ANNO 1904

Allt du behöver veta om Västerås Sportklubb

Skillnad på utfall mellan publikstödet och hemmaklubben

I en tidigare artikel avslöjade vi hur publikstödet skulle fördelas mellan klubbarna i SEF. Lika intressant som att se årets utfall på siffrorna så kan man se en stor skillnad på hur pengarna har fördelats mellan klubbarna i år.

Den stora vinnaren på det nya systemet är nykomlingar i de olika serierna som naturligt får en stor publikökning när de går upp en serienivå. Hur systemet är uppbyggt kommer på det på sikt missgynna lag som åker ur serierna då de kommer tappa stora publiksiffror och bli en förlorare på årets publikökare och publikraket.

Mellan serierna så fick Superettan 2022 6.725.000 kr totalt i form av hemmaklubben, i år blev det totalt 7.391.000 kr. En ökning med en halvmiljon, men förmodligen hade det haft en liknande omfördelning i år då GAIS som förra året spelade i ettan första året hade 2021 850.000 kr i hemmaklubben och det var mer än vad både Norrby (200.000 kr 2021) och Dalkurd (275.000 kr 2021) hade tillsammans., dessutom åkte Helsinborg ur Allsvenskan som tidigare varit en av de stora vinnarna i hemmaklubben..

Frågan är hur stor del publikstödet har haft på årets publikökning, förmodligen en hel del. Vi på Anno misstänker att en hel del klubbar sockrat på siffrorna för att det ska se bättre ut.

Facebook Comments Box