ANNO 1904

Allt du behöver veta om Västerås Sportklubb

Ibrahim Diabaté ansluter till VSK

I vintras släppte VSK både Granath och Prodell men lyckades bara hitta en ny central anfallare i Jabir Abdihakim Ali trots att man letade in i det sista efter en till nia. Men igår så presenterades Ivorianen Ibrahim Diabaté. Han var aktuell redan i vintras men då hindrade en övergångssumma honom att komma hit.

Ibrahim Diabaté kommer senast från Mallorca B i Spanska fjärdeligan, men har gjort två matcher i Mallorcas A-lag i Segunda (andra ligan). Mallorca B och Diabaté hade en tuff säsong och åkte ur fjärdeligan och han gjorde bara fyra mål, säsongen innan i femteligan när laget gick upp så gjort över 20 mål (om jag är rätt informerad). Tidigare i sin karriär så gjorde han även 4+2 i dåvarande Segunda B (tredje divisionen) med Sevilla Atlético som ska vara en serie som är bättre än Allsvenskan och då blandade han starter och inhopp.

När jag kollade runt igår så fick jag mig förklarat att femteligan är sämre än Superettan, men fjärdeligan är bättre. Det har varit spanska spelare som kommit från de lägre divisionerna likt David Batanero som värvades från just fjärdeligan i Spanien till dåvarande Allsvenska GIF Sundsvall.

När jag kollade hur Mallorca B spelat senaste säsongen så var det mest långbollar Ibrahim Diabaté fick att arbeta med, han ska vara löpvillig och en bra djupledsspelare men förhoppningsvis kan han komma till mer rätt i ett spelförande lag likt VSK. Han säger själv att han är en spelare som gillar att spela fotboll med fötterna. Han säger själv är att han är en spelare som sliter för laget, min analys är att han nog kan passa in väl i VSKs presspel. Med Ibrahim så får vi en tvåfotad anfallare som är tänkt som nia men han kan även spela på båda ytterpositionerna, om han spelar som ytter föredrar han att vara till högre.

Vilka förväntningar kan vi då ha på Ibrahim Diabaté? Jag känner mig ganska trygg i att han är en bra fotbollsspelare, tycker värvningarna under Kalle och hans team (för alla lägger ner ett stort jobb) ändå varit träffsäkra så jag tror han kommer vara en bra spelare på den här nivån. Men jag är inte övertygad att startplatsen är given, är alla hela och friska så är det oerhört svårt och peta Jaheem Burke, Jabir Abdihakim Ali och Simon Johansson. Även om Burke är skadad så tror jag att både Patric Åslund och Filip Tronêt är före i hierarkin. Det är som nia vi kommer få se honom spela, vi ska komma ihåg här att trots att Jabir gjort succé så har han fått sparsamt med speltid då han haft problem med formen och skador så det kommer bli speltid.

Sen är det imponerande hur VSK lyckas lägga locket på kring nyförvärv, Ibrahim Diabaté var klar redan i fredags men i flera dagar så sipprade ingenting ut. Det var först igår vi på Anno hörde ett väldigt vagt rykte att något var på gång, det var till slut spansk media som avslöjade övergången.

Återigen kliver Hygienteknik och ser till att VSK kan göra ett nyförvärv, det är så klart otroligt roligt att VDn Stefan Johansson öppnar upp plånboken igen. Men var är övriga näringslivet? VSK är ett topplag och har en rejäl chans på att gå upp för första gången på flera decenium.

Avslutningsvis så tror jag det här var en behövligt nyförvärv, det här ger bredden som VSK saknar. Min bild är att Jabir är en spelare som lyfter sig under när han känner press.

Välkommen Ibrahim Diabaté!

//HL

Facebook Comments Box