ANNO 1904

Allt du behöver veta om Västerås Sportklubb

Matchrapport: VSK Fotboll – Syrianska FC

Då var genrepet avklarat för VSK Fotboll när man på söndagseftermiddagen tog emot Syrianska FC hemma på Parken.

Sex dagar kvar till premiären och det här var det stora examensprovet för VSK Fotbolls inför vad som komma skall.

VSK ställde upp med vad som nog i allt väsentligt kan betecknas som en tänkt startelva i premiären, minus Karwan Safari som var magsjuk. Enda frågetecknet som nog cirkulerar i tränarnas huvud är vem man ska spela på vänteryttern. Nu startade Stefan Batan där och om tränarna tvekat på vad han är kapabel till fick de svar på tal i denna match.

Esso var bäst på plan i första halvlek. Det blir nästan omöjligt att peta honom för ett annat alternativ på den offensiva vänsterplatsen. Han höll lekstuga i sköna sekvenser och han gjorde det effektivt. Och så gjorde han mål, vad kan mer begäras.

Tränarna fick svar, kanske inte nödvändigtvis på de frågor de hade men på andra saker. Vi lägger upp denna matchrapport med vad de fick veta av matchen på söndagen.

Tränarna fick reda på att VSK:s omställningsspel fungerar utmärkt när alla är fokuserade och ser till att ta sina löpningar som man gjorde i första halvlek. Det var tydligt att laget dagen till ära var beordrat att simulera att man mötte BP på bortaplan. Borta var den stenhårda höga pressen, man sjönk ned och lät Syrianska föra spelet långa stunder i första halvlek. Sen erövrade man bollen och gick till attack. Härligt att se och i högsta grad effektivt. Man borde haft 3-0 i halvtid med lite tur.

Nu är inte SFC BP kvalitetsmässigt så VSK tog över matchen och förde spelet istället för att gå på omställning. Man hade full kontroll på händelserna i första halvlek och gick till vila nöjda och glada.

Frågan om mittbackar fick ett svar när Calle gick ut skadad efter 30 minuter. Nu startar Berisha och Traktorn på lördag.

Man fick som sagt ett rungande svar på att Batan fungerar på vänsteryttern och att han kan hota med irrationellt spel som får motståndarförsvaret ur balans. Esso fick eller tog sig rätt rejäla friheter med sitt vänsterspel. Han drev in i planen och sökte instick som gjorde att det blev lokal överbelastning i mitten. En djärv tränare ger Esso en fri roll, vi får se hur djärva tränare vi har i VSK.

Tränarna kunde också bocka av frågan om Geten är tillbaka i bra form. Det är han. Han gjorde sitt vanliga skavjobb på bästa sett, ffa i första halvlek och minst lika viktigt för lördagens tillställning visade han fram sin skickliga passningsfot när han gjorde grymma instick i boxen som friställde bla Filip, som borde gjort mål på den chansen.

VSK gjorde en riktigt bra första halvlek mot ett lag med goda fotbollsspelare som inte spelar som ett lag ännu. Till det är allt för många nya i truppen.

I Syrianska startade bara två spelare som var med förra året, Garaca och Rajalakso. I VSK startade bara en av årets nyförvärv, annars idel kända ansikten i laget som klev ut på planen för avspark.

Många frågar sig om man därför misslyckats med sina värvningar, svaret på den frågan är nej. Det är tack vare konkurrensen från de nya som gjort att flera spelare höjt sin lägstanivå mot förra året. De vet mer än väl, en dålig insats, så spelar någon annan nästa match.

I andra halvlek fick tränarna svar på frågan om vi kommer ta poäng nästa helg. Det kommer vi inte göra om vi spelar som vi gjorde i den andra halvleken. Visst skapade VSK flera fina farligheter men det var också slarvigt och lojt spel. Borta var fokus och energi.

Till det ska läggas att Syrianska kom ut som ett bättre mer aggressivt lag i andra halvlek. Kanske inte så att man var så fantastiskt mycket bättre, men VSK med tränarna i spetsen fick lära sig att om det egna laget inte spelar på topp så blir alla matcher tuffa i år, riktigt tuffa.

Men det går att förstå spelarna, man vill nog inte riskera något med sex dagar kvar till premiär, bättre då att ta det lite lugnt, vilket nog bäst kan beskriva halvlek nummer två.

Vi behöver inte vara oroliga över dagens prestation i andra halvlek. På lördag smäller det och då kommer man vara redo till tusen.

Ingen kan ta ifrån killarna att de gjort en riktigt bra försäsong och att man som enda lag av de sexton i Superettan, inte förlorat under försäsongen.

Hur det än är så ger det en bra känsla som man tar med sig framåt. Man tror på sig själv och sitt system, det bådar gott för framtiden.

VSK är bra, frågan är bara hur bra man är och hur man klarar av att leverera sitt spel under 30 matcher som kommer innebära ett antal förluster.

Några spelare att lyfta fram

Esso: spelade för en startplats och har nog stor chans att få dra på sig starttröjan till helgen efter insatsen i den här matchen.

Firma Simon och Filip: Det var de här två herrarna som såg till att VSK hade något omställningsspel. Simon plockade bollen av någon mf i motståndarlaget som gick och drällde med bollen. Filip sticker direkt och får bollen på djupet. Gång på gång lyckades denna aktion och det var målchans varje gång.

VSK bytte in spelare vartefter matchen gick och Emil Skogh svarade för ett piggt inhopp och var nära att avgöra matchen. Samuel Holm kom också in på mitten och gjorde det bra.

Summering

Inför helgen har tränarparet bara en fråga att lösa, vem ska spela vänsterytter. I övrigt så är startelvan på plats i deras huvuden. VSK gjorde inte någon av sina bättre matcher denna dag. Men vem bryr sig, på lördag smäller det. Åtta års väntan är över, det är det enda som betyder något.

Facebook Comments Box