ANNO 1904

Allt du behöver veta om Västerås Sportklubb

Inför Syrianska FC

Då var det dags för ett toppmöte i Div 1 Norra – eller snarare var det tänkt som ett toppmöte innan det visade sig att Syrianska FC inte riktigt nått upp i den slagstyrka man kan förvänta sig av det spelarmaterial man har.

Veckans match är förmodligen viktig för seriens utgång. Vinner VSK sänder man en tydlig signal till alla lag i serien. Vi kan slå alla när och hur vi vill – snart är det er tur. En klar vinst mot SFC har ett tydligt signalvärde för alla inblandade. För Syrianskas del är det ett tuffare scenario. Om man förlorar matchen så är sannolikt laget borta från diskussionen om att vinna serien i år. Laget skulle ligga 10 poäng från serieledning och förmodligen 7-8 poäng från kvalpatsen efter fem omgångar. Det är så klart rent tabelltekniskt inte omöjilgt att hämta ifatt, långt ifrån. Men nu handlar det inte om matematik utan psykologi. Vi VSK:are var i samma läge förra året när IK Brage seglade iväg och fick snabbt acceptera att vi inte kommer att gå ikapp dem. Vid en förlust kommer SFC inte bara ligga långt efter utan det kommer bli kaos i klubben, frågan är inte om någon kommer få avgå utan hur många. Att misslyckas gå upp är inte ett alternativ – då blir det katastrof på riktigt.

Nåväl, Syrianska som alla vet har värvat stort och har spelare som Rajalakso, Ranegie och Mutumba på lönelistan. Nu har inte alla rosat marknaden. Bäst i den trion så här långt har Mutumba varit. Han är förmodligen en av seriens bästa vänsteryttrar men har blivit utbytt i alla matcher, nu senast med kramp en bit in i andra halvlek. Det är inte bara han som tycks ha dåligt flås, större delen av laget går på knäna sista kvarten i de täta matcher de haft så här långt.

Skadeläget i Syrianska är lite oklart men allvarligt. Deras högermittfältare Makdessi åkte på en korsbandsskada och missar resten av säsongen. Det är ett stort avbräck för SFC inte bara i matchen mot VSK utan för resten av året. Han har spelat i klubben ett antal säsonger och är en viktig kulturbärare. Han har systematiskt levererat bra fotboll på SE-nivå åt klubben så det är ett tungt avbräck att han försvinner. Vad värre är så har man ingen given ersättare med samma typ av kvalité som Makdessi besitter.

Mutumba fick kramp i matchen mot Assyriska senast men tränare Demir hävdade att det kunde vara något annat, vi får se. Ranegie gick av i derbyt förra helgen med ett ömt och svullet knä och det är oklart hur han kan vara med mot VSK. Även Rajalakso dras med skavanker, i hans fall verkar det mest som att han matchas för hårt, han har spelat alla matcherna från start.

Rent taktiskt spelar Syrianska ett slags 4-2-3-1 med VSK-bekantingen Mattias Mete på topp. Lagets svagaste del är helt klart backlinjen som stundtals ser ganska vilsen ut. Dock ska man se upp med mittbacken Diego Brum som gjort två nickmål på hörnor och får inte lämnas obevakad. Med Makdessi skadad kommer det hänga ganska mycket på att Seth Hellberg leverarar på mitten. Lyckas VSK stänga honom kommer man vinna mittfältskampen.

Tränarduon står inför en del delikata bekymmer hur man ska formera laget. Man måste se till att ha en tät defensiv som orkar jobba hårt hela matchen. Problemet är ytterbackarna. Högerbacken Isa Demir är nyss tillbaka från skada och kommer aldrig orka med Dennis rajdande på kanten. Till sin hjälp ska Isa då ha Makadessis ersättare – det kommer då vara två spelare som inte är vana att spela med varandra – det kan bli klurigt att få ihop.

På vänsterkanten är det ännu värre. I derbyt startade man med Rajalakso som VB för att de man har inte är tillräckligt duktiga. Frågan om man vågar att chansa med någon av dem när de ska möta Span och Filip på sin kant. Om vi vore tränare Demir skulle vi inte våga chansa. Problemet blir dock att man förlorar ett bra anfallsvapen i Rajalakso om han ska springa sig trött jagandes Brian Span och sen Filip. Mittbackarna är bra i SFC men de måste bli mycket mer positionssäkra i sitt spel, annars kommer Karwan och Dogge få en rad med chanser och SFC kommer förlora matchen. De måste göra årets bästa match, annars blir det svårt för Södertäljelaget.

För VSK:s del har de gett sig själva lite andrum genom att vinna fyra raka. Nu ska det självklart bli en femte seger men ett poängtapp är i det här läget inte katastrof. Skadeläget är lite bekymmersamt när spelare som Ilir Berisha, Carlos Gaete Moggia, Birahim Sarr och även Dennis Botchey tycks vara skadade. Det är lite olyckligt att alla skadade är på de defensiva positionerna. men trots det är det fortfarande en riktigt bra backlinje VSK förfogar över. På mittfältet har Boris höjt sig ett snäpp i år på den defensiva mittfältsrollen. Det som blir intressant och se är hur TAF resonerar kring högerbacksrollen då Tsouka är avstängd och den som spelar där kommer sannolikt att ställas mot Mutumba. I fjol var Benker första alternativet men nu ryktas det om att Kevin Custovic har tagit ytterligare kliv i år. Det finns även mer radikala alternativ som Simon/Filip som skulle kunna flytta ner men just nu lutar det åt någon av Custovic/Benker.

Konkurrensen i anfallet är mördande då även Emir Smajic är redo för matchspel och det finns sju bra spelare i anfallet men bara tre platser. Det är bara en tidsfråga innan Filip Tronêt kommer knipa en starttröja som högerytter och då är frågan hur det kommer se ut i anfallet.

Det finns ingen bortamatch vi hellre vill att VSK vinner i år. Möjligheten att skjuta en moraliskt förkastlig klubb som Syrianska in i kaos skulle vi tycka vore väldig tillfredställande.

Forza VSK

Facebook Comments Box