ANNO 1904

Allt du behöver veta om Västerås Sportklubb

Superettan: Svenska cupen omgång 3 – 2020

Då var det cupdags igen i helgen för ett gäng av Superettans klubbar. Precis som förra veckan går vi igenom matcherna och tippar lite samt reflekterar över hur det sett ut så här långt i cupen.

VSK Fotboll – Sollentuna FK: 1

VSK revanscherade sig ordentligt efter den mindre goda insatsen i Göteborg för två veckor sedan, när man förra helgen gjorde processen kort med Sirius på Vikingavallen i Täby. VSK spelade taktiskt smart och manövrerade ut ett blekt Sirius som säkert var höga på sin 8-1 kross av Sollentuna veckan innan. Det här blev något annat att bita i för de blåsvarta. Sollentuna å sin sida stod upp bra mot IFK på Grimsta IP. Även de hade ju en del att bevisa för sig själva efter förnedringen mot Sirius. Att Blåvitt skulle vinna var det nog ingen som tvekade på men siffrorna hölls nere snyggt av ett hårt arbetande Sollis.

Nu är det upplösningsdags i cupen. Vem hade kunnat tro att VSK fortfarande har en teoretisk chans till avancemang. Det kanske inte är så troligt dock. Det finns inget som talar för att IFK inte tämligen enkelt ska slå ett stukat och skadedrabbat Sirius. Detta gör så klart VSK:s match mot Sollentuna betydelselös. Trots det vill vi se full satsning av VSK i denna match. Det är ett gyllene tillfälle att lära laget att operera under den prestationspress som kommer finnas i 30 seriematcher i år, i en vad alla väntar sig kommer vara en rekordjämn serie. VSK ska absolut gå för att försöka vinna med 5 mål, vilket räcker om Sirius vinner med uddamålet mot Göteborg. VSK har en teoretisk chans att avancera, den måste laget försöka ta och göra sin del av ekvationen. Det är inte omöjligt att vinna med så många mål om VSK gör en bra match och har lite tur.

Man kanske inte når ända fram men vinst ska det under alla omständigheter vara i denna match, allt annat är inte gott nog.

GAIS – Eskilsminne: 1

GAIS fortsätter sin dans på slak lina under försäsongen när man fick ta emot nästa käftsmäll på bortaplan mot ÖFK gångna helgen. Inte roligt att vara GAISare och beskåda den matchen med vidhängande utskåpning. Förvisso fick man en tidig utvisning men spelet innan den blev av var bedrövligt. Nu ska man möta den andra slagpåsen i denna grupp, Eskilsminne. Div 1 laget har vägt allt för lätt mot det allsvenska motståndet och har förlorat stort i båda matcherna. Nu får man dock en realistisk chans att ta poäng mot en gruppmotståndare.

Vi gissar att GAIS verkligen vill vinna den här matchen och inte få däng av ett på papperet sämre lag. Eskilsminne med hemflyttade Filip Ottosson vill säkert också få tillbaka lite självförtroende och spela för sin heder. Det kommer bli en tuff match. Vi tror att GAIS till sist vinner men det lär inte bli med mycket.

IK Brage – Oskarshamn AIK: 1

Brage visade moral som lyckades kvittera ÖSK:s ledning på stopptid och fick med sig ett oavgjort resultat från Eyravallen. Den här gruppen är förstås lite uppochnedvända världen i och med att Oskarshamn mirakulöst lyckades slå Elfsborg på hemmaplan i helgen som gick. Nu är gruppen hyperjämn och kan sluta hursomhelst. Det enda vi vet är att Brage är borta från avancemangschans. Oskarshamn har vid vinst mot Brage goda chanser att gå vidare, det räcker med ett oavgjort resultat mellan ÖSK och Elfsborg, vilket är långt ifrån omöjligt.

Nu får vi se om Brage tillåter sig själva att få stryk på hemmaplan av ett gäng som var på vippen att åka ur Division 1 förra säsongen. Vi tror inte det. Troligast är att Brage gör det de ska och vinner mot Oskarshamn som knappast klarar av att upprepa succén mot Elfsborg.

Halmstads BK – Tvååker: X

Halmstad som ständigt aspirerar på att vara ett allsvenskt lag har nu fått stryk av två allsvenska lag i cupen. Senast nu mot Falkenberg gjorde man en slät figur som inte ens var i närheten av att göra mål trots att man spelade med en man mer i över 45 minuter. Det är förstås svagt. Man har ingen chans att gå vidare från cupen så klart, så matchen mot Tvååker är av mer administrativ natur för HBK. Förra omgångens praktskräll var förstås att Tvååker lyckades vinna mot IFK Norrköping på hemmaplan. Det är onekligen en rejäl merit för Hallandslaget. Man kanske inte ska vara förvånad, Tvååker har skrällt i cupen förr. Det är ett dokumenterat svårspelat lag, något som även VSK fått smaka på i en träningsmatch mot dem för några år sedan.

Nåväl. HBK har inget att spela för. Inte heller Tvååker har någon realistisk chans att gå vidare i cupen. Hur slutar då en sån här betydelselös match? Ja, nu är det Halländsk ära på spel. Tvååker vill förstås tvåla till HBK på Örjans vall, det är en fin fjäder i hatten. Halmstad å sin sida vill inte rimligen bli fjärdelag i Halland, efter FFF, Varberg och nu Tvååker. Vi lär få se ett HBK som går för fullt. Vi tror dock inte att det räcker till seger, utan vi sätter utgångstipset till oavgjort, så får vi se sen hur det går, allt kan hända.

Malmö FF – AFC Eskilstuna : 1

MFF var illa ute mot det svårspelade Karlskrona, men lyckades till slut vinna med 2-1 efter säkert ett rejält mått av underskattning. Man kom undan med blotta förskräckelsen. För AFC var det som förväntat en behaglig resa till vinst mot Syrianska som fotbollsmässigt bara är en spillra av sitt forna jag. Nu ska bara AFC bortaslå MFF för att avancera till slutspelet i cupen och sikta mot finalen som man nådde i fjol.

Nja, det lär nog inte hända. Vi lär få se ett skärpt Malmö som ser till att vinna den här matchen, även om AFC säkert stretar emot väl. Säker etta säger vi.

Jönköpings Södra – Örgryte IS: 1

Två Superettalag som har mycket gemensamt i denna omgång av Svenska cupen. Båda har spelet jämt med AIK bara för att bli utskåpade av Kalmar FF som i det närmaste har förnedrat lagen på fotbollsplanen.

Nu ska de möta varandra. J-södra kommer från sitt Kalmar-debacle och ÖIS kommer från sin förlust mot AIK som kom till via ett självmål. ÖIS är rimligen det av de två lagen med en bättre känsla i kroppen.J-Södra har dock stor revansch att avkräva av sig själv efter senaste katastrofmatchen. Hur det går? Ja, det blir säkert en bra fotbollsmatch där båda vill vinna, trots att ingen av dem har chans att gå vidare. Vi tror på en jämn tillställning men där J-Södra till sist drar det längsta strået.

Hammarby IF – GIF Sundsvall : 1

Hammarby har gått rent i detta års cupspel. Man krossade Varberg hemma och vann sen utan att förta sig mot BP. Nu får man Sundsvall på besök som inte kan sägas rosat cupmarknaden något vidare värst i år. Förlusten hemma mot Varberg nu senast måste varit smärtsam att beskåda om man är GIF-supporter. En orgie i bolltapp och misslyckade aktioner. Dock mot ett piggt Varberg som överraskade med fint och effektivt spel. Nu ska Sundsvall försöka återupprätta lite förlorad ära mot ett Bajen som i praktiken är klar för slutspel i cupen.

Vi tror det blir svårt. Bajen lär rotera in en del yngre förmågor i den här matchen men de lär nog ha tillräcklig kvalité för att kunna hantera ett stukat Sundvall med många skador och en tunn trupp som lär tvinga tränaren att starta juniorer i den här fighten. Säker etta med andra ord.

Dalkurds FF – Sandvikens IF: X

Dalkurd lyckades inte alls i sin senaste match mot Mjällby på bortaplan. Det slutade i katastrof och storförlust. Vad värre var gjorde försvaret bisarra misstag som ledde fram till enkla mål för Mjällby. Riktigt usel match. Nu ska man möta ett Sandviken som tog poäng mot Djurgården i veckan. Som vanligt med Pelle Olsson vid ett fotbollsroder sitter försvarsspelet som en smäck, så också i matchen mot DIF. Starkt av SIF att hämta upp ett 2-0 underläge.

Inget av lagen har chans att gå vidare så det här blir om äran. Vi tror inte något av lagen vill förlora och komma sist i gruppen så räkna med en match som betyder något mer än en ren träningsmatch. Hur det går? Ja, det är inte lätt att sia om. Vi börjar med ett kryss så får vi se vart det tar vägen.

Facebook Comments Box