Referat VSK Bandy – Edsbyns IF

Som vänlig västeråsare äntrade jag ABB Arena Syd på darriga knän. Skulle odågorna i VSK Tifo skriva något nytt hemskt? Ve och fasa. Nej då, jag är givetvis ironisk. Den där banderollen kan inte ens klassas som storm i ett vattenglas, på sin höjd en liten vindpust i ett shotsglas.

Mer sanningsenligt, jag äntrade betongpalatset som milt optimistisk VSK:are.. Grönvitt mot serieledaren och de regerande mästarna Edsbyn. Ett VSK som föll stort häromsistens uppe i Hälsingland men som å andra sidan spelat en mycket bra bandy vid några tillfällen i höst.

Till själva matchen

Gästerna inleder bäst, anfaller med fart och bredd. I den sjätte minuten klipper Jonas Edling in 0-1 på hörna. Edsbyn känns oroväckande då, 2-8 torsken i Hälsingland låg fortfarande och gnagde. Emellertid kändes det inte som om VSK påverkades så mycket. Hemmalaget tuggade på bra. Simon Jansson dominerade och tvävägslirare som Jakob Bucht och Micke Olsson underordnade sig laget. Grönvitt tuggade sig in i handlingen. När Putte Sjöström kvitterade, även det via hörna, och Niklas Gifting strax efteråt vispade in 2-1 tog VSK över helt. Första halvleken målas i Grönvita färger och när domaren blåser till halvtidsvila är ställningen 3-1.

Andra halvlek

Det är förvisso bra att gå ut till andra halvlek med 3-1 men jag var orolig. Detta var långtifrån avgjort. När Oscar Gröhn dundrade in 4-1 ganska omgående kändes det lugnare men Edsbyn skulle bita sig kvar. När bortalaget gjorde två snabba reduceringar inom loppet av tre minuter kunde det ha blivit påfrestande för hälsan. Jag tycker dock att lagmaskinen VSK gick loss på alla cylindrar och var bättre även i detta skede av matchen. Edsbyn var förvisso framme vid några tillfällen men en gigantisk Bergwall stod i vägen. Det var otroligt skönt att mn kunde gå fram till 6-3. Anförda av en magiskt bra Simon Jansson blir maskinen VSK svårstoppad!

Sammanfattning.

VSK vinner rättvist och imponerar mycket i mina ögon. Det ska visserligen poängteras att hemmalaget gör många psykologiskt viktiga mål som sätter käppar hjulen för Edsbyn men det förtar inte en stark insats. Simon Jansson är med sin skridskostyrka och bollkontroll matchens verkliga gigant, flankerad av en jäkligt stabil Bergwall. Det här spelet bådar gott med tanke på att VSK gästar Lidköping och Villa på lördag och sedan tar emot Hammarby nästa fredag.

Synpunkt 1

Domare Adam Jokinen hade det hett om öronen under kvällen. Tog åtminstone ett par felbeslut som vållade protester från publiken. Till hans försvar ska sägas att det är oerhört svårt att vara domare i den snabba bandysporten. Jag förstår att den ekonomiska biten spelar in men ser gärna att man instiftar ett två-domarsystem. Det skulle underlätta i alla avseenden.