ANNO 1904

Allt du behöver veta om Västerås Sportklubb

Målkalas mot Sala, DM-titel och nu tre matcher på två veckor mot topplag

VSK dam tog sin första titel i onsdags, DM-mästare efter en storvinst mot Västerås IK. I serien blev det målkalas när vårt damlag vann borta mot Sala FF med hela 8-0, efter bland annat 3 mål vardera av Elin Antonsson och Moa Karlsson (bilden). Nu ligger Grönvitt bara två poäng efter serieledarna Rävåsens IK Karlskoga, med en match mindre spelad. Nu går laget in i en stentuff period där VSK möter tre topplag på två veckor innan uppehållet. Först ut är serietvåan Eda på bortaplan på söndag.

Total dominans av Grönvitt mot Sala

VSK stod för en makalös överkörning av Sala FF på ett kallt och regnigt Lärkan. Redan efter 6 minuter tog Grönvitt ledningen efter ett fint avslut av Liwa Nilsson. Där och då tänkte jag att nu rinner det iväg, eftersom Liwa, Moa, Elin och Wilma Hedenström var som bålgetingar runt Salas försvar. Men Sala stod emot och kom även upp i några få kontringar. ”Bara” 1-0 till Grönvitt efter första. I andra small det till direkt, efter en som vanligt fin hörna av Wilma stöter Maria Fjellman bollen mot mål och den styrs in av Jennifer Holmström, och 2-0. Därefter var det Elin och Moa show, där båda gör ett varsitt hattrick och Grönvitt vinner med hela 8-0. VSK kostade på sig att missa en straff, den alltid så oerhört giftiga Wilma sköt tyvärr tätt utanför. 

Oj, vad många man vill nämna efter matchen. Men Elin och Moa gjorde en oerhört stark insats, inte bara för målen, utan båda två skapade lägen till sig själva och sina lagkamrater. Liwa Nilsson är ett grymt tillskott och kommer bli viktig nu när toppmatcherna avlöser varandra. Tilda Hellén sliter som ett djur och tillför massor med sin inställning och tuffhet. Riktigt roligt också att Zelda Stadsdahl fick i Sargonia Solakas frånvaro spela från start och det gjorde hon med den äran. Dessutom är det glädjande att Linn Niemelä är tillbaka, hon kommer bli viktig nu mot topplagen. Precis som Liwa som studerar i USA och som spelar i VSK under sommaren, så gör även Ella Niemelä det. Hon gjorde ett fint inhopp och ja, hon är syster till Linn.

DM-titel och klara för Svenska cupen

Damlaget tog sin första titel i onsdags efter en klar vinst mot Västerås IK med 9-0 på ett soligt Brandthovda IP, nu kan tjejerna kalla sig DM-mästare. Målskyttar, Nathalie Brorson 3 mål och ett mål vardera av Mathilda Juhlin, Freja Magnusson, Moa Karlsson (dessutom fem assist), Evelina Sjöstrand, Ines Widén och Elin Antonsson. Detta innebär att Grönvitt är klara för Svenska cupen nästa år.

På söndag är det första toppmatchen av tre

I helgen är det dags för VSK att ta sig an seriens tuffaste lag, Eda. Förra året förlorade VSK både hemma och borta mot Eda. Då hade vi ett bra men ganska ungt och orutinerat lag, vilket gjorde att vi hade det svårt med Edas tuffa spelstil. I år är det annorlunda, Grönvitt har mer rutin och tuffhet.

Eda har börjat serien strålande och har bara en förlust, mot Karlstad. Dessutom har de en av seriens bästa målvakter i Saga Bryntesson och skytteligaledaren Julia Martinsson som har gjort 10 mål på 8 matcher. Eda kommer att göra det svårt för oss, men de kommer få slita hårt om de ska vinna på söndag. VSK ser oerhört starka och effektiva ut, dessutom är det glädjande att våra målskyttar Elin och Moa har hittat målet. Grönvitt är dessutom väldigt svåra att göra mål på, bara 5 insläppta mål. Agnes Vilén i målet är säker och Jennifer Holmström håller ihop backlinjen på ett grymt bra sätt.

Resultat och kommentar – omgång 9:
Lysviks IF-IF Karlstad Fotboll 2-2, Eda IF-Rävåsens IK Karlskoga 0-0, Hertzöga BK-IFK Hallsberg 3-0, Sala FF-Västerås SK 0-8, Forsby FF-Norrstrands IF 0-6, Rynninge IK-IK Sturehov 0-6.

Det tätnar ordentligt i toppen. Rävåsen leder med 21 poäng, tätt följt av Eda på 20 och därefter ligger VSK, Hertzöga och Karlstad på 19 poäng. VSK har en match mindre spelad än övriga i toppen. Det är tre omgångar kvar innan uppehållet och Grönvitt tar sig an Eda på bortaplan till helgen, därefter åker laget och möter serieledarna Rävåsen den 19 juni och sedan avslutar vi hemma mot Karlstad den 30 juni innan det blir en månads uppehåll. Hängmatchen mot jumbon Forsby spelas den 27 juli och sedan drar allt igång igen första helgen i augusti. De tre närmaste matcherna blir oerhört spännande och viktiga. Kommer Grönvitt att ha kommandot när vi startar upp igen augusti eller får vi jaga?

//TP

Facebook Comments Box