ANNO 1904

Allt du behöver veta om Västerås Sportklubb

Målet måste vara serieseger

Lite i den Allsvenska skuggan är det snart dags för våra Grönvita damer att dra igång sin serie. Den 13 april kliver damerna in i seriespelet borta mot IF Karlstad Fotboll. Men vilka förväntningar ska vi ha på vårt damlag i år egentligen?

Damerna gick de två första säsongerna upp i seriesystemet från division 4 till division 2. Men sedan har det tagit stopp och nu inleder man sin tredje säsong i division 2. Första säsongen i division 2 skulle man antagligen ha tagit klivet upp till division 1, men en mycket omdiskuterad domarinsats på ett kylslaget Skytteholm mot Råsunda grusade chanserna (tänk ÖSK-VSK herr 2022, fastän värre) och man slutade tvåa i serien, en poäng från uppflyttning.

Förra året hade vi ett mycket ungt och orutinerat lag som ändå utmanade större delen av säsongen. Tjejerna blev tvåa trots att de under säsongen behövde använda över 30 spelare, massor med skador och sjukdomar ställde till det. Klubbens F17 lag fick ta ett stort ansvar och att laget tog en andraplats trots dessa problem visar vilka starka spelare klubben har under A-laget. Tar man vara på alla dessa talanger så ser det riktigt bra ut i framtiden. När laget var som bäst, då var de riktigt starka men orutinen och skadorna gjorde att det kom svackor under säsongen och det har man inte råd med när bara vinnaren i serien går upp. Nu står vi här 2024, med den nya och spännande tränaren Markus Lindberg och många nya och intressanta ansikten i truppen.

Vad har vi för trupp egentligen? De flesta spelarna är kvar från förra året och kontinuitet är oerhört viktigt. Det har vi inte minst sett när det gäller vårt herrlag. Klubben har dessutom sex spelare i truppen som har varit med från starten och som är viktiga kulturbärare, Thea Nilsson, Mathilda Juhlin, Julia Lindholm, Elin Antonsson, Safiya Abdulkadir Abshir och Julia Holmström. Nu har klubben kryddat med just det som saknades förra året, lite äldre spelare som också har rutin från högre divisioner. Det gör att kraven på laget ökar, från en redan ganska hög nivå.

Försvarsmässigt har klubben förstärkt med Maria Fjellman, en bärande spelare och lagkapten från GIF, Jennifer Holmström tidigare lagkapten i BK30 (märkligt nog ännu inte presenterad av VSK på hemsidan) och vinnarskallen med den fina vänsterfoten Linn Niemelä från samma klubb. På mittfältet har VSK fått in trygga spelfördelaren och ledaren Sargonia Solaka och framåt förstärker man med tekniskt aviga och snabba Wilma Hedenström och målskytten Moa Karlsson. På målvaktssidan har klubben fått in framtidslöftet Agnes Vilén, men hon spelar tyvärr bara halva säsongen sedan ska hon plugga i USA. Här behöver VSK agera.

Grönvitt har alltså från att ha en stark och utvecklingsbar trupp redan innan, nu fått in sju spelare som alla har kapacitet att gå rakt in i startelvan. Det finns många utmaningar för Markus att hantera denna säsong. De flesta spelarna i truppen är vana att vara startspelare och nu är inte det självklart med tanke på konkurrensen. Kan det bli ett problem? Dessutom försöker Markus sätta ett nytt spelsystem och det ska bli intressant att ta reda på mer om det och även se på planen vad det utmynnar i. Vad jag sett så här långt ser det spännande ut men det finns mycket att jobba på fortfarande. Träningsmatcherna blir bättre och bättre, nu senaste körde man över IFK Stocksund som också spelar i division 2. På långfredagen tar man sig an division 1-laget Degerfors, det blir en utmaning. Men det som är allra tuffast är att det krävs serieseger för att gå upp och jag tror att det är flera lag i serien som aspirerar och har målet att nå den platsen. Men har man två andraplatser i rad och nu kryddat med så många nya starka spelare med erfarenhet från högre divisioner, då går det inte att ha någon annan målsättning än att våra Grönvita damer tar steget upp till division 1. Men det är sagt innan jag gjort en ordentlig genomgång av övriga lag i serien, för jag vet att det har förstärkts i andra lag också.
//TP

Facebook Comments Box