Här är då vår genomgång av lördagens matcher där minst ett Supettanlag har deltagit, det är totalt 6 matcher som vi går igenom.

Örgryte IS – Norrby IF 2 – 0

Det här var en match som var på förhand var intressant av flera anledningar. Den viktigaste kanske var, skulle Norrby kunna förlänga sin fina försäsongssvit genom att slå eller knipa poäng mot fjolårets tabellfyra?

Det kunde man inte och det skulle snabbt visa sig att så var fallet. ÖIS satte fart direkt vid avspark och man iscensatte ett stenhårt presspel djupt ned på Norrbys planhalva. De blåvita hade svårt att värja sig och lyckades sällan spela sig ur pressen vilket ledde till rensningar utan adress och ständiga återerövringar av bollen för ÖIS del.

Som tur för Norrbys del var ÖIS inte särskilt effektiva i sista tredjedelen och trots ett massivt övertag i bollinnehav inledningsvis skapade man inga riktiga målchanser.

Efter 15 minuter bedarrade ÖIS pressen något och Norrby kunde jämna ut spelet en smula. Faktum är att halvlekens farligaste chans hade Norrby på en hörna som så när resulterade. Norrby fredade sitt mål väl och var snabba och farliga i sina omställningar med oftast regisserades av fjolårets skyttekung Richard Yarsuvat.

ÖIS ledningsmål kom till i halvlekens sista minut när Norrbys vänstermittfältare och nyförvärv från Husqvarna slår en riktig indianare rakt in i banan som snappas upp av ÖIS vänsterfältare Bernhadsson som ohotad kan avancera och rulla in 1-0. En riktig dundertabbe.

I andra halvlek startar ÖIS som i första med ett furiöst presspel som nästan omgående ger utdelning när nyförvärvet från allsvenska ÖSK Victor Sköld kan slå in bollen efter snyggt väggspel.

Resten av matchen är det ÖIS som ser till att kontrollera tillställningen. Naturligtvis försöker Norrby flytta upp spelet vilket man också lyckas med men några riktigt farliga chanser skapar man inte, förutom då ett mål som korrekt döms bort för offside. Matchen slutar rättvist 2-0.

Vi konstaterar att ÖIS ser stabila ut. Ingen spelare stack ut speciellt men laginsatsen var fläckfri. Hårt arbete med samspelta och trygga aktioner över hela banan. Norrby vägde allt för lätt för att ha en chans i den här matchen. Om ÖIS fortsätter så här blir det en framskjuten placering också i årets tabell, trots flyktade mål- och poängsprutan Diego Montiel.

BK Häcken – IK Brage 6 – 1

Det är nog väldigt få gestalter i mänsklig skepnad i Borlängetrakten som vill minnas denna match någon längre stund. Det här var ett i det närmaste episkt debacle. Visst var Häcken det klart bättre laget som tog vara på sina chanser. Men ärligt talat, Brage gjorde dem bra.

Vi har tidigare rapporterat om Brages försäsongsresultat och att de inte har imponerat prestationsmässigt. I den här matchen lyckades man inte alls lyfta sig från den nivå som gjort att man spelat jämt med Div 1 lag tidigare på säsongen.

Det var illa åt alla håll. Brage hade inte en målchans i första halvlek, helt uddlöst. Man förlorade mittfältskampen och en normalt så habil spelare som Seth Hellberg såg helt bortkommen ut och det märktes att han inte varit i klubben särskilt länge för det var inte tajmade aktioner på mittfältet.

Lika illa var det i försvaret. Visst har Häcken farliga anfallare men försvaret hade en riktigt usel dag med dåliga markeringar och bristande följsamhet. Ett exempel. Nyförvärvet från Umeå FC Jonathan Lundbäck som på en hörna ska ta bort fyramålsskytten Mervan Celik. Jonathan är huvudet längre än Mervan. Detta faktum hindrar inte Mervan från att snyggt nicka in bollen. Så här höll det på matchen igenom.

Naturligtvis ska Häcken vara numret större än Brage, inte minst på hemmaplan. Men att vinna med 6-1 som det för övrigt stod efter 60 minuters spel, är orimligt, givet hur väl Brage presterade under fjolåret.

Häcken ska inte dra för stora slutsatser av den här matchen, motståndarna var inte sig själva. För Brages del är det inte kris i klubben riktigt än men om man inte inom en relativt snar framtid får ordning på sitt spel som idag mest liknar ett som ett halvdant Div 1 lag förmår, kommer det här bli en jobbig säsong för klubben.

AIK – Jönköping Södra 1 – 0

VSK Fotbolls speaker Thomas Ohlén tar sitt ideella uppdrag på stort allvar och förbereder klubbens återkomst i superettan med att studera kommande motståndare på Solid Park Arena.

Och när Anno 1904 bad läsekretsen att se någon match med ett superettanlag och lämna ett referat tog Thomas Ohlén med sonen till Friends Arena i Solna för att se Jönköpings Södra mot svenska mästarna AIK.

Redaktionen ringde upp Thomas för att få en bild av lördagens match i Svenska cupen.

AIK vann med bara 1–0 efter Daniel Sundgrens straffmål efter en kvart. Var det jämnt på ”Kompisvallen”?
– Ja, J-Södra gjorde en imponerande prestation. Sett över 90 minuter var de nog värda en poäng. Sista minuterna hängde en kvittering i luften – med flera farliga hörnor och avslut. Det var panik i AIK:s försvar och på läktarna. 1–1 hade inte varit oförtjänt.

Vad berodde det på att cupmatchen var så jämn?
– AIK kom inte upp i någon högre nivå. Det måste påpekas. Mittfältet kändes fantasilöst och omständligt utan Kristoffer Olsson (proffs i Ryssland). J-Södra hade ett bra passningsspel och spelade organiserat. Det märks att Andreas Brännström satt sin prägel på laget. De vågade och hade kvaliteten att spela sig ur AIK:s press och  inte bara slå långt mot forwards.

Vilka spelare imponerade mest?
– Fabio Gama. Utan tvekan. En brasse som är väldigt teknisk och rörlig i en position mellan mittfältet och anfallet. Mycket fin vänsterfot. Han blir jobbig att möta för VSK:s defensiva mittfältare och backlinje. Frank Pettersson är fortfarande en duktig målvakt och räddade några farliga AIK-lägen. Sebastian Crona hade lite oflyt i samband med straffen men mittbacken imponerade ändå. Defensiven var generellt mycket bra.

Så vad tror du om J-Södra 2019?– Jag blir förvånad om de inte blir ett topplag. Kanske topp tre. Det är starkt att inte släppa in ett spelmål borta mot mästarna.
AIK-Jönköpings Södra
Målet:
 1-0 (15) Daniel Sundgren (straff). Startelva: Frank Pettersson – Joakim Karlsson (87), Sebastian Crona, Philip Wiström – Alexander Jallow, Amir Al-Ammari (76), Fredric Fendrich, Enock Kwakwa, Jesper Svensson – Fabio Gama, Jakob Orlov (81).
Ersättare: Daryl Smylie (76), Tommy Thelin (81), Tom Siwe (87), Oliver Eriksson Dorji, Max Watson, Benjamin Tannus, Erik Moberg.

Anno 1904 bockar och bugar för den fina rapporten!

Östersunds FK – Halmstad BK 0 – 0

Den här matchen kommer bara gå till historien som ”bajsmatchen”. Åtta av Halmstads spelare plus tränaren blev magsjuka och man tvingades att slänga in alla tillgängliga spelare i truppen och man gjorde bara ett byte under matchen.

Man hade väl tur att ÖFK var ringrostiga och ineffektiva. Det HBK-försvaret inte fick undan räddade utmärkta målvakten Malkolm Nilsson.

Den här matchen ska väl inget av lagen dra några växlar på. Nästa helg lär vi få se ett helt annat Halmstad när man spelar borta mot Sirius.

Örebro SK – GAIS 2 – 1

Om man är GAIS:are måste man se den här matchen som ett fall framåt, jämfört med alla tidigare prestationer under den här försäsongen. Man var förvisso aldrig nära att vinna matchen, inte ens att få oavgjort, men man höll i perioder spelet väl uppe och Örebro på behörigt avstånd från det egna målet.

Annars började matchen med att Örebro tog tag i taktpinnen men den initiala pressen försvann ganska snabbt och GAIS började anfalla med sin skyttekung från ifjol Edin Hamidovic som främsta vapen. Man skapade några heta lägen innan kallduschen kom efter 15 minuter då ÖSK gjorde 1-0.

Matchen präglades under kommande 75 minuter av att GAIS försökte anfalla för att kvittera utan att lyckas. ÖSK hade kontroll på tillställningen och styrde ut GAIS spel till kanterna där man fick slå inlägg som Oscar Jansson i Örebromålet lätt plockade ned.

I matchminut 70 utökade ÖSK till 2-0 när mittfältaren Johan Bertilsson drev bollen själv över GAIS planhalva och avlossade ett skott som letade sig in. GAIS lyckades till slut reducera när Andreas Östling omarkerad fick nicka in bollen. Det var det enda inlägg under matchen där ÖSK missade någonting av markering.

C More-kommentatorn konstaterade att det nog var extra skönt att Andreas gjorde mål mot just ÖSK då han som Västeråsare nog när ett extra agg mot just Örebro. Så klart helt sant, bara kul att C More har förstått det också.

Närmare än så kom inte GAIS och man får sortera in matchen i högen av hedersamma förluster. En jobspost är att australiensaren Aiden Harvey fick utgå i andra med en sträckning i baksidan av låret efter att ha gjort en bra match. Hans frånfälle bättrar knappast på oddsen att laget ska kunna göra en ännu bättre match när man möter IFK i ett hett derby om en dryg vecka.

FC Rosengård – BP 1 – 3

Sydsvenskan i Malmö konstaterar lite lokalpatriotiskt att Rosengård ”pressar” BP i den här matchen. Det kanske man trots allt inte gör men tidningen har ändå rätt i att Rosengård förmår en ”storstilad” insats mot ett ganska blekt BP i försäsongsskrud.

Faktum är att FCR borde tagit ledningen i 35:e minuten men en reflexräddning av målvakten på en nick mot krysset räddar BP den gången.

Sen precis före paus får BP straff när målvakten i Rosengård onödigt river ned en anfallare som är igenom men ur vinkel. Straffen förvaltas på bästa sätt och BP kan gå till vila i ledning.

I andra halvlek kvitterar sen Rosengård när BP-försvaret agerar väl taffligt och det blir nerv i matchen igen. Sen gör BP:s lagkapten Gustav Sandberg Magnusson två mål, det ena på nick och det andra genom att skjuta ett inte alltför svårt skott men målvakten lyckas tappa in den, 1-3 och matchen är över.

BP får vara glada åt segern, med en lite bättre målvakt hos hemmalaget hade den här matchen slutat oavgjort. Att nätt och jämt lyckas slå ett Division 2-lag är inte särskilt imponerande, även om det är tidigt på säsongen. Det var taffligt på många håll i BP i den här matchen, som tur har man sin trogne lagkapten som redde upp det hela. Bättre spel behövs om BP ska avancera till slutspelet i cupen.