ANNO 1904

Allt du behöver veta om Västerås Sportklubb

Annos kvällsnyheter II

Vi har inte tänkt göra detta till någon vana att publicera kvällsnyheter till våra läsare, men idag måste vi faktiskt göra det. Det händer så mycket saker just nu i den lilla ankdamm som vi har intresse i, så ja, vi kör ett svep ikväll över det som hänt under dagen.

Vårt första nedslag blir i Eskilstuna och närmare bestämt i tingsrätten där.

Eskilstuna Kuriren skriver idag om en man i 20-årsåldern som döms för narkotikabrott efter att ha gripits av polisen en sen decembernatt 2018 när han stod och pinkade mot en vägg.

Mannen testade positivt för kokain efter gripandet men förnekar att han skulle tagit någon drog. Han tillstår dock en betydande berusning.

I rätten framför mannen som är sympatisör med Solnaklubben AIK en teori om hur kokainet har hamnat i hans kropp. Den går ut på att han under ett av många stopp på de lokala vattenhålen så har han kommit i slang med en ”mystisk person”. Denna person ska enligt andra vara supporter till den konkurrerande klubben Djurgården. Den dömde mannen misstänker själv att ”gårdaren” kan ha haft ett finger med i spelet.

Av för oss och den dömde mannen okänd anledning, väljer rätten att inte tro på denna berättelse och dömer AIK:aren till dagsböter.

Det finns många fel i denna berättelse. Ett är att denna lokala AIK-supporter inte kommer ut som en av de mer begåvade. Hade han skyllt det hela på att han blivit drogad av en Bajensupporter, hade det hela blivit mycket mer trovärdigt, helt plötsligt. Rätten hade mycket väl kunnat hamna i att det inte var ställt utom allt rimligt tvivel att så skulle kunna vara fallet, och frikänt honom.

Nåväl, sen kan man ju undra på ett större plan om det är bra att två lokala ynglingar i Eskilstuna håller på varsitt Stockholmslag, eller hade det varit bättre om de stött AFC? Knivig fråga det där. Enklast hade det väl varit om de sett ljuset och blivit VSK-supportrar, så klart.

Östersunds FK på ruinens brant

Det är verkligen ingen hejd på hur illa det går för ÖFK just nu. Bara idag har flera bomber briserat och då tänker vi inte ens på att rättegången mot Daniel Kindberg drog igång idag på morgonen. Östersundsposten rapporterar följande i flera artiklar under dagen.

Det framkommer nu att klubben förlorat sju miljoner i sponsorintäkter i år. Man har dessutom ca sju miljoner i minskade intäkter från publiktapp jämfört med i fjol. Dessutom fattas runt 12 miljoner i spelarförsäljningsintäkter som man kalkylerat med för att klara en nollbudget detta verksamhetsår.

Totalt 26 miljoner som alltså saknas för att man ska rulla runt det här med ett nollresultat i år. Det är hiskeligt mycket pengar.

På eftermiddagen briserade så nästa bomb när det avslöjades att ÖFK inte betalt planhyror till kommunen på länge. Nu är man skyldig kommunen drygt 700 000 kr. Enligt den avbetalningsplan man har haft skulle skulden regleras den sista augusti, vilket inte skedde.

Nu börjar kommunen sura ur och vill reglera skulden pronto med ÖFK och dessutom vill man ha insyn i klubbens ekonomi då man inte vill stå där med fortsatta obetalda fakturor i framtiden.

Vidare meddelade idag en styrelseledamot i ÖFK:s styrelse att han hoppar av sitt uppdrag efter att bara suttit på sin post sen i våras. Tidsbrist anges som skäl till avhoppet. Nu är man bara fyra ledamöter i styrelsen efter detta avhopp.

Och så kanske den största bomben av dem alla. Idag går ordföranden i klubben Bo Ottosson ut på klubbens hemsida och uppdaterar alla om läget.

Det är en ganska lång och spretig text som kortfattat avhandlar massa saker på ett lätt förvirrat sätt. En psykolog hade nog tolkat det hela som att texten är skriven under stor press och starka känslosvall.

Den går i vilket fall ut på att ÖFK är i kris, även om Bo inte skriver det rakt ut. Men han skriver bland annat så här:

Slutligen blir min uppmaning till alla ÖFK:are:  Vi behöver ert stöd nu – vad du/ni än vill bidra med, så är det viktigt. Vi har tack vare några fantastiska personer fått in lite större medel, men vi behöver allt smått till stort. Kan 5 000 jämtar ta sig till London och överrösta hemmaklacken på Emirates, så tror jag att alla jämtar tillsammans kan ta sig samman och lösa denna utmaning. ÖFKs behov är akut, det handlar inte om mig eller någon annan person i ÖFK – utan det handlar om klubben

Ja, så mycket tydligare än så blir det väl inte. Man har helt slut på pengar och om inte klubben ska tvingas ställa in sina betalningar, tex vid nästa löneutbetalning som är tre veckor bort, måste det komma in rejält med pengar, nu.

För de fyra styrelseledamöterna som nu återstår i ÖFK:s ideella förening är det en tuff situation. Det är verkligen tusen frågor att lösa nu och över dem hänger ett personligt betalningsansvar om klubben skulle tvingas i konkurs. Vi får vid gud hoppas att de har väl täckande ansvarsförsäkringar på plats. Under dagen kollade vi också upp med Fifa och kan konstatera att de krav som finns därifrån på klubben också gäller föreningen ÖFK och inte bara deras aktiebolag.

Tufft läge som sagt – men Kindberg får väl ösa in lite nya miljoner, han verkar ju ha så han klarar sig.

Halmstad BK kämpar med ekonomin

Idag presenterade HBK:s ekonomigrupp hur klubbens finanser ser ut och man får konstatera att de ser allt annat än ljusa ut.

Klubben beslutade tidigare i somras att genomlysa hela föreningens ekonomi för att få kontroll över det hela när prognosen hade gått från 4 till 7 miljoners underskott i årets budget.

Idag presenterade så ekonomigruppen sitt arbete och underskottet beräknas nu till 10-12 miljoner kronor i år.

Klubben har en smula dumdristigt kalkylerat med ett underskott på 4 miljoner kronor i budgeten. Man har dessutom kalkylerat med att komma två i serien, vilket skulle gett dem 6.5 miljoner från SEF i centralt stöd. Nu ligger man på 10:e plats vilket innebär 3.9 miljoner i stöd. Man har också räknat med 16 miljoner i sponsring, vilket inte kommit in.

Nu har man startat ett investmentbolag där man kan köpa in sig för minst 100 000 kr och få andelar vid spelarförsäljningar. Man hoppas få in 7.5 miljoner på detta sätt. Vidare har man nu börjat tiggt om pengar i klubbens officiella kanaler.

Det finns väl egentligen inget som talar för att HBK ska konka i år, då man också har ett värde i sin spelartrupp. Men effekten kommer 2020 då man måste rätta mun efter matsäcken. HBK kommer knappast vara ett topplag nästa år heller, då man måste skära i kostnaderna väldigt hårt för att få en budget i balans.

Rättegången mot Daniel Kindberg

Nu har så rättegången dragit igång mot Daniel Kindberg. Idag och imorgon har åklagaren sin sakframställan om vad som har hänt och varför det är brottsligt.

Östersundsposten sammanfattar dagen så här i sin liveblogg.

Dagens två viktigaste delar: 1. Åklagaren är tydlig med att Daniel Kindberg är den som har styrt pengaflödet från Östersundshem och Peab via Sollefteåföretaget till ÖFK genom mejl, sms och handskrivna instruktioner. 2. Åklagaren anser att det varit ÖFK:s svåra ekonomiska situation som ligger bakom den misstänkta brottsligheten. ÖFK var i ekonomisk kris och lösningen blev fakturor för jobb som inte gjorts. 

För att få en uppfattning av omfattningen av vad Kindberg står åtalad för: Enligt ÖP menar åklagarna att det skickats falska fakturor på över 20 000 påhittade arbetstimmar. Pengar som sedan slussats till ÖFK. Gång på gång tryckte åklagarna också på att de anser att Daniel Kindberg varit den drivande i hela upplägget.

Man säger också: ”Under 2015 så justeras betalplanen mellan Peab och Östersundshem flera gånger. Det menar åklagaren Niklas Jeppsson beror på en sak: ÖFK är i akut behov av pengar. Och då skickas nya fakturor från Sollefteåbons flyttfirma till Peab som fakturerar Östersundshem i sin tur. Sedan sponsras ÖFK mer”.

Fortsättning följer…

Finn ett fel på denna bild.

På bilden ser vi Muamer Tankovic. Bilden har under dagen använts av Aftonbladet och SvFF. Den har dock bytts ut efter påpekanden, ja, ni förstår varför.

Då återstår bara att önska alla grönvita och övriga läsare en skön kväll och en god natt.

Facebook Comments Box