ANNO 1904

Allt du behöver veta om Västerås Sportklubb

Prognos elitstödet 2024 – Superettan

Serien är fortfarande inte färdigspelad men det är tydligt redan nu att det kan bli stora förändringar hur elitstödet fördelas mellan laget i Superettan, men än finns det chans att ta placeringar och viktiga poäng.

För den som vill ha en komplicerad djupdykning hur det fungerar kan läsa förra årets artikel vid samma tidpunkt.

Men elitstödet i Superettan fördelas utifrån tre principer

  • 50% fördelas jämnt mellan klubbarna, dvs 6,25% (av 50%) per klubb (Basbelopp)
  • 40% fördelas utifrån historisk placering (4 säsonger), 3,3% till 11,5% (av 40%) per klubb (Historik)
  • 10% fördelas utifrån årets placering, 2,2% till 13,2% (av 10%) per klubb (Placering)

I denna artikel kommer jag göra ett antagande att beloppet som delas ut är 110 miljoner, det ligger någonstanns där men skulle säkert kunna vara +-20 miljoner fel men det är lättare pedagogiskt att prata summor för att ge en poäng än procentsatser.

Årets placering kommer ge en liten påverkan på årets ekonomiska utfall

Den historiska placeringen kommer ge en större påverkan på nästa års budget. Dvs resultaten för 2020 – 2023 påverkar budgeten för 2024.

Placeringarna som ni kommer märka har en stor påverkan på årets ekonomiska resultat och budgeten för nästa år.

Årets placering

Många tror att vinnaren i Superettan får miljoner extra än tvåan, men så är inte fallet båda lagen som är topp 2 får lika mycket utifrån placering. Om jag minns rätt så har årets budget lagts på en sjunde placering vilket gör att VSK kommer överträffa budget med lite mer än 800.000 kr. Om vi tar ett lag som Helsinborg som förmodligen budgeterat med en ganska hög placering så riskerar det att kunna få en ekonomisk påverkan på uppemot en miljon.

Årets placering

Så här ser summorna ut utifrån de senaste fyra åren. Det här kommer ha en påverkan på nästa års budget och inte årets.

Nu är ju inte Superettan klar på långa vägar, men det går att få en fingervisning utifrån resultaten de senaste åren var klubbarna i Superettan står sig gentemot varandra, tänk på att det kommer ansluta 2-3 klubbar från Allsvenskan och 2-4 lag från Division 1.

Så här ser alltså den historiska tabellen ut just nu utifrån resultaten i omgång 28, ett lag som Helsingborg skulle i teorin sluta nia men likväl sluta sist. Men det ger en fingervisning vart det barkar. Till denna rangordning kommer det komma minst två lag från Allsvenskan som förmodligen kommer komma överst. Helsinborg har goda chanser på att komma högt upp trots årets plump tack vare alla säsonger i Allsvenskan som räknas som 0 poäng. Gefle kommer ha det problem med att klättra i tabellen eftersom de bara har en säsong i Superettan men kommer troligen vara före två division 1 lag. Till denna tabell kan då följande lag ansluta

0p: AIK, IFK Göteborg
2p: Degerfors
3p: Halmstad
35p: BP
50p: Falkenbergs FF
64p: Dalkurd
68p: Sandvikens IF, United IK Nordic, Oddevold, Lunds BK

Skulle BP åka ur så kommer det gynna över halva nuvarande Superettan då BP kommer få relativt lite i stöd då de har två år i division 1 som räknad med. Om Falkenberg skulle kvala sig upp så kan det missgynna det lag som gått upp de senaste två åren som Skövde, Gefle osv som hakar ner ett snäpp.

Så låt oss då anta att två lag ansluter från Allsvenskan med låg poäng och bara två lag nykomlingar ansluter från Division 1, inget via kval och att utöver VSK så går GAIS upp och sen är det AFC/Eskilstuna som åker ner, hur skulle stödet då se ut?

Som ni ser kan de fd Allsvenska lagen Helsingborg, Örebro och GIF Sundsvall räkna med kraftig ekonomisk försämring, ännu sämre ser det ut om de skulle fortsätta spela i Superettan 2025. Den stora vinnaren till nästa år ser ut att vara Östers IF och Landskrona BoIS som får runt halvmiljonen mer att leka med. Skulle AFC hänga kvar i Superettan så kommer de tappa över miljonen, även Örgryte IS skulle nog behöva räkna med en minskning med 300.000 kr. Skulle GAIS hålla sig kvar så kan de räkna med runt 140.000 kr mer, detta då har så dålig poäng efter otaliga bottenstrider i Superettan samt året i division 1.

Slutord

Det var många klubbar i Superettan som ville att det skulle vara en rak modell och alla skulle få lika mycket oavsett placering och historiska resultat, men vissa klubbar i Allsvenskan och även några klubbar som då var högt upp i Superettan ville verkligen att topplagen i Superettan skulle premieras samt att Allsvenska lag skulle få en krockkudde. Gissa vilka klubbar det var och var i tabellen i Superettan de befinner sig i år.

//HL

Facebook Comments Box