Vi har senaste åren varit helt fantastiska på att kraftsamla till matcher i vår närhet. Över 800 mot Sandviken, 2000 borta mot Örebro, bortåt 3000 borta mot AIK i premiären förra året och så vidare. Det är riktigt bra siffror, inte bara för oss utan allmänt i fotbollssverige.
Lägg där till att vi kraftsamlat något enormt på hemmaplan, stämningen 2025 är något vi aldrig tidigare upplevt på varken Arosvallen eller ”nya” fotbollsarenan. Föryngringen är på en nivå som vi inte ens vågade drömma om för några år sedan.
Men. Vi har en akilleshäl, och det är långresorna. Vi gjorde några riktigt fina matcher förra året med IFK Göteborg, Malmö FF med flera, men det var sannolikt också nyhetens behag i allsvenskan. Vi gjorde en fin match mot Sundsvall i år. Men annars är det ganska tunnt. Till exempel har vårt stöd borta mot Helsingborg de tre säsonger vi mött HIF har varit under all kritik. Det i en rolig stad och på Sveriges bästa fotbollsarena.
Varför är långresorna så viktiga? Det är där som gemenskapsbanden ofta knyts ännu mer. Det är en längre bussresa, eller övernattning och många timmar att snacka grönvitt och bara umgås. Det är på långresorna man blir VSK:are på riktigt, det är då du fastnar i gemenskapen och aldrig tar dig ur den. Sannolikt betyder den också ännu mer för spelarna. Att ta sig en timme till Örebro i en premiär kan de flesta fotbollsintresserade göra. Men åka 60 mil till någon idrottsplats i Varberg eller Landskrona, det slår högre och gör att spelarna verkligen förstår vilka hängivna supportrar klubben har och hur viktigt det är att spela för klubbmärket.
VSK Sports behöver ta ansvaret
När det gäller långresorna har VSK Sports en stor möjlighet att ta täten och visa att det är viktigt. Men då krävs viss förändring. Det krävs en mer tydlig ”garanti” att bussresorna blir av.
Enligt flera uppgifter så har VSK Sports runt 150.000kr i kassan. Det är bra och viktigt att ha en stabil grund på. Det gör också att det torde finnas utrymme att ”gambla” lite. Mitt förslag för att säkerställa att vi kan få bussar på nästan alla långresor är:
- Acceptera att en långresa kan ta MAXIMALT 10% av det egna kapitalet (just nu skulle en resa kunna gå 15.000kr back).
- Kör resan vid 25 personer och ange ett fast pris, inte ett intervall.
- Lägg ut resan minst en månad i förväg, helst längre. Det gör att supportrar som planerat en övernattning t ex, kan ta tåget ner och Sportsbussen hem, vilket ökar möjligheterna att en buss kommer rulla.
- Sök frivilliga swishar för att kompensera det ekonomiska bortfallet. Vi är många som sannolikt aldrig kommer åka buss på grund av boendeort, men som ändå vill vara med och stötta.
- Lägg på en avgift på kanske 20kr per bokning på alla kortresor där vi vet att det blir resa, som exempelvis Sandviken. Allt för att kompensera förlusterna på långresorna.
Vad skulle det här innebära i praktiken?
Om vi tar Landskrona borta på söndag som exempel. Om busspriset är 27.000 kronor och vi skulle kunna ta 15.000 i förlust så innebär det att vi måste få in minst 12000kr vid 25 bokade. Det innebär alltså i runda slängar 500kr per person.
Idag har 3 personer bokat Landskrona borta på Sports intresseanmälan. Själv vet jag att det är många som ska åka ner över helgen och även över dagen på matchen. Men inte med VSK Sports, eftersom alla ”vet”, att det inte kommer bli buss.
Om resan hade kommit ut i juni, och benämnts som ”bokning”, istället för ”intresseanmälan”, kostat 500 kronor och alla visste att bussen gick vid 25 bokade. Ja då kan jag lova att bussen nu redan haft minst 25 bokade. Vi hade då gett många unga supportrar, som varken har körkort, bil eller horder av pengar, chansen att åka och se grönvitt i en viktig match i Skåne mitt i sommaren. Och vi hade också varit fler supportrar på plats i Landskrona.
Det finns såklart många andra sätt att få folk till långresorna, men att få igång en grund, att få bussar till alla långresor, ja där har VSK Sports huvudansvaret!
DU HAR VÄL INTE MISSAT
Kalle Karlsson är unik!
Hur ska VSK använda alla miljoner?
BibOUT och klubben står sig starkare än någonsin