ANNO 1904

Allt du behöver veta om Västerås Sportklubb

Jesper ”Samba” Florén om snurrfinterna och skadan

Högerbacken/vingen Jesper Florén var onekligen gårdagens snackis när VSK Fotboll mötte Sollentuna FK i sista omgången av Svenska cupens gruppspel. En habil insats som alltid och sen några episka snurrfinter, bara för att 30 sekunder senare bita i gräset med en misstänkt sträckning i låret.

Vi kände förstås att vi måste ta ett snack med ”Samba” (hans nya smeknamn) om matchen och livet i den grönvita tröjan.

Jesper, nu har du varit ett drygt år i VSK – hur sammanfattar du dina intryck så här långt?

– Jag måste säga att jag trivs väldigt bra i klubben och i staden. Det har varit kul och varit med och bidragit till framgångarna vi haft på planen, säger Samba.

– Det känns som att vi etablerade oss förra året i Superettan och nu är det dags för nya steg.

Som sagt, en ny säsong som står för dörren – vad händer i laget?

– Vi har en riktigt spännande trupp måste jag säga. Jag har varit med om många olika tränare och nu har vi två nya som ska sätta sin prägel på laget och spelet.

Hur tycker du de här tränarna fungerar?

– Det funkar väldigt bra. De är tydliga i sina instruktioner om vad vi ska göra och inte ska göra på fotbollsplanen. Vi spelar lite annorlunda så det är viktigt med tydlighet för ffa alla nya och yngre spelare, säger Jeppe.

– Tränare har olika ledarstilar men den som Thomas och Kalle har funkar bra, jag gillar deras tydlighet.

Vad ska vi supportrar förvänta oss av VSK i år?

– En rimlig förväntan är att vi ska klara av att spela fotboll på olika sätt. Vi är redan duktiga på omställningar/kontringar och det har vi tränat vidare på. Men vi har också övat mycket på hur vi ska anfalla i den sista tredjedelen när motståndaren backar hem och är kompakta säger Samba, och fortsätter:

– Det mesta handlar förstås om detaljer hur vi löper, hur vi överbelastar och hur vi skapar trianglar för att komma igenom tajta försvar.

– Sen tycker jag nog att vi kan förvänta oss att vi ska komma några pinnhål upp i tabellen, jämfört med i fjol.

Om vi då går in på gårdagens match, vad skulle du vilja säga om den?

– Vi börjar ju jättebra med två snabba mål. Sen blir det ju lite fram och tillbaka resten av halvleken, lite Hawaiifotboll kan man väl säga, konstaterar Samba.

– I andra halvlek var det väl lite mer kontroll från vår sida och så fick vi två snabba mål till.

Hade ni pratat ihop er om att försöka gå för vinst med fem mål?

– Nä, inte så. Vi ville så klart vinna, det var ju en tävlingsmatch. Sen hade vi koll på hur det gick i Göteborg, vi visste att det var oavgjort och att Sirius hade en utvisad. Det var inte så att vi pratade med varandra på planen om det men vi försökte nog gå framåt så mycket vi tordes. Det är ju alltid en balans. Går vi för hårt kan vi räkna med kontringar och risk för mål i baken, då måste vi göra ännu fler mål. Det är alltid klurigt att försöka spela på resultat, säger Jesper.

– På det hela taget tycker jag vi gör ett bra cupspel, vi vinner mot ett allsvenskt lag. Det är svårt att slå ut två lag från högre serier och hur det än är så är det alltid serien som kommer först.

Då måste vi prata om snurrfinterna – berätta!

– Ja, jag fick bollen av Sean och sen fick jag snabbt press på mig och tänkte, det här var ju en riktig kompispassning. Det fanns inte så himla mycket att göra, antingen försöka sparka iväg bollen och hoppas på det bästa, eller försöka något annat. Det fanns inget utrymme att peta bollen åt något håll så det var bara att köra med en snurris, säger Samba.

– När det var fixat så får jag press på mig igen av nästa spelare, men då hade jag lite fart så det var bara att köra nästa – och det funkade ju riktigt fint.

– Jag kände mig bekväm med hela aktionen säger Samba och tillägger:

– Även mot Göteborg blev det en snurrfint, så det här är något jag gör ibland.

Sen gick det bara en kort stund innan du låg i gräset, vad hände där?

– Ja, det var ju i anfallet som följde och jag skulle försöka nå en boll från Fille och göra något bra av den. När jag sträckte ut så kände jag att det högg till lite i baksidan av låret.

– Det är ingen jättefara. Det är sannolikt en liten sträckning/bristning, inget allvarligare. Med noggrann rehab under en tid så kommer jag snart vara fit for fight igen, säger Jesper.

Det var skönt att höra – hur ser du på din egen försäsong så här långt?

– Jag tycker det har gått bra, det är en rolig roll att spela wingback. Under sista året i Gefle IF och även förra året fick jag ofta vara den kontrollerande backen, den som låg kvar och säkrade när andra gick upp.

– Spelar man wingback blir det mer offensivt spel och jag får visa mina offensiva kvalitéer som jag har och kan hjälpa laget ännu mer, säger Jesper.

Med det tackar vi Samba för intervjun och hoppas på ett snabbt tillfrisknande. Vi kan också berätta att Jesper har riktigt bra koll på serien och spelarna och han har många sköna berättelser att förtälja. Vi har redan börjat skissa på en bok som får skrivas när Jeppe lägger skorna på hyllan. Men dit är det förstås många år kvar ännu.

Bild: Åke Hedvall

Facebook Comments Box