ANNO 1904

Allt du behöver veta om Västerås Sportklubb

Blir det årets bästa publiksiffra?

Om någon sagt till mig att Utsikten hemma i Juli skulle vara en av de matcher som drar mest folk under 2023 hade jag idiotförklarat personen på stört. För lag som Utsikten drar inte folk och framförallt inte i Juli när VSK som traditionellt har den sämsta publiksiffran på året.

Men fotbollsgudarna ville annorlunda och här står vi nu inför en situation där VSK som serietvåa ska möta serieledarna Utsiktens BK om en otroligt viktig sex poängs match. Utsikten av alla lag som inte ens har några supportrar att tala om, i en serie full av klassiska lag så blir det matchen mot just detta anonyma gäng som en av årets största matcher ska spelas?

Trots kanske det bästa publiksnittet på länge så har det inte blivit någon publiksiffra över 4000 i år, 3625 i hemmapremiären är en fin siffra men vi har haft över 5000 i flera hemmapremiärer tidigare, mot ÖSK kom 3437 trots att det är det närmaste VSK kan kalla en rival i serien. Men mot Utsikten lär siffran bli högre än så.

Det är oerhört sällan vi får uppleva en seriefinal på hemmaplan, senast var 2018 hemma mot Carlstad United i omgång 11, den matchen lockade 3664 åskådare i mitten av juni. Annars vet jag inte om VSK har upplevt någon seriefinal på hemmaplan detta millenium, möjligtvis året VSK gick upp i Allsvenskan 1996. Så det är förståeligt att det här är något som lockar sällanbesökarna till Hitachi Energy Arena.

Det är snarare att jag är förvånad hur lite dragsningskraft vissa motståndarlag för att få mer publik till våra matcher, ÖSK är såklart där det automatiskt kommer några till men i övrigt lockar lagen bara hundratals mer eller mindre. Det är hemmapremiären eller när det är något oerhört viktigt som står på spel sportsligt oftast med kniven mot strupen eller som nu, en seriefinal.

Om jag minns rätt så har VSK budgerat för ett publiksnitt på likt förra året som låg på 22.320 besökare. Just nu har VSK i år kommit upp i 17.418 besökare, en publiksiffra på 4902 personer imorgon skulle göra att VSK på blott sju matcher slog fjolårets siffra. Tillökningen är ett fint och välbehövligt tillskott. Förslaget att göra matchen till en gratismatch känns helt fel tajmad.

Jag hoppas verkligen VSK lyckats skala upp sitt evenemang trots semestertider. Det är sällanbesökarna som letar sig till imorgon, om de ska återvända är det viktigt att saker och ting flyter på.

Om jag skulle gissa på en publiksiffra så tror jag det blir 5100, jag bygger det på tesen att sittplats kommer vara mer bokad än hemmapremiären 2018. Då hade vi 3165 säten reserverade på sittplats när matchen startade och då resulterade det i 5069 åskådare, nu har vi 3080 fast då ska hyllan räknas bort med 200 platser men jag skulle gissa att vi ändå ligger lite bättre till än 2018.

I omgång 28 kanske vi får chansen igen, då vankas GAIS hemma och med rätt förutsättningar kan det bli en ytterligare sexpoängsmatch.

Men idag njuter vi av att återigen få spela en seriefinal, för det händer allt för sällan!

//HL

Facebook Comments Box