ANNO 1904

Allt du behöver veta om Västerås Sportklubb

Det här duger inte

Inför säsongspremiären trodde alla experter (och även de glada amatörerna på Anno1904) att VSK skulle landa en stabil placering på den övre halvan av tabellen. Det fanns även dom som tippade Grönvitt på kvalplats. 

När svensk fotboll tvingades skjuta upp seriespelet var VSK ett av de lag som hade allra mest att se fram emot. Med goda ekonomisk förutsättningar, en bred och stark trupp, viktiga nyförvärv i form av bland annat Awad, Engström och Ribeiro, samt en go gubbe från Göteborg vid rodret kunde det inte gå fel. På pappret hade laget den kompetens och erfarenhet som krävdes för att gå riktigt långt. 

En halv pandemi och 18 matcher senare blåser det kalla höstvindar Parkens tomma betongläktare. Dagens fiasko placerar Grönvitt på elfte plats i tabellen, men problemen är större än vad som syns i statistiken. 

Sportsligt är VSK Fotboll 2020 inte som det starka och trygga lag experterna trodde på. Grönvitt är en experimentverkstad där spelarmaterialet stöps om för att passa in i en 3-4-3-formation som de uppenbarligen inte bemästrar. Spelare har fått spela på fel (eller om man så vill ”nya”) positioner och laguttagningarna har många gånger varit lika svåra att förstå. 

Hade resultaten kommit hade ingen av oss ifrågasatt den sportsliga ledningens obegripliga genidrag. Men resultaten har inte gått VSKs väg och det finns all anledning att fråga sig hur Filip Tronét kan spela en match som vinge, varför Emil Skogh inte fått mer speltid eller varför Jesper Florén serverar kaffe i VIP-lougen. 

För att inte tala om värvningarna i sommarfönstret. Det är arroganta värvningar gjorda av någon som tror att vi redan säkrat kontraktet. Det är investeringar i en framtid vi kanske inte har.

Ikväll har VSK förlorat på hemmaplan mot vad som så här långt varit seriens i särklass sämsta lag. Det ger oss anledning att oroa oss över mer än bara vår tabellplacering. Lagets prestationer blir nämligen inte bättre och bättre. Det finns ingen positiv utveckling eller ökad trygghet i det nya spelsystemet. Tvärtom blir vi ängsligare och ängsligare för varje match. 

Huvudtränaren Thomas Askebrand och sportchefen Robin Blommé har väldigt mycket att bevisa för att vinna tillbaka det förtroende som gått förlorat under säsongen. Lagets kvalitéer har förvaltats dåligt och självklart är det fler än bara supportrarna som undrar vad som håller på att hända. Frågan är om någon överhuvudtaget tror på det VSK gör just nu? 

Nu väntar tre riktigt svåra matcher för VSK. Fortsätter vi att spela som gjort de senaste matcherna så är det tack och godnatt, garanterat tre förluster och nedflyttningsplats. Det är inget snack om saken. Om klubbledningen inte tror att Thomas Askebrand kan vända det här bör de sparka honom redan ikväll. Om dom vill ge honom tre matcher till för att återvinna förtroendet så kan de börja slipa på en Plan B imorgon. Alternativet att låta honom vara kvar även om vi förlorar de tre kommande matcherna är självklart helt otänkbart. 

Sportchefen Robin Blommé i mitten tillsammans med Franco Pertunaj och Johan Svensson.

Facebook Comments Box