ANNO 1904

Allt du behöver veta om Västerås Sportklubb

Läget i serierna just nu – vilka går upp och åker ur

Det börjar närmar sig slutet i serien och det börjar bli ganska klart hur Norrettan kommer att se ut till nästa säsong. Häng med på vår genomgång så ni har koll på vad VSK Fotboll förhoppningsvis lämnar. Vilka åker ur, vilka går upp och vilka hamnar i ångestfyllda kval.

 

Degradering från Superettan

Det är i praktiken klart att Gefle IF kommer åka ur och spela i Div 1 Norra nästa säsong. Det är ett ekonomiskt sargat Gefle IF som bara i år kommer att gå minus minst 3 miljoner i driftsbudgeten. Om klubben överlever (inte ens deras supportrar är säkra på det), kommer de få en riktigt tuff säsong i Norrettan. De kommer ha fortsatt minus i budgeten enligt den egna prognosen och de måste ställa om ekonomin till att fungera utan TV-pengar. De billiga spelare som kan attraheras kommer inte vara av bästa snitt och saken förvärras med ett mer resursstarkt Sandviken i närheten som kommer suga upp alla lokala och regionala talanger och ge dem bättre förutsättningar.

 

Avancemang till Superettan

Direktavancemanget till Superettan står mellan VSK Fotboll och Syrianska FC. VSK har skaffat sig en klar fördel och bör gå upp om inget oförutsett händer. Däremot kan det bli en spännande kamp om kvalplatsen om Syrianska förlorar mot Umeå FC i helgen. Då är UFC och kanske också Carlstad U bara en poäng efter. Ett sådant utfall lär ge spelarna i SFC lite gummiknän inför de sista omgångarna. Skulle däremot Syrianska vinna är det minst fyra poängs skillnad och det lär SFC inte tappa på två matcher även om de har Sandviken kvar på bortaplan. I ett eventuellt kval tror vi att lagen från Norrettan har 30-40% chans att vinna kvalet. Tittar man på de lag som kan hamna på plats 13 i SE (Norrettans kvalmotståndare) är det inga dåliga lag. Det finns bara två strykgäng i Superettan i år, Gefle och Landskrona och de åker som sagt ur.

 

Degradering från Norrettan

Det är i praktiken klart att Skellefteå, Assyriska och Arameiska åker ur. Sen är det frågan om det blir Team TG, Nyköping BIS eller Karlslund IF som får kvala. Som det ser ut just nu lutar det ändå mot att det blir TG som kvalar. Deras skadekris fortsätter och även om McNeil ryktas vara på gång tillbaks är det en helt matchotränad striker som återvänder. Hur TG klarar sig i kvalet är inte lätt att sia om. Lagen underifrån är alltid heta på att vinna och i år finns det stor kompetens hos kvallagen från Div 2. Dit hör Hudiksvalls FF som länge ledde sin serie och så Karlberg BK som gjorde en väldigt stark höst och knep kvalplatsen i slutet av säsongen. Det kommer bli en rysare.

 

Avancemang från division 2

Vasalund studsade snabbt tillbaka efter sin degradering i fjol från Div 1 Norra. Med spelare som Linus Malmborg, Patrick Amoah och Kenny Pavey som har erfarenheter från serier betydligt högre upp i systemet, lekte man hem serien. Sen kommer Bodens Bandyklubb göra comeback i Norrettan efter flera års frånvaro. Senaste säsongen i Norrettan var 2011. Klubbent har spelat i Superettan tidigare så det finns en historik i att vara en elitklubb.  Sen har vi IF Sylvia som vann sin serie. Det är en anrik klubb som även de spelat i Superettan flera säsonger men sedan 2015 har man huserat i division 2. Det var ju då VSK skickade ned dem i tvåan i ödesmatchen på parken i Norrköping. Truppen innehåller många unga spelare där ett antal i startelvan är under 20 år. Laget har också en riktig skyttekung i form av Daniel Andersson som gjort 23 mål i år. Men det var inte första året han var igång. I fjol gjorde han 15 mål i Sleipner och året före det 27 baljor i Selånger.

 

Seriesammansättning

Då Karlstad BK vann division 2  kommer det bli intressant och se hur Norrettans ser ut nästa år. Det är också två lag från södra Sverige som ligger på kvalplats. Skulle tex laget från Norrettan vinna ett kval till Superettan så är det troligt att Karlstad BK hamnar i Norrettan. Det är inte helt omöjligt att Karlstad BK tar över Linköpings plats i Norrettan alternativt att Åtvidaberg ersätter Carlstad United.

 

Sammanfattning

Norrettan nästa år ser ungefär lika svår ut som nu. Gefle IF kommer åka ur men som en föreninge i ekonomisk kris kommer de få svårt att hävda sig i Div 1 nästa år. Om både VSK och SFC försvinner från Div 1 Norra i år innebär det en klar försvagning av Norrettan som serie betraktat. Det kommer att sannolikt att vara en jämnare serie än i år med fler lag som har chansen att gå upp. Om Karlstad BK hamnar i Norrettan kan de bli farliga direkt då det finns stora ekonomiska resurser i klubben. Med detta sagt kommer inte Carlstad United kunna upprepa årets succé utan blir nog snarare brandskattade.

Vasalund är ett annat lag som nog gärna tar chansen när det inte finns några stora drakar i serien. En annan kandidat till toppen nästa år är Sandvikens IF som systematiskt bygger sitt lag under Pelle Olssons ledning. Sen har vi de eviga Superettan utmanarna i Akropolis IF och Umeå FC som nog gärna blandar sig i leken.

Det enda vi säkert kan veta om nästa års Div 1 Norra är att alla lagen med den minsta chans och hopp om avancemang kommer göra allt som står i deras makt att ta sig upp. Från 2020 träder nya TV-avtalet i kraft som enligt alla experter kommer göra gapet mellan Superettan och Div 1 än svårare att överbrygga för de lag som avancerar.

Facebook Comments Box