ANNO 1904

Allt du behöver veta om Västerås Sportklubb

Analys: Så här mycket folk blir det på hemmapremiären

Nu är det bara 3 dagar kvar innan VSK Fotboll kliver ut på Parken för att göra processen kort med IK Brage. Frågan på allas läppar är; hur mycket folk blir det på matchen?

Precis som er vill vi ha ett svar och vi har därför tagit reda på förutsättningarna för publiktillströmningen till denna match och så avslutar vi med att göra en kvalificerad gissning.

Här är förutsättningarna

I skrivande stund har VSK Fotboll sålt ca 2 500 biljetter till tisdagens match. I denna siffra räknas alla sålda årskort in. Försäljningsläget är i paritet med de stormatcher, inklusive premiärer, VSK Fotboll har haft de senaste åren.

Det finns dock några avgörande skillnader när vi jämför årets siffror med tidigare års.

Fyrahundra (400) allianskort till föreningar i staden samt VIP-kort som är som att betrakta som årskort är indragna till årets säsong. Det innebär att 400 färre kort räknas in i den grundsumma som sålda och utdelade säsongskort innebär, jämfört med tidigare år. I fjol hade i skrivande stund bokade biljetter varit 2 900 istället för dagens 2 500.

En annan skillnad mot tidigare år är att klubben har delat ut 2 000 fribiljetter till sina samarbetspartners. Dessa biljetter gäller på valfri hemmamatch under säsongen. Biljetterna måste lösas in mot en riktig biljett på matchdagen på plats. Gissningen är nog att många kommer att nyttja dem på hemmapremiären.

Sen finns det andra omständigheter som är liknande från föregående år men som påverkar osäkerheten i kalkylen om hur många som kommer på hemmapremiären

Dit räknas biljetter som återfinns i restaurangchansen eller biljetter som man kan få som ägare till Mimerkortet. För att kunna nyttja denna typ av biljetter måste man också infinna sig på arenan på matchdagen och byta erbjudandet mot en riktig biljett.

Sen har vi ungdomar under 15 år som går in utan kostnad på ståplats och som inte kan boka biljetter utan måste gå till arenan på matchdagen för att få en biljett. Samma gäller de barn och ungdomar som spelar i VSK Fotboll. Många av dem kommer att gå i Folkets marsch till Parken och får ordna med biljett när man kommer fram.  

Givet det ovan sammanfattade är det svårt att jämföra årets siffror vad gäller bokningar med tidigare års och det är svårt att veta hur många som kommer att dyka upp.

Det är dock uppenbart att med årets system med många tusentals fribiljetter som kan användas till tisdagens match, så kommer många att dyka upp matchdagen för att få sin biljett i handen.

Frågan är bara hur många. De två stora faktorerna som påverkar resultatet är dels vädret och dels det faktum att VSK spelar i Superettan.

Vädret kommer inte vara det bästa, det blir uppehåll men kallt. Just kyla har historiskt inte skrämt iväg publik i några större skaror.

Vilken effekt på publiktillströmningen som Superettan kan tänkas ha är en okänd faktor som i princip är omöjlig att uppskatta.

Med alla fribiljetter ute och det stora intresset som finns för hemmapremiären talar allt för att det blir en ny publikmatch på tisdag.

Det finns inget som idag antyder att publikentillströmningen skulle bli mindre än förra årets premiärmatch mot Akropolis IF (5067). Faktum är att mer talar för en publiksiffra över det, kanske upp mot 6 000 om Västeråsarna är beredda att trotsa vädret.

Om alla som har tänkt tanken att de ska gå på tisdag också gör det, ja, då blir det slutsålt och så slår vi Parken-rekordet på drygt 6 400.

För er som vill vara säkra på att få en plats, framförallt på sittplats (alla fribiljetter gäller på sittplats) ger vi er rådet att boka era biljetter elektroniskt innan matchdagen. Det kanske inte blir fullt men de bra platserna börjar redan ta slut. Just nu finns platser på sektion B och D i de nedre stolsraderna nära planen. På sektion A och E som är längst ut i hörnen är i det närmaste helt obokade just nu.

Nu ser vi till att göra tisdagen till en härlig och underbar grönvit manifestation som vi sent ska glömma.

Forza VSK

Facebook Comments Box