ANNO 1904

Allt du behöver veta om Västerås Sportklubb

Medlemmarna måste engagera sig mer – annars återstår bara att slopa 51%-regeln

I vårt senaste poddavsnitt i Uppför Bågebacken gästas vi av Skellefteå FF:s klubbchef Mattias Granström.

En av de intressanta resonemang som Mattias för i podden gäller fotbollsklubbars förutsättningar under den 51%-regel som finns i landet. Som alla vet är Sveriges idrottsföreningar medlemsstyrda. Med det kommer att ingen annan än klubben självt kan äga mer än 49% i ett aktiebolag som klubben kan ha för att driva verksamheten.

I podden reflekterar Mattias runt konsekvenserna av denna regel, ffa för de mindre klubbarna i landet. Mattias konstaterar att för att vårt system ska fungera och klubbar kunna utvecklas och bli livskraftiga, måste föreningens medlemmar engagera sig mer i sina klubbar och utföra oavlönat arbete. Det är det enda sätt föreningarna på sikt kan överleva då man inte kan få tillgång till det kapital som blir möjligt när en investerare kan äga en majoritet i en klubb, som är möjligt tex i Danmark. Under de förutsättningarna kan man få in pengar och betala människor för deras arbete.

Vidare konstaterar Mattias att landets klubbar ser en vikande trend på att ideella krafter engagerar sig i föreningarna, samtidigt som kraven ökar på att klubbarna tex ska anställa utbildade ungdomstränare. Det är en ekvation som är svår att få ihop, enligt Mattias.

Eldsjälarna får bära allt mer och när de kroknar finns ingenting kvar.

In och lyssna på Mattias resonemang i vårt senaste poddavsnitt där han utvecklar resonemangen om hur man bygger en fotbollsklubb.

Facebook Comments Box