ANNO 1904

Allt du behöver veta om Västerås Sportklubb

Dags att hylla Hinken

Vi måste börja prata om Brian Span.

Som alla vet värvades Brian inför förra säsongen till VSK som en tänkt ytter från IFK Marieham. Ett Mariehamn som blivit Finska mästare och spelat CL-kval med Brian på planen.

Inte så konstigt då att förväntningarna var skyhöga och så här i efterhand kanske vi hade lite väl tuffa krav på den tänkta yttern. Rätt tidigt kom i vilket fall frågetecknen vad det var för spelare VSK hade värvat. Förväntningarna var så klart att Brian skulle vara i klass med Filip Tronêt, som var den han skulle ersätta när Filip nu inte kunde spela pga av skada.

Något annat som kom tidigt var Brians smeknamn. För Anno-redaktionen har han varit Hinken från första veckan i VSK och det är ett smeknamn vi vårdar mycket ömt.

Det stod tidigt klart att någon Filip Tronêt var nog inte Brian. Under Manager Fredheims ledning fick Hinken förtroendet att starta varje match. Brian gjorde det bra men hade tufft att göra mål. Det tog faktiskt sju matcher innan Brian nätade.

När tränarbytet så skedde i fjol mitt under brinnande säsong, med en frisk Filip Tronêt och en Douglas Karlberg som gjort succé, fick Hinken allt tuffare att ta en plats i startelvan. Det blev sporadiskt med speltid och ingen såg nog att Brian skulle kunna tänkas ha någon framtid i klubben med allt bänknötande som tränarna förpassade honom till.

Och faktiskt, inför den här säsongen och försäsongsmatcherna såg det fortsatt tufft ut för Brian att ta en plats i startelvan. Att konkurrera ut en frisk och genomtränad Filip Tronêt är förstås svårt. Det gick så långt att VSK gav Brian godkännande att leta efter en ny klubb. Kanske inte det enklaste när man inte fått spela särskilt mycket föregående säsong.

Så Hinken blev till slut kvar i VSK och tur är väl det.

I år är Brian Span en av de spelare i VSK som imponerats allra mest på oss. Visst, han är fortfarande ingen målskytt och lär väl aldrig bli, men det är en otroligt lojal spelare som löper mycket och skapar rejäl oreda i motståndarnas försvar. I år har vi fått se vilken fint skolad spelare han är. Otroligt klok med bollen och försöker alltid göra det enkla och funktionella. Hinken hjälper alltid sina medspelare med att ta löpningar för att dra isär eller ser till att göra sig fri och möta upp för passning. Man märker att Brian har mycket boll och kvalité i sig. I anfallet är det han och Filip som visat tydligast att de kan leverera på Superettanivån på samma sätt som de gjorde i Div 1.

Under säsongen har det blivit 1 mål och 4 assist och Brian är i delad trea i assistligan just nu (Superettan). Trots allt en imponerade insats med tanke på att han bara fått förtroendet att starta i elva matcher i ett lag som har haft förtvivlat svårt att anfalla med någon effektivitet.

Trots att Brian Span varit utanför elvan under perioder under sina 1½ år i klubben har han aldrig gråtit ut i media om hur han hanterats av tränarna. Brian Span har kämpat på i det tysta för att förtjäna sin plats och tränarnas förtroende. Tänk om alla spelare i VSK kunde ha samma begåvade inställning till att prata ut i media om sin plats i laget.

Naturligtvis har Brian blivit tillfrågad säkert 1000 gånger av VLT:s journalister att uttala sig om sin plats och roll i laget. Brian har helt enkelt valt att tacka nej alla 1000 gångerna, väl medveten om att det inte förändrar någonting och att frustration bättre kanaliseras på träningsplanen än till ett anteckningsblock i händerna på en journalist.

Samtliga nu verksamma personer i klubben har att lära av Brian Spans extremt professionella inställning till det han håller på med. Om alla vore lika proffsiga som Brian vore vi en bra bit på väg mot allsvenskan allra redan.

Nu när vi blickar tillbaka över första halvan av säsongen konstaterar vi att vi hade fel, väldigt fel när det gäller Brian. Vi trodde inte Hinken skulle få många minuters speltid, men ack så fel vi hade på den punkten. Det är ju hur skönt som helst att bli motbevisad av Hinken på nytt. Är det något vi lärt oss av den här våren, underskatta aldrig Brian Span. Den mannen besitter både stora fotbollskunskaper och en vilja av järn att se till att det blir som han vill.

I VSK-kretsar har det under säsongen varit en ständig diskussion om vem som ska starta i det centrala anfallet, Karwan eller Dogge. Men kanske är svaret Brian Span. I sina tre starter som central forward har det blivit fyra assist, men framförallt har VSK gjort sina bästa matcher med ett fenomenalt anfallsspel som visat sig i i 6-1 segern mot Dalkurd och 2-0 mot Örgryte.

Att Brian Span nu enligt VLT väcker intresse från finska ligatrean KuPS är inte förvånande. Brian Span är en spelare med hög lägstanivå och en spelare som alltid följer de direktiv tränaren ger.

Förra året var snacket att Brian är en spelare som saknar spetsegenskaper, det är inte riktigt sant nu när vi kan titta på statistiken. Framförallt är Hinken riktigt vass på att dribbla och har väldigt hög andel lyckade aktioner där. Han är också en spelare som slår väldigt många nyckelpassningar, detta avspeglar sig så klart i hans höga assistskörd.

Ingen kommer heller någonsin kunna glömma Brians 0-1 mål på Ullevi. Den klacken såg ingen komma men ingen kan heller vara förvånad. Brian gör alltid det mest funktionella i varje situation, att klacka var det enda rätta i det läget och då vet man att det är just det Brian kommer att göra.

Tack Brian för att du spelar i Grönvitt och vi är mer än glada över att du har en säsong till kvar på kontraktet.

Facebook Comments Box