ANNO 1904

Allt du behöver veta om Västerås Sportklubb

ANNO 1904: Tor-Arne Fredheim special

VSK har nu bestämt sig för vilken tränare man ska städsla för de tre kommande åren. Som alla vet vid det här laget blev det Tor-Arne Fredheim. Hans främsta tränarmerit är en tredjeplats i Superettan med Ljungskile SK 2014. Men han har även assisterande tränare och sportchef i IFK Norrköping på meritlistan.

TA har varit eftertraktad på tränarmarknaden under hösten och ryktats till Öster såväl som tillbaka till Ljungskile. Trollhättan i Div 2 som han anslöt till inför säsongen som tränare ville också behålla honom och gav honom därför en större roll i klubben som manager. Likt vår förra manager hann bläcket på hans nya kontrakt knappt torka innan han bröt det för att krita på för VSK.

Tiden i Ljungskile beskrivs kortfattat men bra i följande Expressenartikel. (https://www.expressen.se/gt/sport/fredheim-lamnar-lsk-jag-slutar/) I artikeln finns bra saker som han införde i LSK. Dit hör längre kontrakt. Precis som VSK hade LSK problem med korta kontrakt, något som TA alltså satt stopp för. Positivt är även att han ställer höga krav på organisation och han har mycket erfarenhet på det området genom alla år i tränarrollen.

Återigen något som VSK bör och kan dra nytta av. Det bör påpekas att under hans tid i Ljungskile hade klubben ekonomiska problem och även efteråt som sedan ledde till degradering.Det finns också intressanta omständigheter i Tor-Arnes karriär, i Ljungskile ska han enligt fotbollskanalen haft klausuler på vidarförsäljning av spelare, som han visserligen själv dementerat. (https://www.fotbollskanalen.se/superettan/fredheim-tjanar-pengar-pa-ljungskiles-forsaljningar-kan-vara-ett-regelbrott/)

När han presenterades för Assyriska FF gjordes en bra intervju. (http://www.assyriska.se/index.php?id=27&articleID=3122) Intervjun ger bland annat lite bakgrund om Tor-Arne. Och när vi läser den får vi en känsla av att han nog kan passa I VSK på så sätt att han att han är van att göra mycket själv både vad gäller analysarbete och coachandet. Efter genrepet 2016 och 1-1 mot Bissarna sa Tor-Arne att han kände att laget var efter i förberedelserna bland annat beroende på hög spelaromsättning.

Sju omgångar in i SE-serien hade laget tagit 3 poäng och sin vana trogen fockade Assyriska honom. I en analys i LT av Jacob Sjölin konstaterar han att Assyriska gjort dåliga nyförvärv och att det sipprat ut att Tor-Arne förlorat omklädningsrummet och då blir inte tränare långlivade.

Inför säsongen 2017 fick han tränarjobbet i nyligen degraderade FC Trollhättan. Det var nära att FC Trollhättan skulle få spela i Söderettan 2018 men man misslyckades helt i kvalet och hamnade på sista plats i kvalgruppen. På samma sätt som när Mjällby lämnade VSK sipprar det ut negativa saker kring Fredheim nu när han lämnar under lite tumultartade former.

Sådant snack får man ta för vad det är men vi ser ingen anledning till att censurera så vi droppar de vi hört här.Under dagen har en journalist i Västra Götaland påstått att han haft 60.000kr i månaden. Det låter förstås helt osannolikt i en division 2 förening som omsätter runt 6,5 miljoner men inte omöjligt då han var tänkt att ha en stor roll i föreningen nästa år. Flera spelare har under innevarande silly-season lämnat Trollhättan, delvis pga Tor-Arne sägs det.

Minst en spelare säger sig vara besviken på sig själv att han dagen efter han skrivit på för en annan division 2 klubb fått reda på att Tor-Arne kommer lämna då han helst hade velat stanna kvar i FCT. Det har även kommit fram från flera källor i olika föreningar att Tor-Arne upplevs som en svag matchcoach.Även Johan Mjällby var en svag matchcoach, dvs inte en tränare som med ingripanden på bänken eller i omklädningsrummet förmår förändrade matchbilder.

En gammal spelare till Tor-Arne som i samband med en intervju (http://www.nt.se/sport/ungdomstranare-tar-over-sleipner-om4887657.aspx) med anledning att han blev tränare för Sleipner sa följande om honom: ” Han är den bästa tränare jag haft, men han var den sämsta coachen, dålig på att förändra under matchen[…]”. Så bara för att matchcoachning inte är hans styrka så tycks han iaf ha andra kvalitéer.I en intervju i Norrköping Tidningar (http://www.nt.se/sport/fredheim-tar-nya-tag-i-trollhattan-om4882908.aspx) får vi reda på att Tor-Arne har pendlat från Norrköping till Trollhättan.

Jämför man med Västerås blir det nästan en halvering i restid men fortfarande minst 2 timmars pendiling då han bor i Luddingsbo söder om Norrköping. Vid presentationen idag så sa han det var närmare hem och vi kan anta att han fortsättningsvis kommer pendla.Den senaste tiden har han spelat 3-4-3 i FC Trollhättan. Han motiverade detta med att han tycker att lag med offensiva kvalitéer ska spela så då man kan återerövra boll högt upp i plan och fortsätta trycka på. Så är Tor-Arne en bra eller dålig tränare? Om vi börjar med det positiva så är det en meriterad värvning med många år under tränarbältet.

Han han nog upplevt det mesta både som spelare och tränare. Han har bara fått gå från en klubb i förtid under sina 25 år i tränaryrket och det från en klubb som sparkar tränare lika ofta som den genomsnittlige VSK-supportern duschar. Det är också en person med erfarenhet av elitföreningar som kommer till VSK, någon som vet vad som krävs för att ta nästa steg upp i seriesystemet.

Det finns många spelare därute som pratar väl om Tor-Arne. Detta till skillnad mot vår förra manager som väldigt få spelare har sagt något gott om. Det negativa är att han är en tränare VSK egentligen inte har råd med. Om han kostar dubbelt så mycket som Johan Mjällby så motsvarar det en toppspelare som försvinner i spelarbudgeten. Det är också en tränare som känns lite för lik Thomas Gabrielsson med sin analytiska förmåga och fokus på detaljer.

Vi får hoppas att de hittar rätt i sina roller. Att han beskrivs som en svag matchcoach och någon som kan tappa omklädningsrummet är så klart oroande, även om vi inte lägger så mycket i det senare då det återigen var Assyriska som hävdade det. Vi har luskat lite vad personer utanför VSK-sfären tyckter om vår värvning. Det är folk som är pålästa på division 1 och vet vad de pratar om. Det är få som tycker att det var ett klockrent val av VSK. Inte nödvändigtvis ett dåligt val men att det finns bättre tränare därute som VSK skulle kunnat välja istället. VSK hamnade i en risig sits efter att Mjällby drog bara så där.

Det är aldrig lätt att börja leta tränare i mitten av december. Det finns såklart alternativ att jobba med men de är färre än för några månader sedan och när man måste panikagera är tiden ofta ens största fiende. Det blir lite så att man får ta det första bästa som känns ok, inte det som känns väldigt bra eller någon som man scoutat länge och är säker på kommer passa in i det man vill bygga. Så vad blir domen? De initiala rapporterna vi fick utanför VSK-sfären var inte positiva och vi hade motorsågen på värmning.

Men efter att ha sansat oss och läst på mer så är det uppenbart att vi får en tränare med meriter och kvalitéer som vår tidigare manager inte var i närheten av att matcha. Det gäller organisatoriskt och såväl som det sportsliga. Däremot kommer hans kunskap med ett pris som urholkar föreningens budget rätt rejält. För att överhuvudtaget ha råd med de här satsningarna måste VSK gå upp i Superettan nästa år. Vi har säkert råd med Tor-Arne men vi kommer kanske inte kunna värva något mer namnkunnigt inför nästa års säsong. Det i sig är en risk då vi fortfarande är tunna ffa på anfallssidan. Tiden får utvisa om det var ett klokt val att satsa på ett så pass “tungt” namn och den prislapp som kommer med det. Där var vår snabbanalys av VSK Fotbolls nya tränare/manager Tor Arne Fredheim

Vi är försiktigt nyfikna – men egentligen hade vi nog hellre sätt en billigare tränare, för vi har ett i grunden mycket kompetent lag som vilken tränarlallare som helst som inte heter Johan Mjällby bör kunna ta upp till SE. Men om det är så att det organisatoriska som är klubbens akilleshäl just nu kraftfullt förbättras under TAF är det en motiverad investering från klubbens sida. Tiden får utvisa – men kravet består oavsett tränare – vi måste vinna serien nästa år – det finns inga ursäkter.

Facebook Comments Box