ANNO 1904

Allt du behöver veta om Västerås Sportklubb

Inte mycket positivt i hur Sabetkar lämnar

Sean Sabetkar är efter flera dagars intensiva rykten klar för Degerfors IF. Det finns ganska mycket och säga om den här affären och inte mycket är positivt.

Det har gått rykten att Degerfors IF löser ut honom för 40.000 kr, uppgifterna kommer från Värmland men ännu har inget kommit ut som tyder på något annorlunda. Men det är också inte omöjligt att det stämmer, i Seans förra kontrakt ska utköpsklausulen legat runt en halv miljon kronor. Inför året som kom så var VSK tvungna att sänka lönerna rejält och gjorde det med 1/3 trots att inte 1/3 av truppen minskades eller lämnade. Det tyder på att alla spelare som fått kontrakt fått gå ned rejält i lön, mot prestationen har säkert varit att ha låga klausuler. Det finns en uppgift att klausulen sänktes med 40% i förhandlingarna, om detta stämmer eller inte är oklart.

När Sean gör en bra insats i Svenska Cupen så uppstår intresse och då utnyttjas klausulen. Den uppgift som finns kring övergångsbelloppet är 40.000 kr, i praktiken ingenting i dessa sammahang. Vi har försökt få VSK kommentera eller dementera uppgifterna men bara fått till svar att de inte kommer kommentera kontrakt. Möjligen är det så att VSK valt att avstå från några hundratusen för att få procent eller andra klausuler. Men ryktesfloran säger att det är ett lågt belopp och inget vi fått till oss tyder på något annorlunda.

För om det stämmer att VSK bara får 40.000 kr så har klubben gjort en dålig affär, förmodligen en förlustaffär då kostnaderna för spelaren lär överstiga kontraktssumman. På detta ska nu VSK hitta en fullduglig ersättare när det är några veckor kvar av fönstret, som eventuellt behöver köpas loss. Att VSK gör en dålig affär ska inte belastas Sean utan VSK. Samtidigt är nog 40.000 kr inte hela sanningen.

Visst, det är imponerande att på ett transferfönster sänka lönekostnaderna med en tredjedel. Det tyder på att VSK har haft alldeles för höga löner tidigare. Men det är inte ok att hamna i en situation där VSK gör mot all förmodan en förlustaffär på en spelare som förlängt kontraktet några månader innan. Då skulle aldrig förlängningen gjorts eller man borde gått på en annan spelare.

Kian som smsar namn på mittbackar till VSK?

Avsaknaden av sportslig kompetens har tyvärr i och med årsmötet blivit större och det märks allt mer, Emir Smajic lämnade och ingen med erfarenhet från elitfotboll finns nu i styrelsen. Kian Karam är den som legat bakom den affär och den som spritt uppgifterna i Degerforskretsarna så detta läckte ut dagarna innan en viktig match. Men Kian lär mysa då han vet att VSK behöver en mittback och de har egentligen ingen annan och gå till och fråga vem det ska bli.

Det är helt obegripligt att VSK tillät Sean Sabetkar spela när han uppenbarligen var i praktiken klar för Degerfors. Visst han gör en bra insats och mål men det handlar inte om det. Tänk om det hade blivit en plattmatch eller att han av misstag gjort ett självmål. Det finns ingen anledning att sätta klubben och spelaren i denna sits hur proffessionell man än tror att spelaren är.

Sean har så klart all rätt i världen att lämna VSK och prova spel på en högre nivå speciellt då han inte är purung och man vet inte om chansen kommer igen. Men det finns en stor besvikelse i att lagkaptenen i VSK inleder kontraktsförhandlingar med en kommande motståndare inför den potentiellt största sportsliga framgången detta millenium och med Degerfors av alla lag. Hade han lämnat som bosman när säsongen avslutats hade vi verkligen unnat Sean Sabetkar en plats i ett allsvensktlag, men att försvinna några veckor innan säsongsstart som lagkapten tar emot.

Rent sportsligt är det ett litet tapp men inte katastrof, frågan har varit vem i startelvan Lagerbielke kommer peta när alla är hela och det hade förmodligen varit Sean. Men det är en viktig ledare i VSK som försvinner som haft en stor roll i den positiva gruppdynamik som just nu finns i VSK. Det kommer inte gå att ersätta på en handvänding. Samt som vi skrivit tidigare, det här kommer kosta VSK pengar.

Det kommer så klart komma ett artikel som tackar av Sean Sabetkar för sin insats i VSK, även om han lämnar med bitter smak i munnen ska vi minnas att han varit en viktig del i att ta klubben där vi står idag. Det är en trevlig person även om han gick till Degerfors med kaptensbindeln på.

Men tills dess ett stort underkänt till alla inblandade i denna affär.

Facebook Comments Box