ANNO 1904

Allt du behöver veta om Västerås Sportklubb

Svenska Cupen: Inför VSK Fotboll – Sollentuna FK

Då var det dags för sista gruppspelsomgången i Svenska cupen för det här året. VSK Fotboll avslutar mot bekantingen Sollentuna FK på Parken.

Lite överraskande har VSK en teoretisk chans att avancera till slutspelet. Förutsättningarna är enkla. Det sämre Aros måste vinna – VSK måste göra en jäkla massa mål. Givit IFK Göteborgs kapacitet och vilja att vinna gruppen lär de nog slå Sirius i Göteborg och därmed så spelar det ingen roll vad VSK gör.

Men ändå kul att det på förhand inte är en helt betydelselös cupmatch, VSK måste försöka göra så många mål som möjligt.

Nu möter de ett Sollentuna som naturligt nog inte klarat av att rubba motståndet så här långt. Man har blivit av med en hel del spelare sen ifjol och bygger nytt. Om vi räknat rätt har man plockat in runt tio nya spelare för att ersätta. Som lag är man knappast färdiga med bygget nu när man gjorde entré i cupen.

I första matchen mot Sirius valde Sollentuna en 4-3-3 uppställning. Det låter kanske inte så konstigt men mot allsvenskt motstånd är det så klart en ganska offensivt präglad uppställning. Det visade sig att mittfältet inte på något sätt kunde hantera Sirius offensiv. Man blev gång på gång överflyglade och speciellt på Sollis högersida var det svängdörrar i försvaret.

Förnedringen i första halvlek var total.

Oavsett med vad tränarparet Mattiasson/Hassan hade försökt åstadkomma hade man misslyckats totalt, 6-1 på en halvlek. I andra lyckades man stabilisera det hela och släppte ”bara” in 2 ytterligare mål.

I matchen mot IFK Göteborg hade man gjort läxan och anpassat sig till förutsättningarna. Nu var uppställningen snarare 4-5-1 och dessutom med några startspelare bytta sen senast.

Nu gick det genast bättre. Det var ett defensivt noggrant SFK vi fick se som höll emot IFK länge och väl. Sollis förlorade så klart matchen till slut med 2-0 men det var ett stort fall framåt jämfört med matchen innan. Sägas ska väl att Blåvitt inte gjorde några av sina bättre matcher, det var inte riktigt samma höga bolltempo på mittfältet som mot VSK. Men ändå, fin insats av Sollentuna där.

Nu kommer alltså SFK på besök till Parken och vi lär få se samma lag och samma taktik som mot IFK Göteborg. Varför ändra på ett ”vinnande” koncept.

Detta innebär ett lågt stående och kompakt SFK som kommer göra det väldigt trångt för VSK att anfalla och komma till avslut. Sett till förra matchen lyckades mest IFK komma till hörnor, det var också så man gjorde 1-0.

Till sin hjälp i den matchen hade Sollis också en storspelande målvakt i skepnad av Cem Alpek. Vi får hoppas han är mer mänsklig idag.

Sollentuna lär som sagt inte ändra taktik utan ta tillfället i akt att öva försvarsspel. Sen finns iofs inget som talar för att man riktigt orkar återupprepa urladdningen från förra helgen då man verkligen tog i för att visa sig själva att man kan bättre än vad man visade mot Sirius.

Vi får räkna med en matchbild där VSK trycker på och där SFK har sin toppforward Kamana kvar uppe i banan. Man kommer också sannolikt låta vänstermittfältaren/yttern Taha Ali ligga kvar högt. Han är nämligen den som visat de farligaste offensiva egenskaperna i de två inledande matcherna. Han har gjort det fint ett flertal gånger när han från sin vänsterposition brutit sig in i banan och hotat. Det är också han som gjort lagets så här långt enda mål i cupen.

För VSK:s del måste man så klart sätta högsta fart från början och försöka hitta sätt att ta sig igenom ett kompakt försvar. Var det något VSK var dåliga på i fjol så var det just detta.

Nu får vi se vad de nya tränarna hittat på för att låsa upp låga försvar. Sen tidigare vet vi att Kalle Karlsson har tankar runt det här, så kanske får vi se någon ny taktik. I vilket fall blir det här ett bra test för laget att träna på något annat än omställningsspel.

Nyckeln oavsett taktik heter högt bolltempo och rörelse i laget, precis det vi inte såg ifjol. Lyckas VSK få till det kommer också målen. Vi hoppas också få se VSK:s presspel i full blom. Mot ett lag som Sollentuna kommer det att ge god utdelning.

Då är det bara att köra – många mål blir det, förhoppningsvis.

Möjliga startelvor

Sollentuna FK

Cem Alpek

Lagerbielke -Ouni – Adomako (K) – Rashidi

Johansson – Zlotnik – Ahlstrand – Alemayehu – Ali

Kamana

Västerås SK

Svensson

Sabetkar – Engström – Fredriksson

Tähti – Ribeiro – Custovic – Skogh

Tronêt – Karlberg – Awad

Facebook Comments Box