO 1904

Allt du behöver veta om Västerås Sportklubb

Spelordningen för VSK Fotboll 2020 – här är våra reflektioner

Då har den efterlängtade spelordningen för Superettan 2020 anlänt från fotbollsförbundet. Även om vi i skrivande stund inte vet om vilka exakta speldatum som kommer att bli, finns det en del att reflektera över ändå.

Vi har nedan sammanställt VSK Fotbolls matcher med de hålldagar som finns för varje omgång.

Vi börjar denna genomgång med att rapportera att det kommer att bli vissa ändringar i speldagar och tider för matcher nästa säsong jämfört med i år. Det är nya aktörer på marknaden nu, nytt spelbolag och nytt mediabolag som sänder matcherna.

Vi har ingen närmare information om vad det kommer att innebära i praktiken men enligt en källa kommer det bli ”förbättringar” för publiken. Kanske slipper vi en av speldagarna på vardagar? Eller kanske matcher som startar 13.30? Vi får se om några dagar. Den 18/12 sätter sig klubbarna ned och mejslar ut exakta matchdagar för de första 15 omgångarna.

VSK börjar alltså mot GIF Sundsvall på bortaplan första veckan i april. Även om nu spelschemat inte kommer att se ut exakt som i år kan vi ändå ha årets speldagar som utgångspunkt för att titta på när VSK kan tänkas spela sin premiärmatch.

I år spelade alla utom fyra lag första omgången på helgen 30-31/3. Det innebär med samma fördelning som i år att VSK har 75% sannolikhet att spela bortamatchen mot Sundsvall på helgen, istället för på måndagen eller tisdagen.

Något som ytterligare talar för att VSK får en helgmatch i premiären är avståndet till Sundsvall. Det är så klart i praktiken omöjligt att ta sig dit och hem över dagen om man jobbar matchdagen eller dagen efter.

De två premiärmatcher som spelades på måndagen och tisdagen i år var matcher där bortalagen hade mindre än 20 mils resa till motståndararenan och bortasupportrarna kunde ta sig hem i någorlunda vettig tid på kvällen. Om VSK Fotboll får en veckodagspremiär kommer det så klart inte vara många supportrar på plats, men inget talar egentligen för att så blir fallet.

Hemmapremiären är alltså mot Trelleborg och den ska gå av stapeln påskhelgen. Vi utgår från att långfredagen och påskafton är dagar då det inte ska sparkas boll, pga att människor har annat för sig. Det lämnar påskdagen, annandag påsk och tisdagen den 14:e april som möjliga speldagar för omgång 2.

Vi kan räkna med att bara 1-2 matcher spelas på tisdagen och resten på helgdagarna. Det skulle innebära 75-87% sannolikhet för hemmamatch på helgen. Samma argument som VSK kan anföra gällande avstånd till sin bortapremiär, kan så klart användas av Trelleborg som har många mil till Västerås. Rimligen spelas VSK Fotbolls hemmapremiär också den på helgen.

I år spelade 9 av 16 lag i Superettan båda sina första matcher på helgen eller fredagen i omgång två. Stackars Brage fick spela sina två första matcher på vardagar. Sex av sexton lag spelade en av de båda första matcherna på en helg, däribland VSK.

Det har anförts att VSK skulle kunna spela sin hemmapremiär på skärtorsdagen. Så har skett i Div 1, med mycket gott resultat. Nu är detta nog inte möjligt utifrån sändningstider och spelfrågor. Vi får räkna med att spela i slutet av påskhelgen.

Serien

I övrigt konstaterar vi att serien överlag är rätt intetsägande med få riktigt roliga bortaresor på sommaren. Halmstad i november lockar inte direkt.

Vi kanske kan hoppas på att få Örgryte i omgång 5 som en helgmatch. I år var det på en fredag och även om det gick en buss från Västerås hade så klart många svårt att hinna med den då den startade tidigt på dagen. I värsta fall kan vi ta en fredagsmatch igen, vem vill inte återuppleva magin på Ullevi igen.

I omgång 7 möter Grönvitt AFC på bortaplan. Här hoppas vi klubben gör allt för att få denna match till lördag eftermiddag. Om så blir, borgar det för en grönvit invasion av Eskilstuna.

Tio dagar senare är det tråkigt nog så att vi möter Akropolis mitt i veckan. Den matchen hade vi så klart gärna sett på en lördag.

En potentiell partyhelg kan vara när vi möter J-Södra borta i början av juni. I år var det HBK borta vid ungefär samma tid. Vi får låtsas att vi blickar ut över havet när vi i själv verket stirrar på Vättern.

Midsommarmatchen blir mot Norrby hemma och går dagen/dagarna efter midsommarafton. Helgen efter är det Dalkurd borta, i år i Uppsala på nya arenan. Förhoppningsvis är matchen på en lördag så mycket folk kan ta sig dit och njuta av en ny utklassningsseger.

Vi ska också komma ihåg att parallellt med matcherna i juni pågår Fotbolls-EM. Det kan bli en del pusslande med tider och så men vi kan tänka oss värre saker att ordna med.

Efter Dalkurd-matchen är det sommaruppehåll i tre veckor och sen rivstartar serien med en bortamatch mot ÖFK, alternativt Brage. Vi hoppas så klart på ÖFK. Vi känner på oss att resan till Jämtland kan bli en modern klassiker.

Umeå får vi chansen att återse i början av augusti. Vi längtar redan till Hotell Plaza och den nypiffade relaxen. I augusti är det också cup-dax och vi kanske kan få till en match på något roligt ställe, Visby till exempel.

I övrigt ser hösten rätt trött ut på roliga bortamatcher. Vi får hoppas på att bortamatchen mot GAIS i slutet av september inte är på en veckodag som senast, det är en dryg resa om matchen blir i veckan.

Sista hemmamatchen blir mot ÖFK, om det blir de som spelar i Superettan. Om det blir så, är väl sannolikheten att matchen blir av rätt låg. Det finns förstås stor risk att ÖFK går i konkurs under säsongen om de ska spela i Superettan. Om det blir Brage vi får möta blir det precis som i år, den sista matchen vi möter dem i. Vi kan väl ta det om det är omvända roller i höst, dvs att det är VSK som spelar för en kvalplats uppåt.

Facebook Comments Box