ANNO 1904

Allt du behöver veta om Västerås Sportklubb

ANNO 1904 GRANSKAR: Spelandet bakom Gräsroten 2017

I dag presenterade Svenska Spel årets resultat i Gräsroten. Gräsroten är en form av kick-back till svenska idrottsföreningars ungdomsverksamhet som baseras på vilka föreningar kunderna på Svenska Spel väljer att stödja.

För VSK Fotbolls del blev det 123.400 kr som flöt in på kontot. Summan har genererats av 2791 personer som registrerat VSK Fotboll som sin förening. I genomsnitt bidrog dessa med 44:- var. VSK Fotboll hamnade på 26:e plats bland alla landets fotbollsföreningar i insamlat belopp och på 10:e plats bland lagen i Superettan om man gör den indelningen av föreningarna.

Även om publiksiffror är ett bättre mått på intresset för en förening jämfört med Gräsroten är ändå Gräsroten ett mått på det bakomliggande stöd en förening har. Gräsrotsstödet förändras inte lika mycket som publiksiffror som tenderar att skifta ganska ordentligt beroende på framgångarna eller bakslagen på fotbollsplanen.

Gräsroten kanske också kan sägas vara ett mått på hur många speltorskar det finns bland föreningens supportrar.

I tabellen nedan publicerar vi hur fördelningen ser ut bland klubbarna i Div 1 Norra. Vi har valt att redovisa fotbollsföreningen och inte eventuella huvud- eller moderföreningar.

Som vi kan se fick VSK Fotboll näst största summa i Norrettan men vi hade överlägset flest antal registrerade kunder, vilket stödjer teorin om det breda stöd VSK Fotboll åtnjuter i Västerås. Vi konstaterar också att i genomsnitt spelar VSK Fotbolls supportrar på Svenska Spels tjänster i relativt liten utsträckning jämfört med andra lags supportrar. Det i sin tur kan bero på två saker. Antingen att VSK-supportrarna är försiktiga med sina pengar och spelar med måtta, eller att de är mer avancerade spelare som spelar på andra sajter med bättre odds och därmed inte bryr sig om VSK utan istället jagar maximal vinst. Svaret får vi aldrig veta men helt klart är att det finns utrymme för mer spelande hos Svenska Spel bland VSK Fotbolls supportrar.

Kuriosa i sammanhanget är att Team TG bara har fyra (4) registrerade spelare. Det säger oceaner om det i praktiken obefintliga stöd föreningen har i Umeå för sin fotbollsverksamhet.

Tittar vi på lagen som kan hamna i Norrettan nästa år har både Syrianska och Åtvidaberg stora belopp och många registrerade.

Facebook Comments Box