ANNO 1904

Allt du behöver veta om Västerås Sportklubb

Agentsoppan växer och ingen tar ansvar

VLT publicerade siffrorna från SvFF om hur mycket klubbarna betalar i agentarvoden och lite förvånande så betalar VSK ut ännu mer i agentarvoden för 2020 än 2019 som var debutåret, där kunde det ändå förklaras av att klubben var ny och behövde förstärka.

Agentarvoden 2020 i Superettan och Allsvenskan

För att ge er en bättre bild på hur VSK ligger till så betalar vi tredje mest i serien och dubbelt så mycket som genomsnittet, trots att vi i praktiken har en ekonomi på den nedre halvan av tabellen. Förra året köptes ändå förklaringen som gavs att det förmodligen berodde på att VSK var nya i serien och att man behövt värva. I år har VSK inte värvat mer än någon annan förening och lönekostnaderna kan visserligen vara på den övre halvan men det är väldigt många föreningar med större ekonomi, dyrare värvningar som lyckas hålla nere kostnaderna för agenter.

Det anmärkningsvärda för VSK är att flera agenter får betalt trots att inga förlängningar gjordes. Floréns agent fick 37.500, Fagerströms och Safaris agent fick 45.920 kr, Holms/Sabetkars agent fick 50.000 kr. Skulle den sistnämnda vara för Seans kortvariga övergång skulle det innebära en förlust affär då övergångssumman sades vara runt 40.000kr. Enda förklaringen är att det betalas ett årligt belopp, men rättfärdigar ändå inte beloppet då det är bra mycket högre än hos andra föreningar.

VLT uppmärksammar också att två spelare inte är med på listan hos SvFF, Justin Salmon och Gustav Rydberg, två spelare som förra året sades av VSK ha agent. Om dessa nu är agentlösa eller agenterna inte fick någon ersättning är oklart.

På VSK Fotbolls årsmöte fanns det en motion som ville dels att VSK skulle upphöra att betala ut till Kian Karam och sen även på mötet offentliggöra agentarvordena så att dessa skulle kunna diskuteras. Redan här fanns det en ovilja att diskutera frågorna och styrelsen valde att inte bemöta kritiken utan att direkt gå till omröstning. Att styrelsen inte ville redovisa agentarvodena är konstigt när det skulle bli offentligt en månad senare, när vi nu ser att det varit en kraftig ökning så känns det som styrelsen försökt sopa under något mattan. Detta av en styrelse som i övrigt försökt vara väldigt transparenta så är det just kring agentarvoden som det mörkas.

Mot detta så känns ordförande Anna Sjödins uttalande till VLT att detta inte har något nyhetsvärde beklämmande, för det är inte VSK som bestämmer vad som har nyhetsvärde. Men effekten av det som hände på årsmötet och uttalandet i VLT är att det ser ut som att det ligger en hund begravd.

Likt VLT blev skyfflad runt mellan personer har även vi på Anno 1904 fått olika namn vem vi ska prata med. Det här är en fråga där ingen i klubben känner att de har ansvar utan pekar på någon annan. Även på årsmötet så var det tydligt att ingen ville kliva fram och diskutera detta. Rent kasst så kommer VSK aldrig få kontroll över så länge ingen i styrelsen tar ansvar. Styrelsen har gjort mycket för att sänka kostnaderna och det här är likt alla andra områden något där klubben behöver agera, skillnaden mellan VSK och genomsnittet är över 150.000 kr som skulle kunna läggas på annat. Flera i serien lyckas ligga under 50.000 kr vilket ändå skulle kunna göra besparingen på 250.000 kr. Det är många guldkort och kakor som behöver säljas för att komma upp i det beloppet.

Men tar ingen ansvar, kommer detta fortgå.

Facebook Comments Box