ANNO 1904

Allt du behöver veta om Västerås Sportklubb

Ett transferfönster präglat av ekonomiskt förnuft.

Så var sommarfönstret 2020 stängt, även om det under gårdagen öppnades upp möjligheten att ta in spelare på bosman en liten stund till. Det var ett ovanligt aktivt och ett annorlunda fönster för att vara VSK.

Tidigare år har det inte varit några större problem att få reda på hur faktiskt klubben agerar, det har varit som en öppen bok och ganska lätt få koll på vilka spelare som är på väg in. Men ryktena om spelare i år har varit allt färre och inget av de spelare som det stått om i media blev klara för klubben. Det som nu läcker ut är från andra klubbar eller agenter som vill skapa intresse för sina spelare. Men kanske är lärdomen att VSK har varit lite väl tysta, Silly Season är en stor möjlighet att skapa uppmärksamhet och reklam för klubben. Detta bör att gå att göra utan att berätta vilka spelare man tittar på.

I flera år har VSK pratat om att bli en säljande klubb, men detta var det första fönstret där VSK faktiskt sålt seniorspelare sen vem vet när. Visst såldes Dahl tidigare och VSK lär ha haft en uppgörelse med Bajen kring Degerlund. Innan dess så får vi rulla tillbaka bandet så långt tillbaka som 2012 för att hitta spelarövergångar, men även då väldigt unga spelare i form av tex Linus Sjöberg. Det var också en tid då stora delar av de unga spelarna ägdes av tredje part och klubben inte fick en endaste krona.

Om det stämmer att VSK fick 350.000 kr för Douglas Karlberg och kanske något liknande för Ahmed Awad har VSK gjort två bra försäljningar som stärker klubbens ekonomi. Det är en milstolpe i klubben historia mot att bli en säljande klubb.

Övriga spelare som lämnar är Samuel Holm och Carlos Gaete Moggia, i båda fallen finns det andra spelare som finns före dem i hierarkin. Det hade varit enkelt att låta dem vara kvar och ha kvar en viss bredd men hade kostnaden motiverat den sportsliga prestation de skulle kunnat ge? Nu kommer de till nya miljöer och större chans till speltid samtidigt som VSK kan spara några kronor, i en tid där varje krona räknas.

Av de tre nyförvärv som presenterades så är det inga spelare vi kan förvänta sig göra ett avtryck här och nu, det är spelare VSK tänkt utveckla och det är kanske först nästa säsong vi vet vad de kommer gå för. Nu har VSK köpt loss dessa spelare, summan är okänd men vi har svårt och se att det varit någon större ekonomisk risk.

Det är förvånande att Kian Karam fortfarande springer i bakgrunden i VSK, med tanke på det som stått om i fotbollsmedia. Här måste klubben fundera över hur det faktiskt ser ut att springa runt i gråzonen. Att kalla Kian för scout när han har agentlicens i Norge och uppenbarligen har spelare knutna till sig är magstarkt. Det är som att han skulle vara scout för 64 klubbar i Sverige, vad säger att han går i VSKs bästa intresse? När det inte har fungerat i varken Öster eller Örgryte talar lite åt att det kommer fungera i VSK med bra mycket mindre erfarenhet i sin organisation.

Även om Moussa Traore är en inlånad spelare så kommer han om han är hel göra avtryck de matcher han spelar, det är nog som Vasalund säger att 2021 så spelar han i Allsvenskan och därmed en svår värvning för VSK att ro i hamn.

När det ska summeras så får klubbens agerande beskrivas i ett ekonomiskt ansvarstagande, ett viktigt signalvärde i dessa osäkra tider hur ekonomin kommer gå i år och ingen riktigt vet hur nästa säsong blir. Om pandemin fortsätter tror vi att inte klubbarna kan räkna med lika generösa stöd, det är nu det behöver ställas om och det verkar VSK göra ifall detta fortsätter.

Något ekonomiskt ansvarstagande verkar inte finnas hos vissa konkurrenter där det pågått köpfest trots ekonomiska svårigheter. När den sportsliga framgången blir viktigare än klubbens överlevnad är man på hal is. Då är det ändå ett stort signalvärde i hur VSK agerat ansvarsfullt ekonomiskt.

Sportsligt så är ändå sommarfönstret en försvagning av VSK, Dogge och Awad hade fått mycket speltid i höst om de varit kvar och de har inte ersatts. Även Moggia/Holm hade fått speltid men kanske inte lika mycket. Trots detta ser mittfältet ser starkare ut förutsatt att både Traore och Ribeiro kan spela, i det fall båda skulle vara borta är det en rejäl försvagning. Klart detta är en risk och ökar risken för att åka ur, men samtidigt har VSK en trupp som bör vara tillräckligt bra för att kunna vara några placeringar ovanför där vi är. Inget säger att dyra sommarförvärv hade varit någon lösning, snarare har de senaste åren sommarförvärv kostat mer än vad det smakat.

Avslutningsvis så vill vi skicka en hälsning till våran insider i styrelsen att han gör ett dålig jobb med att läcka information så vi kan avslöja smaskiga silly nyheter. Då kan han lika gärna avgå och börja skriva igen.

Facebook Comments Box