ANNO 1904

Allt du behöver veta om Västerås Sportklubb

Agentchefen sågar FIFA-förslag om ersättningstak

I det senaste avsnittet av Anno 1904-podden Uppför Bågebacken sågar tidigare VSK-ordföranden och fotbollsagenten Anders Carlsson FIFAs förslag att införa ett ersättningstak för agenter.

Som Fotbollskanalen rapporterat tidigare tar FIFAs styrande råd senare i oktober ställning till ett förslag om att införa en begränsning för hur stor del av en övergångssumma som ska kunna gå till en agent. Max tio procent ska enligt förslaget kunna gå till den som representerar en klubb och max tre procent om man representerar en spelare.

Anders Carlsson är idag VD för agentföretaget Nordic Sky med bland annat spelare som Viktor Claesson och Martin Ödegaard i sitt stall. I det senaste avsnittet av podden Uppför Bågebacken sågar han förslaget från FIFA. ”Jag tror inte att det kommer att gå igenom till att börja med. Sanningen är så här. När en duktig spelare finns på marknaden som representeras av en duktig agent då finns det inga begränsningar för det. Det är inte agenten oftast som sätter dom ramarna. Det blir någon form av budgivning.” Enligt Anders Carlsson är det ofta målmedvetna klubbar som driver på ersättningsnivåerna, inte agenterna.

Han är också tveksam till om införandet av ny reglering skulle ha någon effekt. ”Det finns redan idag rekommendationer hos svenska fotbollsförbundet och många andra förbund på hur mycket det ska vara och vad som är rimligt och så där. Det är väl ingen som följt dom heller.”

Sedan ett år tillbaka arbetar FIFA även med ett förslag om att återinföra licenssystemet för agenter. Avskaffandet har enligt Anders Carlsson skapat ett fullständigt kaos i agentvärlden. “Jag har en gång i tiden tagit en internationell FIFA-licens som agent. Efter att ha jobbat med det här i 15 år var jag tvungen att åka runt i varenda land i Europa och göra nya prov. Helt bisarrt och svindyrt också kan jag tala om.”

Anders Carlsson är ändå försiktigt positiv till införandet av ett nytt licenssystem för agenter. “Det är väl FIFA som försöker ta kommandot igen i den här branschen. Och på ett sätt tycker jag aldrig dom skulle ha släppt det en gång i tiden, men dom gjorde det och vi får väl se vad det här leder till.”

Du hör Anders prata om det här och mycket mer i vårt senaste poddavsnitt

Facebook Comments Box