ANNO 1904

Allt du behöver veta om Västerås Sportklubb

Det är dags nu – släpp fram Filip Ottosson

Det finns en spelare i VSK:s trupp som hyllades när han värvades men inte fått chansen att visa upp sig än, nämligen Filip Ottosson, den offesive mittfältaren som anslöt från Eskilsminne inför årets säsong.

Även om det alltid finns konkurrens, taktiska överväganden, spelstil mm som tränaren tar hänsyn till när laget och ersättarna tas ut, så är det trots det konstigt att Filip inte fått mer speltid i årets serie. Just nu består hans bidrag av ett inhopp på övertid i matchen mot GAIS. I övrigt har det blivit att nöta på avbytarfilten och att spela i U21.

För hur det än är med kontinuitet och spelsystem. Vårt mittfältsspel har inte fungerat, tom varit riktigt dåligt i en rad matcher. Anledningarna är flera, en av dem är att flera spelare varit skadade och ur form. När det är så är det perfekt läge att ge en sådan som Filip chansen. Att hålla tillbaka en ung hungrig spelare när ordinarie manskap underpresterar är inte bara fel taktik, det är demoraliserande för stackars Filip. Just nu verkar det inte spela någon roll vad han gör, eller andra inte gör för den delen, han får i alla fall inte spela.

Givet att mittfältet är ändå en lagdel som strulat både med skador och spelmässigt är det ett konstigt beslut av tränaren att helt enkelt vägra spela honom, överhuvudtaget. Ett exempel på när det varit perfekt att sätta in honom är i matchen mot IK Frej när Jonas Hellgren går sönder efter 20 minuter. Istället för att våga spela Filip fegar tränarduon och skickar in Simon Johansson som är ur form och bänkad av just det anledningen. Svagt beslut av tränarduon, även om man tar andra saker under övervägande såsom taktik, styrkor och svagheter som spelare osv.

Nu kanske Filip inte är tillräckligt bra? Det är dock inte det intryck vi fått när vi pratat med folk runt laget. Våra spanare som sett träningarna säger att han sett bra ut och när Ado Sadzak gästade Uppför Bågebacken sa han att det var en av de mest lovande spelarna VSK hade. Tränare Gabrielsson har sagt att Ottosson är nära startelvan och vi har även fått samma signaler från andra inom VSK. Men varför får han då inte speltid?

Vi vet att Filip klarar av jobbet. Han har visat det under försäsongen där han tex gjorde en stabil insats mot GIF Sundsvall när han fick en mer offensiv roll. Han har också visat framfötterna i våra U21-matcher när han fått spela i sin offensiva mittfältsroll.

Många säger att det är det bästa laget som ska spela och att man i varje situation ska maximera möjligheten att ta poäng i varje enskild match. Vackert så, men mot detta ställs också att om VSK ska bli en klubb som utvecklar och säljer spelare måste det ges möjlighet att spela och därmed utvecklas.

Rent krasst är det så att det inte alltid är den på papperet bästa elvan som ska spela utan det måste också vägas av mot vad som är bäst för klubben långsiktigt. Det ryktas att en av anledningarna till Dennis Collander valde ÖSK var att VSK varit dåliga på att släppa in juniorer i A-laget och ge dem chansen i seriespel, det ligger definitivt något i detta.

För att VSK ska lyckas som klubb måste tränarna våga släppa fram spelare, sen kan de misslyckas men de måste få göra detta för att visa vad de går för. Vissa kommer inte att hålla men andra kommer lyckas och blomma ut. Hur tror vi att spelare slår igenom? Jo, genom att ges chansen och ta den. Vi låter väl Ravy Tsouka vara ett lysande exempel på just detta efter ett halvår i frysboxen.

Så ja, låt nu Filip Ottosson spela, för guds skull, innan det här börjar bli löjligt. Han måste få visa vad han går för, både för egen del och för att visa att VSK Fotboll minsann värvar spelare och ger dem chansen att lyckas.

Vi som klubb måste förmå att övertyga tränaren om det helt nödvändiga i att rotera spelare i startelvan. Klubben har ett dubbelt uppdrag, vinna och utveckla spelare som kan säljas. Kan tränaren inte förmås till att balansera denna dubbla uppgift, får vi helt enkelt byta ut honom.

Att få ryktet som en klubb som envisas med att starta med den äldsta startelvan i Superettan och vägra ge unga spelare som värvats utifrån chansen, kommer bara leda till att talanger väljer andra klubbar, när det är dags att skriva på kontrakten. Där vill vi inte hamna.

Facebook Comments Box