ANNO 1904

Allt du behöver veta om Västerås Sportklubb

Anno siar om den tuffa avslutningen

Anno siar om avslutningen på bottenstriden av årets Superetta och börjar nedifrån. Och vi kan avslöja att vi har hittat en Nyckelmatch med väldigt stort ”N” i nästa omgång.

Dalkurd

Kom från en tuff period men överraskade med storseger sist! Liket lever men laget har ett tufft spelschema som väntar. Hela 4 bortamatcher och man är seriens klart sämsta bortalag med enbart 6 inspelade poäng på 11 matcher.

Matcher: Landskrona (B), Örebro (B), Östersund (H), VSK (B), Jönköping Södra (H), Skövde (B)

Klara sig kvar utan kval: 10%

Kvalspel: 15%

Åka ur direkt: 75%

Annos tips: Dalkurd åker ur direkt!

Östersund

Här hade vi alla hoppats på att säga: ÖFK åker ur direkt, både för att det skulle vara skönt rent tabellmässigt, men även hur vi alla ser på fuskklubben. Men objektivt är vi nog rätt säkra på att ÖFK inte kommer åka ur direkt, det kan till och med vara så att jämtlänningarna klarar sig direkt utan kval. ÖFK har ett lätt spelschema med 4 hemmamatcher där man övertygat kraftigt på slutet.

Matcher: Halmstad(h), AFC(h), Dalkurd(b), Trelleborg(h), Utsikten(b), Norrby(h)

Klara sig kvar utan kval: 30%

Kvalspel: 50%

Åka ur direkt: 20%

Annos tips: Östersund får kvala

Örgryte

Örgryte har ett riktigt tufft spelschema där man möter lag 1, 2, 3, 4, 6 och 11. Det som talar för ÖIS är att det kan vara så att toppstriden snart avgörs, i alla fall när det gäller uppflyttning. Sista matchen mot Brommapojkarna kan sannolikt vara av epitetet ”Motivation slår klass”. Men faktum är att ÖIS får riktigt svårt att hålla sig kvar, framförallt när man kommer från en bedrövlig form med tre raka förluster.

Matcher: Brage(h), Halmstad(b), Jönköping-Södra(h), Öster(b), Skövde(h), BP(b)

Klara sig kvar utan kval: 20%

Kvalspel: 30%

Åka ur direkt: 50%

Annos tips: Örgryte åker ur direkt

VSK

Förutom Östersund så har VSK det lättaste spelschemat under avslutningen. Vi möter flera konkurrenter vilket gör att vi spelar viktiga matcher och således har mycket av avgörandet i egna händer, något som måste anses vara positivt. Sista matchen mot AFC Eskilstuna möter vi också sannolikt ett lag som inte har direkt mycket motivation.

Matcher: Utsikten(b), Norrby(h), Landskrona(b), Dalkurd(h), Brage(b), AFC(h)

Klara sig kvar utan kval: 40%

Kvalspel: 40%

Åka ur direkt: 20%

Annos tips: Läs längre ner

Norrby

Norrby har en svagt stigande formkurva där en seger borta hemma mot Halmstad imponerar stort. 7 poäng på 4 matcher efter att tidigare varit riktigt på dekis. Spelschemat Norrby har kvar är tufft, men inte omöjligt. Laget har också 2 poäng till godo ner till kvalplats, och hela 5 poäng till nedflyttning

Matcher: Skövde(h), VSK(b), BP(h), Jönköping Södra(b), Öster(h), Östersund(b)

Klara sig kvar utan kval: 75%

Kvalspel: 15%

Åka ur direkt: 10%

Annos tips: Norrby kommer klara sig kvar utan kval

Jönköping Södra

J-Södra har ett turbulent år bakom sig med många lite tveksamma värvningar och mycket förändringar i spelartruppen. Sent omsider har dock laget vaknat och har faktiskt 8 poäng på 5 senaste matcherna, och enda förlusten kom mot suveräna BP. Spelschemat man har kvar ser rätt bra ut och mycket talar för att Södra spelar i Superettan även 2023

Matcher: Trelleborg(b), Brage(h), Örgryte(b), Norrby(h), Dalkurd(b), Örebro(h)

Klara sig kvar utan kval: 85%

Kvalspel: 10%

Åka ur direkt: 5%

Annos tips: J-Södra klarar sig utan några problem kvar i Superettan utan kvalspel

Utsikten

Efter en finfin vårsäsong där Utsikten låg på kvalplats till allsvenskan efter 13 spelade omgångar har nykomlingen rasat. Efter 24 poäng på 13 matcher har man efter det skrapat ihop ynka 5 poäng på 11 matcher. Enda segern på dessa 11 kom överraskande borta mot Brage i förr-förra omgången. Utsiktens enda räddningsplanka är att man har hela 4 poäng ner till kvalplatsen och 7 till nedflyttning. Lagets avslutning är väldigt tuff och vi kan väl inte nog poängtera hur viktig nästa match är när VSK åker till Göteborg för att möta Utsikten på Bravida Arena.

Matcher: VSK(h), BP(b), Halmstad(h), Skövde(b), Östersund(h), Landskrona(b)

Klara sig kvar utan kval: 40%

Kvalspel: 40%

Åka ur direkt: 20%

Annos tips: Läs längre ner

Sista kvalplatsen

Vårt siande går ut på att Dalkurd och Örgryte åker ur. Östersund kniper en kvalplats och den sista kvalplatsen, står mellan VSK och Utsiktens BK. VSK är i bättre form och har ett klart mer fördelaktigt spelschema, men Utsikten har fördelen att ligga 4 poäng före VSK.

Att säga att matchen 2 oktober på Bravida Arena är en nyckelmatch är en underdrift. Ska VSK ha en realistisk chans att klara sig kvar utan kval behöver vi sannolikt vinna den, och vi får under inga omständigheter förlora matchen. Norrby och Jönköping kommer sannolikt plocka relativt mycket poäng på slutet och därför heter ”räddningsplankan” Utsikten.

På samma sätt som den är viktig för VSK är den viktig för Utsikten. Vinner VSK skiljer ynka 1 poäng mellan lagen, och Utsikten möter de två seriesuveräna lagen BP och Halmstad i följande omgångar.

Sammanfattning

Att ge sig på ett tips på en avslutning av denna jämna serie är nästan snudd på idioti. Det handlar om så små marginaler. Det handlar om hur man agerar vid en straff, hur man agerar vid en avspark, hur man tacklar ett tidigt insläppt mål och det handlar om motivation hos sin motståndare. Vi bedömer det som uppskattningsvis 60% chans att VSK på något sätt klarar sig kvar i Superettan, antingen direkt eller via kval. Om det är realistiskt, optimistiskt eller pessimistiskt får ni läsare avgöra. Kommentera gärna inlägget för att säga vad ni tror!

Facebook Comments Box